Karlov sanığı eski MİT'çi: MİT'in işkence odasına götürmekle tehdit ettiler

Rusya Büyükelçisi Karlov'un öldürülmesiyle ilgili davada, FETÖ'ye bilgi verdiği öne sürülen eski MİT görevlisi ifade verdi. Sanık Akalın, "Beni MİT'in Özel Operasyonlar Dairesi ve Personel Prensipler Başkanlığı dairelerinde bulunan işkence odalarına götürmekle tehdit ettiler" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un öldürülmesine ilişkin davaya  dün devam edildi. FETÖ lideri Fetullah Gülen'in de arasında bulunduğu 28 sanıklı davada eski MİT Rus Masası görevlisi Vehbi Kürşad Akalın savunma yaptı.

Suikasttan önce Büyükelçi Karlov hakkındaki bilgileri FETÖ imamına verdiği iddia edilen Akalın, "Görevim süresince edindiğim hiçbir bilgiyi üçüncü şahıslarla paylaşmadım. MİT'te bulunduğum süre içinde dışarı hiçbir belge çıkarmadım ve en yüksek performans notu aldım" dedi. Akalın ayrıca emniyetteki ifadelerini işkence altında verdiğini de öne sürdü. Akalın şunları söyledi:

'İŞKENCE GÖRDÜM' DEDİ

"Ben gözaltına alındıktan sonra TEM Ankara Milli Piyango İdaresi'ne ait bölüme götürüldüm. Burada işkence görerek, sorgulandım. Hatta aynı nitelikte kaçırıldıklarını ve sorgulandıklarını öğrendiğim 2 eski MİT görevlisinin sorgu videoları gösterildi. Beni MİT'in Özel Operasyonlar Dairesi ve Personel Prensipler Başkanlığı dairelerinde bulunan işkence odalarına götürmekle tehdit ettiler. Sorgu sırasında 'Hakim de savcı da biziz, bizden habersiz senin hakkında karar veremez' diyorlardı. Daha önce hazırlanıp çıktısı alınmış bir yazıyı el yazısına geçirmemi istediler. İşkence sonucu bu yazıyı el yazısına geçirmek zorunda kaldım. Bu sırada yanımda avukat yoktu. Bilgisayar ortamına daha sonra aktarıldı ve bunu imzalamam sırasında avukat geldi."

BANK ASYA HESABI VAR

Sanık Akalın, Bank Asya'da hesabının bulunması konusunda ise, "2009'da üniversite öğrencisiydim, neden hesap açtırdığımı bilmiyorum" ifadelerini kullandı. FETÖ ile irtibatlı olduğu belirlenen üç kişiyle arasındaki para trafiğine ilişkin ise sanık Vehbi Kürşad Akalın, bu kişilerden ikisine, borç- alacak ilişkisi nedeniyle para gönderdiğini, diğer kişinin ise mutemet olarak maaşını ilettiğini savundu. Akalın ayrıca, "Şahsi görüşüm bu işin içerisinde FETÖ terör örgütü vardı" dedi.

İKİ TAHLİYE

Sanıklardan Ufuk Gül ve Hasan Tunç'un yurt dışı çıkış yasağı ve karakola haftada iki gün imza verme şartıyla tahliyelerine, diğerlerinin tutukluluklarının devamına karar veren mahkeme, eksikler nedeniyle dosyanın, esas hakkındaki görüşünü hazırlaması için savcıya gönderilmesi talebini uygun görmeyerek, davayı erteledi.

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, 19 Aralık 2016'da katıldığı sergide, polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş'ın silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybetmiş, Altıntaş da polis tarafından vurularak, öldürülmüştü. Suikastın, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkileri sabote etmek üzere FETÖ tarafından organize edildiği öne sürülmüştü. (ANKARA/DHA, AA)