Seçmen medyaya da muhalefet görevi verdi

Hem AA'yı hem de TV ekranlarının değişmez yorumcularını şimdi yeni bir görev bekliyor. Yıllardır iktidar sözcülüğü yapıyorlardı, artık muhalefeti öğrenecekler. Bunca yıldır gerçekleri yazmak uğruna bedel ödeyen gerçek gazetecilerden de şüphem yok, onlar gördüğü yanlışı yazmaya devam edecektir.

Google Haberlere Abone ol

Bir zamanlar bu ülkede gazetecilik yapanları sayısı oldukça çoktu. İnanmayacaksınız belki ama devletin resmi ajansı Anadolu Ajansı'nda gerçekten gazetecilik yapan çok sayıda meslektaşımız vardı. Elbette bir çoğu AK Parti iktidarı ile birlikte ya emekli oldu ya pasif görevlere alındı.

Seçim yayınları gazeteciler için zorlu ve meşakkatli bir gece demektir. Saatlerce süren yayında bir aksaklık olmamasına uğraşırken, Anadolu Ajansı'ndan (AA) gelecek datalar beklenirdi. Elbette hala bekleniyor, ama beklenirdi dememin nedeni günün birinde Cihan Haber Ajansı'nın 'ücretsiz ve hızlı' bir şekilde seçim datalarını vereceğini duyurması sonrası yaşananlar. O seçimde AK Parti büyük bir sürpriz yaptı ve 18 yıllık iktidarın temeli atılmış oldu. Ta ki Gülen Cemaati bağlantısı nedeniyle kapatılana kadar Cihan Haber Ajansı'ndan gelen seçim sonuçları doğru kabul edildi. Kimsenin aklına da 'Acaba YSK ile fark var mı?', 'Hile yapıldı mı?' soruları pek gelmedi. Geldiyse bile YSK sonuçları geriden gelerek Cihan Haber Ajansı ile aynı rakamlara ulaşınca ikisi de doğru kabul edildi. Oysa bugün yapılan seçim sonucu güvenirliği tartışmasına muhtemelen o günlerden başlamak lazım. Dışarından müdahaleye açık olduğu ve uluslararası akreditasyonu olmayan SEÇSİS'i, bir dönem devlet kurumlarına ait tüm yazılımların cemaat bağlantılı şirketlere yaptırıldığını da göz ardı etmemek lazım.

Günün birinde bir başka ajansın 'çakma' sonuçlarla yaptığı yayını dikkate almazsanız seçim verileri bu iki ajans üzerinden sunuldu. Hızlı sonuç almaya alışan ve yandaş medyaya güveni kalamayan insanlar son seçimlerde tek başına kalan AA'yı daha bir sorgular oldu. Haksızlar mı? Elbette değiller. Habercilikten, bağımsızlıktan fersah fersah uzaklaşan AA artık bir kara propaganda aracına dönüştü. Elbette her dönem siyasi iktidarın etkisi altında kaldı ama hiç bir dönem bu duruma düşmemişti.

Seçim gecesi herkes kritik sonuçları beklerken AA'dan ekranlara düşen 'haberler' dahi bunu anlatmak için yeterli. İstanbul'da Binali Yıldırım ile Ekrem İmamoğlu arasındaki fark kapanmış, herkes sonucu beklerken AA veri akışını kesiyor. Geriye kalmış 150-200 sandık. AA ellerini bağlamış bekliyor mu? Hayır o sırada geçtiklerine göz atalım.

"Kesin olmayan sonuçlara göre HDP'nin aday göstermediği Ankara, Adana, Artvin, Bilecik ve Kırşehir belediye başkanlıklarını CHP kazandı". Ardından bir başka haber, "Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin de tutuklu bulunduğu Sincan ve Silivri Ceza İnfaz Kurumları yerleşkelerindeki cezaevlerinde en fazla oyu alan parti CHP oldu." Hemen anlıyoruz, demek ki CHP ve HDP hem 'FETÖ' destekli.

Bu arada AA bir şeyi de gözden kaçırıyor; Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsündeki cezaevlerinde CHP'ye 3 bin 902, AK Parti'ye 2 bin 50 oy verildi. Demek ki neymiş Silivri Cezaevi'nde AK Parti'nin de önemli bir desteği varmış.

Ve yine, 'hadi artık geç su son sandıkları' denilen sırada AA'dan gelen bir başka haber; "Yerel seçimde gözler geçersiz oylarda. İstanbul, Ankara ve Iğdır'da geçersiz olarak kayıtlara giren oyların, yapılacak itiraz üzerine yeniden incelenmesi bekleniyor"

O an 'Be adam gözlerini önce sayılmayan sandıklara çevirsen olmuyor mu? Hem daha itiraz yapılmadıysa sana ne oluyor' diyorsunuz. Ama 'Güldür Güldür' programını aratmayan bir haber daha geliyor. 'İttifak İYİ Parti'ye kazandırmadı. İYİ Parti, Millet İttifakı olarak girdiği ve adayının yarıştığı 22 ilin hiçbirinde başarılı olamadı'.

Örnekler uzayıp gidiyor, peki amaç ne? AA gerçekten insanları inandıracağını mı sanıyor? Açıkçası zekalarından bu kadar da şüphe etmiyorum. Ama ciddi bir toplum mühendisliğinin bir parçası olarak AK Parti'nin düşüşe geçtiği bir dönemde halen toplumda AK Parti'nin başarısızlığını gizleme telaşı var. Çünkü merkezi yönetimde AK Parti politikalarının destek bulabilmesi için rıza üretmek eskisi kadar kolay olmayacak. Seçim gecesi TV ekranlarında boy gösteren yorumcular dahi AK Parti'yi başarılı gösterebilmek için hayli zorlandılar.

Hem AA'yı hem de TV ekranlarının değişmez yorumcularını şimdi yeni bir görev bekliyor. Yıllardır iktidar sözcülüğü yapıyorlardı, artık muhalefeti öğrenecekler.

Bunca yıldır gerçekleri yazmak uğruna bedel ödeyen gerçek gazetecilerden de şüphem yok, onlar gördüğü yanlışı yazmaya devam edecektir.

Etiketler seçim aa muhalefet