Anne Eylem Şen Yazıcı: Diyanet Öykü Arin için çağrı yaparsa etkili olur

Öykü Arin'in annesi Eylem Şen Yazıcı ilik nakli için donör bulunması için iki aylarını kaldığını belirterek, medya, fabrikalar ve Diyanet'in kampanyaya katılmasının çok etkili olabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir’de lösemi tanısı konulan ve ilik nakli olmayı bekleyen 3.5 yaşındaki Öykü Arin’in annesi Eylem Şen Yazıcı, kızı için başlatılan kampanyayı anlatarak kök hücre bağışı sırasında yapılması gerekenlere dikkat çekti.

İzmir’de yaşayan ve Antalya’da tedavi gören Öykü Arin için başlatılan kök hücre kampanyaları sürerken ilik nakli olmayı bekleyen 3.5 yaşındaki Öykü Arin'in annesi Eylem Şen Yazıcı, uygun donörün bulunması için 2 ay kaldığını belirterek, “Sadece benim kızımın değil, bütün sevdiklerinizin ihtiyacı olabilir. Dolayısıyla kendi geleceğinize yatırım yapıyorsunuz. Yurt dışında ve yurt içinde kampanyayı büyütmek için desteğinizi bekliyoruz” dedi.

'İZMİR’DE ÇOK İYİ BİR KAMPANYA YÜRÜTÜLDÜ'

Öykü Arin için yürütülen kampanyayı genişletmek ve Türkiye’nin her yerine yaymak istediklerini dile getiren Eylem Şen Yazıcı, “Kendi ilişkilerimiz ve çevremiz üzerinden bazı şehirlere ulaşabildik. İzmir’de yaşıyoruz zaten. Bu nedenle özellikle İzmir’de çok iyi bir kampanya yürütüldü. Bunun dışında İstanbul, Bursa, Sakarya ve Eskişehir’de çok iyi çalışmalar yapıldı. Ama yeterince ulaşamadığımız şehirler de var; mesela Ankara’da daha az sayıda çalışma yapıldı. Ya da hiç çalışmadığımız, kampanya yapılmayan şehirler var. Antalya zaten nakil şehri, başka çocuklar da olduğu için kampanya çalışmaları çok iyi gidiyor. Burada olmamızın da çok büyük bir etkisi var tabii” diye konuştu.

“Biz şimdi özellikle büyük şehirlere ve Türkiye’nin her yerine kampanyanın yayılmasını istiyoruz” diyen Şen, benimsedikleri kampanya yöntemini şöyle anlattı:

“Kampanya içinde birden fazla çalışma grubu var. Bunlardan bir tanesi bilgilendirme grubu. Başka şehirlerden arkadaşlar bize ulaşmaya çalıştığı zaman onlardan telefon numaralarını alıyoruz. Arkadaşlarımız arıyor ve kampanyayı nasıl yapacaklarını anlatıyorlar. Şöyle bir çağrımız var: Türkiye’nin ya da dünyanın neresinde olursanız olun, Öykü Arin sosyal medya hesapları üzerinden bizimle temasa geçin. Biz sizi bu bilgilendirme gruplarına yönlendirelim. Arkadaşlarımız sizi kampanya hakkında, yaşadığınız şehirde neler yapacağınız konusunda bilgilendirsinler. Çeşitli şehirlerde çalışma grupları oluşturulduğu zaman yurt içi koordinasyon adıyla ayrı bir Whatsapp grubu da kurduk. O şehirlerde koordinasyonu sağlamaya gönüllü arkadaşları bu gruplara da alıyoruz. Yani bu gruba giren hem kendi yaşadığı şehirde bir grupla birlikte çalışıyor hem de bir soru ya da bir sorun olduğunda yurt içi koordinasyon üzerinden o sorunlar çözülüyor”.

'DİYANETİN BİR ŞEYLER SÖYLEMESİ ÇOK ÖNEMLİ'

“Bir sistem oturttuk ve iyi de işliyor ama kendi ağlarımızın biraz ötesine geçmeye ihtiyacımız var” diyen Yazıcı şunları söyledi:

“Kampanyayı büyütmek için ‘sorumluluk al öne çık’ diyoruz. Ana akım medyanın, Diyanet'in bunda rolü olabileceğini düşünüyoruz. İnsanların ilik nakli yaptırma konusundaki ön yargıların bir kısmı dini inançlarıyla ilgili. O yüzden Diyanet'in bu konuda bir şeyler söylemesi, kök hücre bağışı bekleyen herkes için çok çok önemli...”

.

“Kamu kurumlarında, özel şirketlerde çalışanların; çeşitli fabrikaların da rolü olabileceğini düşünüyoruz. Yani kalabalık ve farklı kesimlerden insanları içinde barındıran yerler önemli oluyor...”

Kök hücre bağışı yapanların bir form doldurması gerektiğini hatırlatan Yazıcı, bu durumun ciddiyetini fark etmeleriyle birlikte herkesi uyarmaya başladıklarını belirtti:

“Eğer bağış yapan kişi form doldurmadıysa kök hücre bağışı yapmamış anlamına gelebilir. Çünkü kök hücre bağışı için ayrı bir form doldurmanız gerekiyor. Aksi takdirde sadece kan bağışı yapmış, kök hücre bağışı yapmamış oluyorsunuz. Kök hücre bağışı yapmak için giden ancak sadece kan bağışı yapanlar var... Bu sorunların ortaya çıkmasından sonra bununla ilgili görseller de hazırladık. Kök hücre bağışı yapıp yapmadıklarından emin olmaları lazım. Bunun için bağış formunun doldurulması ve kendilerine bir sertifikanın verilmesi, Kızılay’dan bir mesaj gelmesi gerekir. Mesaj gelmezse, Kızılay’a ait kanver.org sitesine girerek isimlerinin sitede yazıp yazmadığını kontrol etmeleri gerekiyor. Bağış yapanlar, aradan bir hafta 10 gün geçmiş ve hâlâ kendi bilgilerini orada göremiyorlarsa mutlaka arayıp sorsunlar.”

'KENDİ GELECEĞİNİZE YATIRIM YAPIYORSUNUZ'

Bursa İnegöl’den dayanışma için kampanyaya katılan bir bağışçının kök hücre bağışı yaptıktan sonra kendi yeğeni Pelin’in lösemi olduğunu öğrendiğini söyleyen Yazıcı, “Şu anda Pelin’e uygun donör bulundu. Çok yakında nakil işlemi gerçekleşecek. Bu herkesin başına gelebilir. Sadece benim kızımın değil, bütün sevdiklerinizin ihtiyacı olabilir. Dolayısıyla kendi geleceğinize yatırım yapıyorsunuz. Yurtdışında ve yurt içinde kampanyayı büyütmek için desteğini bekliyoruz” diyerek çağrıda bulundu.