Afrin'den getirilen 11 kişi hakim önüne çıktı

Afrin'de iki askerin yaşamını yitirmesinden sorumlu tutularak, MİT ve jandarma tarafından Türkiye'ye getirilen 11 kişinin ilk duruşması görüldü. YPG'li oldukları öne sürülen 11 kişi, haklarındaki suçlamaları reddetti, duruşma ertelendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TSK'nin Afrin'e düzenlediği askeri harekat sırasında MİT ve jandarma tarafından Türkiye'ye getirilen 11 kişinin yargılanmasına Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Dün görülen duruşmaya, Dizor Tepesi'ndeki çatışmaya katılarak Piyade Üsteğmen Oğuz Kağan Usta ve Piyade Uzman Çavuş Mehmet Muratdağı'nın yaşamını yitirmesine neden oldukları iddia edilen Ahmet Maho, Cengiz Mustafa, Firaz Kilkavi, Hüseyin Kilkavi, İbiş Maho, İdris Mustafa, Mesut Mecit Kilkavi, Muhammed Cafer, Ramadan Hanif Maho, Reşit Maho ve Rezzan Behçet Ahmet ile avukatları katıldı. Ali H. de tanık olarak mahkemede ifade verdi.

Ahmet Maho, tercüman aracılığıyla verdiği savunmasında, Afrin'e bağlı Ömeruşağı köyünde ikamet ettiğini, sanıklardan İbiş Maho'nun kardeşi olduğunu, diğer sanıkları da köylüsü olduğu için tanıdığını anlattı. Olay tarihinde cezaevinde olduğunu belirten Maho, "37 gün cezaevinde kaldım. Tam tarihini hatırlamıyorum ancak hatırladığım kadarıyla Zeytin Dalı Harekatı başladıktan 2-3 gün sonra Afrin'e kaçtım, burada tutuklandım. Belirttiğim gibi Dizor Tepesi'ndeki çatışma tarihinde köyde bile değildim, cezaevindeydim" dedi.

Hüseyin Kilkavi de köylüsü olan diğer sanıkların saklandığını duyunca kendisinin de Afrin'de bacanağının evinde kaldığını belirtti. Dizor Tepesi'ndeki çatışmaya katılmadığını söyleyen Kilkavi, "Bu çatışma sırasında köyde silahla beklemedim. Ayrıca YPG/PKK ile bir ilgim yoktur. Afrin'de 40 gün kaldıktan sonra daha önce çalışmış olduğum Lübnan'a gittim. 20 yıldır Lübnan'a gider gelirim. Örgüt adına istihbarat toplamadım. Suçsuzum, beraatime karar verilsin" şeklinde savunmasını yaptı.

Diğer tutuklular da çatışmaya katılmadıklarını söylediler.

TANIK: ÇATIŞMAYLA DOĞRUDAN GÖRGÜ SAHİBİ DEĞİLİM

Tanık Ali H. ise yaşanan çatışmayı görmediğini anlatarak, şunları söyledi: "Dizor Tepesi'ndeki çatışmayla ilgili doğrudan görgü sahibi değilim, çatışmayı görmedim. Türk askeri tarafından köyün etrafındaki yerler bombalanınca sanık sıfatı olmayan H.N, Z.M. ve sanıklardan İdris Mustafa, Rezzan Behçet Ahmet, Cengiz Mustafa, Firaz Kilkavi, Muhammed Cafer, Ramadan Hanif Maho mezarlığa doğru silahlarıyla gittiler. Silahlar kendilerine ait kalaşnikof marka silahlardı. Ancak sanıkların çatışmaya girdiğini görmedim. Bombalama devam ettiği için geri döndüler. Dizor Tepe denen yer ile mezarlık arası yaklaşık 1-1,5 kilometredir. Sabah olunca ÖSO'nun köye girdiğini söylediler. Köyü boşalttık hepimiz Afrin'e kaçtık."

Mahkeme heyeti, 11 kişinin tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

NE OLMUŞTU?

Piyade Üsteğmen Oğuz Kağan Usta ve Piyade Uzman Çavuş Mehmet Muratdağı'nın Afrin'deki çatışmalar sırasında yaşamını yitirmesi ve Usta'nın naaşının kaçırılmasından sorumlu oldukları iddiasıyla MİT ve jandarma 14 Eylül 2018'de Afrin'de 9 kişiyi Türkiye'ye getirdi ve bu kişiler tutuklandı. Daha sonra yine aynı gerekçeyle 2 kişi daha Suriye'den Hatay'a getirilerek tutuklanmıştı. (HABER MERKEZİ/AA)

Etiketler dava MİT YPG hatay Afrin