KHK'li aday 4 ay önce YSK'ye başvurdu: KHK'li olmak adaylığa engel mi?

İstanbul'un Avcılar ilçesine sosyalist bağımsız aday olan KHK'li akademisyen Savaş Karabulut, 4 ay önce YSK'ye 'KHK'liyim, aday olabilir miyim' diye başvuruda bulundu. Fakat YSK Karabulut'a 'danışma niteliğinde görüş vermeyeceğini' iletti. Karabulut, yanıt alamayınca bu sefer Adalet Bakanlığı'na başvurdu, buradan da yanıt alamadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Üniversitesi'nden KHK ile ihraç edilen akademisyen Savaş Karabulut, İstanbul'un Avcılar ilçesinden belediye başkanlığına aday olmaya karar verdiğinde işini sağlama almak istedi. Aday olabilmesinin önünde bir engel olup olmadığını öğrenmek için aylar önce YSK'ye ve Adalet Bakanlığı'na başvuruda bulundu. Fakat ne YSK'den ne de Adalet Bakanlığı'ndan yanıt alamadı. Karabulut, sonuç alamayınca Avcılar Belediye Başkan adayı oldu.

Seçimden sonra YSK'nin HDP'den başkan seçilen KHK'li adaylara mazbata verilmemesini eleştiren Karabulut, "Bu durumu devletin her kademesi biliyordu" dedi.

'KHK'Lİ OLMAK ADAYLIĞA ENGEL Mİ?' SORUSUNA YSK'DEN YANIT

Karabulut, henüz aday olmadan önce "YSK'nin adaylığımı engelleyip engellemeyeceğine ilişkin kafamda soru işaretleri vardı. Fakat "KHK'li milletvekillerinin olduğu Meclis'te beni engelleyemezlerdi diye düşünüyorum" diyerek  İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'ndan aldığı 'hakkında kovuşturmaya yer yoktur' kararı ile YSK'ye 'Seçimlere girmeme herhangi bir engel var mı?' sorusunu yöneltti.  YSK, Karabulut'un başvurusunun üzerinden birkaç gün geçtikten sonra yanıt verdi. YSK'nin verdiği yanıt ise şöyle: “YSK'nin görev ve yetkileri 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 14. Maddesi ile 7062 Sayılı Yüksek Seçim Kurulunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 6. maddesinde belirtilmiştir. Sayılan bu görevler arasında danışma niteliğindeki isteklere görüş verilmesine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.”

.

ADALET BAKANLIĞI'NA SORULAR

Karabulut bu yanıtı aldıktan sonra 13 Aralık 2018 tarihinde CİMER üzerinden bu sefer Adalet Bakanlığı'na başvurdu. Karabulut Adalet Bakanlığı'na şu soruları sordu:

- 31 Mart 2019 mahalli idareler seçiminde aday olmamda bir engel bulunmakta mıdır?

- Bu duruma karar verecek kurum hangisidir?

- YSK'nın görev tanımında böyle bir konuya karar verebilmesi mümkün değil midir?

'BU DURUMU DEVLETİN HER KADEMESİ BİLİYORDU'

Fakat aradan aylar geçmesine rağmen Karabulut'a Adalet Bakanlığı'ndan yanıt gelmedi. Karabulut bu süre zarfında aday oldu, seçim propagandası yaptı ve seçimlere girdi. Karabulut YSK'nin KHK'lilerden haberdar olduğunu söyleyerek şöyle devam ediyor: Bu durumu devletin her kademesi biliyordu. Peki bildikleri halde neden böyle yaptılar? Benim için 'bu kazanamaz' demiş olabilirler. Aklıma direkt şu geliyor: Siyaset YSK'ye baskı yapıyor. YSK'de bu baskının altında kendilerine formül bulmaya çalışıyor. Fakat yasal olarak seçime girmiş bir kişi seçilme hakkını kazanmış olur. Aynı şey AKP'nin başına gelmiş olsaydı bunu yapacaklar mıydı? AKP'de kim kazanmışsa bir şekilde egale etmeye çalıştılar. Vatandaşların seçme hakkı da engelleniyor. Seçmenlerin de hakkına böylece ipotek koyuyorlar. Bu siyasetten alınmış bir tavır. Adalet Bakanlığı'nın karar vermediği bir şeyde YSK nasıl karar verebilir."

HDP: KHK'li yerlerde seçim yenilensinHDP: KHK'li yerlerde seçim yenilensin