Büyükçekmece Belediye Başkanı Akgün: 11 bin değil 4 bin seçmen kaydı güncellenmiş

Yerel seçimlerin en tartışmalı ilçesi Büyükçekmece'ye ilişkin açıklamalar devam ediyor. 'İlçede çok sayıda sahte seçmen kaydı bulunduğu' iddiaları üzerine başlatılan soruşturma kapsamında adres kayıt kontrolleri devam ediyor. CHP'li Belediye Başkanı Hasan Akgün, iktidarın 'Büyükçekmece'de 11 bin 186 oy taşındı' iddialarına tepki göstererek, "11 bin değil 4 bin seçmen kaydı güncellenmiş. Bu iddiayla seçimlerin iptali için dayanak oluşturmaya çalışıyorlar" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'un Büyükçekmece ilçesinde 'sahte seçmen' tartışmaları sürüyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, önceki gün 'Büyükçekmece'ye 11 bin 186 oy taşıdılar' iddiasında bulundu. CHP Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, bu iddiaların doğru olmadığını söyledi. Akgün, bu iddialara ilişkin, "İstanbul seçimlerinin iptali için dayanak oluşturmaya çalışıyorlar" diyor.

'HUKUKA AYKIRI HİÇBİR ŞEY YOK'

CHP Büyükçekmece Belediyesi Başkan Adayı ve mevcut belediye başkanı Hasan Akgün seçimlerden sonra mazbatasını alarak belediye yeniden Büyükçekmece Belediye Başkanı oldu. Yerel seçimlerinde Akgün yüzde 50.34 oy oranıyla 72 bin 853 oy aldı. AK Parti'nin Adayı Mevlüt Uysal ise yüzde 47.45 oy oranıyla 68 bin 671 oy aldı. Seçimlerden sonra ise Büyükçekmece'ye oy kaydırıldı iddiaları iktidar tarafından sıkça kullanıldı. Belediye başkanı Akgün ise şunları söylüyor: "Burada hukuka aykırı hiçbir şey yok. Burada bir vatandaşın bir evi olabilir birkaç tane evi de olabilir. Kanun vatandaşa bu yetkiyi veriyor. Benim evim Florya'da ama ben Büyükçekmece'de oy kullanıyorum. Örneğin bir vatandaşın başka yerde evi var ama burada da bir evi var. Kanun diyor ki 'Kaydını bir yere alacaksın ve orada oy kullanacaksın' Bu bizim sorunumuz değil vatandaşın kendi tercihi."

'BİN POLİS EVLERİ TEK TEK GEZİYOR'

Peki iktidar partisi neden Büyükçekmece'yle ilgili bu iddiaları ortaya atıyor? Akgün bu soruya şu yanıtı veriyor: "Burada en ufak bir tereddütümüz yok. İstanbul seçimlerini iptal etmek için dayanak aramaya çalışıyorlar." Bin 500 polis seçim öncesi ilçede adres kaydı yaptırdığı iddia edilen kişilerin belirtilen adreslerde oturup oturmadığını kontrol etmek üzere ellerinde bulunan adreslerde arama yaptı. Akgün, bu durumun insanları rencide ettiğini söyleyerek şöyle devam etti: "3 günden beri bin tane polis burada vatandaşların evini tek tek geziyor. Vatandaşların rencide edildiklerine dair birçok durum bize intikal etti. Buna karşı hukuki davalarımızı açıyoruz. Tabii yazılı emrini ve kimliğini gösterip halktan doğru bilgi alan polislerin bizim başımızın gözümüzün üstünde yeri var. Ama vatandaşa gerçek olmayan beyanı yazıpta vatandaşımızı incitmeye kalkanlar da var. 50 tane milletvekilimiz, 60 tane avukatımızla birlikte bu gelişmeleri takip ediyoruz."

İlçedeki başka bir iddia ise belediyede çalışırken nüfus müdürlüğünde görevlendirilen bir kişinin boş dairelere seçmen kaydı yaptığı... Akgün bu gelişmeye dair ise şunları söyledi: "Kaymakamlıkta, emniyette, milli eğitimde çalıştırmak üzere eleman isterler. 2016 yılında da kaymakamlıktan çalıştırılmak üzere bizden eleman istenmiş ve bu elemanlar 2017'nin başında gönderildi. Nerede çalıştırıldığını onlar bilirler, ben bilmem. Benim haberim de olmaz. Çünkü bin 200 kişi belediyede çalışıyor."

'4 BİN 459 SEÇMEN KAYDI GÜNCELLENDİ'

Akgün, 11 bin 186 seçmenin buraya taşındığı iddialarına ilişkin son olarak şu bilgileri paylaşıyor:

"11 bin kişinin Büyükçekmece'ye kaldırıldığı iddiası tamamen yalan. Sadece yapılan işlem sayısı 11 bin. Büyükçekmece'den ne kadar seçmen artışı olduğunu 5 cümleyle anlatıyım:

- 2019 Ocak tarihinde 4 bin 459 seçmen kaydı güncellenmiş

- 4 bin 459 seçmenden bin 964 kişi ilçe dışından Büyükçekmece'ye geldi

- Bin 159 seçmen ilçeden diğer ilçelere gitti

- 745 kişi hakkında seçmen listeleri askıya çıktığında itirazlarımız nedeniyle kaydı donduruldu

- 591 kişi de Büyükçekmece'de mahalleden mahalleye taşındı

Bunun sonucunda da Büyükçekmece'deki seçmen sayısı 174 bin 661 olarak gerçekleşti. Rakam budur. Dedikleri gibi bir şeyin burada olması imkansız. 42 yıldan beri belediyeciyim. Bu tamamıyla hukuk dışı, adalet dışı bir operasyondur."