HDP: KHK'li yerlerde seçim yenilensin

HDP, seçimi kazanan KHK'lilere mazbata verilmemesi üzerine, söz konusu yerlerde seçimin yenilenmesi için başvuracak. Van'ın Tuşba, Çatak, Edremit, Çaldıran, Erzurum'un Tekman ilçesinde KHK'yle ihraç edilmiş HDP'li adaylar seçimi kazandı, fakat mazbatalarını alamadı. Mardin Milletvekili Mithat Sancar, YSK'nin kararına tepki göstererek, "Zorlama yoluyla karar aldılar" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yüksek Seçim Kurulu'nun KHK'li adaylara mazbata verilmemesi kararının ardından HDP'den,"Bu yerlerde seçimlerin yenilenmesini isteyeceğiz" açıklaması geldi.

Van'ın Tuşba, Çatak, Edremit, Çaldıran ve Erzurum'un Tekman, Kars'ın Dağpınar beldesinde kazanan HDP'lilere KHK'yle ihraç edildikleri için mazbataları verilmedi. HDP Mardin Milletvekili ve Meclis Başkanvekili Mithat Sancar, HDP’nin KHK ile ihraç edildikleri gerekçesiyle mazbata verilmeyen 5 belediye başkanıyla ilgili YSK'ya seçimlerin iptali için olağanüstü itiraz başvuruda bulunacaklarını açıkladı.

HSK’YA DA YSK ÜYELERİYLE İLGİLİ BAŞVURU YAPILACAK

Sancar, YSK’nın adayların belirlenmesi sürecinde görevini yerine getirmediğini söyleyerek, “YSK üyelerinin ihmali mi, yoksa kastı mi var? Bunu araştırmak HSK (Hakimler Savcılar Kurulu)'nın görevidir. YSK üyeleriyle ilgili HSK’ya şikayette bulunacağız” dedi.

‘TOPLUMSAL BARIŞI ZEDELER’

Sancar, YSK’nın adaylık koşullarıyla ilgili ayrıntılı genelgesinin olduğunu ve burada adaylık koşullarının yazdığını hatırlatarak, “Kimler aday olamaz genelgeye konu yapılmış, Adalet Bakanlığından görüş istenmiştir. KHK’lılarla ilgili tek bir madde konu edinilmemiştir. YSK, KHK ile ihraç olmanın milletvekili seçilmeye engel olmadığını karar altına aldı. Seçimleri ilişkin kurallar açıkken, seçimden sonra hangi sebeple kural değiştiriliyor. YSK’nın var oluş sebebi, seçime olan güveni ve seçim güvenliğini sağlamaktır. Seçim güvenliği bizzat yetkili kurum eliyle ortadan kaldırılıyor. Seçime güveni tahrip etmek, Türkiye’nin toplumsal barışını da zedeler” ifadelerini kullandı.

‘BİR GÜNDE KARAR NASIL DEĞİŞTİ’

Sancar sözlerini şöyle sürdürdü, “9 Nisan günü yapılan toplantıda konu tartışılırken adaylara mazbata verilmemesi kararı çoğunlukla alınmış. Seçimin yenilenmesi mi, en çok oyu alan adaya mı mazbata verilmesi kararı alınırken ilk oylamada eşit sayılar çıkmıştır. Bir gün sonra yapılan görüşmede ise oranlar değişmiştir. 7’ye 4 çoğunlukla karar alınmıştır. Seçimin yenilenmesi yönünde oy verenlerin kararı bir günde nasıl değişmiştir.” Sancar, 26 yerde adaylarına mazbatalarının halen verilmediğini ifade ederek, “YSK görevini kötüye kullanmaktadır” dedi.

‘ZORLAMA YORUMLA KARAR ALDILAR’

Sancar YSK’nın kararı alırken önündeki 3 seçeneği şöyle açıkladı: "Birisi mazbatayı ikinci en çok oyu alan adaya mazbatayı vermekti. İkincisi seçimleri yenilemek, üçüncüsü yeni belediye başkanı seçimini belediye meclisine bırakmaktı. Zorlama bir yorumla birinci seçeneği seçtiler.”

YSK KARINA GÖRE HDP’NİN ADAYLARINA MAZBATA VERİLMEYECEK

YSK, Van Edremit-Tuşba-Çaldıran; Erzurum Tekman ve Digor Dağpınar’da sandıktan birinci çıkan HDP'nin KHK'lı başkanlarına mazbata verilmemesini kararlaştırmıştı. Diyarbakır’da Bağlar Belediye Başkanlığı seçiminde en yüksek oyu alan HDP’nin adayı Zeyyat Ceylan, öğretmen olarak görev yaparken çıkarılan KHK ile ihraç edilmişti. AKP’nin adayı Hüseyin Beyoğlu, yüzde 70 oyla seçilen Zeyyat Ceylan’ın KHK ile ihraç edildiğini belirterek mazbatanın kendisine verilmesini talep etmişti. YSK, Bağlar Belediye Başkanlığı seçimine yapılan itirazı da karar bağlayacak.