Eğitim - Sen'den YÖK’e “toplumsal cinsiyet” tepkisi

Eğitim-Sen MEB’in ardından YÖK’ün de “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi”ni sonlandırmasına ve YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın toplumsal cinsiyet eşitliğini hedef alan açıklamasına tepki gösterdi. Milli Eğitim Bakanı’nı gereğini yapmaya, yapamıyorsa da istifa etmeye çağıran Eğitim Sen Başkanı, Saraç’ın sözleri için “Türkiye’de yaşanan kadın düşmanlığının yetkili ağızdan onaylanan bir ibret vesikasıdır” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - “Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” projesinin Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) tarafından kaldırılmasının ardından Yükseköğretim Kurulu(YÖK)’nun “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” projesinin sonlandırmasına ve YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın toplumsal cinsiyet eşitliğini hedef alan açıklamasına Eğitim-Sen’den tepki geldi.

“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” projesini sonlandırdığını duyuran YÖK, projeye ilişkin tutum belgesini web sayfasından da kaldırdı. YÖK Başkanı Yekta Saraç, projeye “murat edilenin dışında anlamlar yüklendiğini” belirterek, “Projenin, toplumsal değerlerimiz ve kabullerimizle mütenasip olmadığı ve toplumca kabul görmediği hususunun göz önünde bulundurulması gereği ortaya çıkmıştır” dedi.

Eğitim- Sen Merkez Kadın Sekreterliği, sendika genel merkezinde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ile Merkez Kadın Sekreteri Derya Yulcu’nun yanı sıra KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy Tekdemir, KESK Mali Sekreteri Elif Çuhadar ve SES Kadın Sekreteri Selma Atabey de katıldı. Açıklamayı Derya Yulcu okudu.

‘TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ, SARAÇ İLE BAŞLAMADI, BİTMEYECEK’

"Açıkça bilinmelidir ki Türkiye’de yaşamın her alanında ve akademide yürütülen toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarının ve kurumsallaşmanın gelişimi Yekta Saraç ile başlamadığı gibi, kendisinin tek bir açıklamasıyla da sona ermeyecektir" denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Eğitim Sen olarak kısa süre önce Yükseköğretim Kurulu web sayfasından kaldırılan belgenin dayanaklarını ve ilkelerini kamuoyuna duyurmaya ve yaygınlaştırmaya, Saraç’ın açıklamasındaki ‘aile yapısı ve değerlere aykırılığı’ pahasına toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesini güçlendirmeye, akademide cinsiyetçi, toplumsal cinsiyet eşitliğini yok sayan karanlığın katlettiği Ceren Damarların sesi olmaya, okullarda, kürsülerde toplumsal cinsiyet eşitliğini anlatmaya, eşitlik ve özgürlük mücadelemize devam edeceğiz. Eşitlik ve özgürlük düşlerimiz ‘mütenasip’ karanlığınıza sığmaz.”

'MİLLİ EĞİTİM BAKANINA İSTİFA ÇAĞRISI'

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ise MEB ile YÖK’ün bir vesayet tarafından yönetildiğini ve politika üretme yetkisinin olmadığını söyledi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un bu vesayeti kırmak için toplumsal yarar adına adım atması gerektiğine vurgu yapan Aydoğan, “Milli Eğitim Bakanı’nın buna gücü yetmiyorsa gereğini yapmalıdır” diyerek istifa çağrısında bulundu. Aydoğan, Türkiye’nin “Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi’nin yanı sıra birden çok uluslararası kadın sözleşmesinin tarafı olduğunu belirtti.

‘YETKİLİ AĞIZDAN KADIN DÜŞMANLIĞININ İBRET VESİKASI’

Özgecan Aslan cinayetinin ardından kadın hareketlerinin yürüttüğü mücadele sonucunda YÖK bünyesinde toplumsal cinsiyet eşitliği projesinin başlatıldığını hatırlatan Eğitim-Sen Başkanı Aydoğan, YÖK Başkanı Saraç’ın toplumsal cinsiyet projesi hakkındaki “Türkiye’nin değerleriyle mütenasip değil” sözlerini ise şöyle değerlendirdi, “Türkiye’de yaşanan kadın düşmanlığının yetkili ağızdan onaylanan bir ibret vesikasıdır”. (DUVAR)