Kılıçdaroğlu'na suikast sanığı: Eylemin adı 'Yalnız Kurt'tu

Adalet Yürüyüşü sırasında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na suikast planlamakla suçlanan Oğuzhan Korkmaz, savunmasında "Eylemin ismi, Yalnız Kurt'tu" diye konuştu. Savcı, mütalaasında tüm sanıkların cezalandırılmasını talep etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun öncülüğünde yapılan Adalet Yürüyüşü'ne, saldırı planı yaptıkları suçlamasıyla 5 kişinin yargılandığı davaya devam edildi. Tutuklu sanık Oğuzhan Korkmaz "Eylemin ismi, Yalnız Kurt'tu. İsminden de anlaşılacağı üzerine bu bireysellik gerektiren bir eylem" dedi. Mütalaasını açıklayan savcı, tüm sanıkların "Anayasayı ihlal" ve "tasarlayarak adam öldürme" suçlarından cezalandırılmalarını istedi. Mahkeme sanıkların tutukluk halinin devamına karar vererek, davayı 6 Şubat 2019'a erteledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 15 Haziran 2017'de başlattığı Adalet Yürüyüşü'nün Kocaeli etabına kiralık minibüsle saldırı planladıkları ve IŞİD üyesi oldukları iddiasıyla Oğuzhan Korkmaz ve 6 kişi gözaltına alındı. Daha sonra soruşturma kapsamında 9 kişi daha gözaltına alındı.

Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı, Oğuzhan Korkmaz, Emre Emre, Ali Merttaş, Kaan Aslan ve Fatih Özel'in soruşturma belgelerini Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Kocaeli Ağır Ceza Mahkemesi de yetkisizlik kararı vererek, dosyayı tekrar Kayseri'ye gönderdi.

ÇELİK: ALT SINIRDAN UZAKLAŞILARAK CEZA VERİLSİN

Davanın ikinci duruşması bugün görüldü. Kayseri 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Oğuzhan Korkmaz, Emre Emre, Ali Merttaş, Kaan Aslan, Fatih Özel ve avukatları ile Kılıçdaroğlu'nun avukatı Celal Çelik ve CHP Kayseri İl Başkanı Ümit Özer katıldı.

Kılıçdaroğlu'nun avukatı Celal Çelik, sanıkların cezalandırılmalarını isteyerek, "Her 5 sanıkta olaya katılmış, DEAŞ emirinden aldıkları talimatla gerekli hazırlıkları yapıp, araç temin ettikleri, fikir birliğine vardıkları sabit hale gelmiştir. Sanıkların DEAŞ üyesi oldukları sabittir. Cezanın alt sınırdan uzaklaşılarak verilmesini, herhangi bir indirim yapılmamasını istiyoruz" diye konuştu.

SAVCI 2 AYRI SUÇTAN CEZA İSTEDİ

Mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, sanıkların IŞİD içinde Kayseri'de ayrı bir yapılanmaya gittikleri, Oğuzhan Korkmaz'ın kentteki faaliyetleri yürüttüğünü, kentte örgüt adına yapılanma içinde olan sanıkların ses getirecek bir eylem planlamaları yaptıklarını öne sürdü.

Oğuzhan Korkmaz'ın bir firmadan minibüs kiraladığını ve Emre Emre ile sürekli irtibat halinde olduğu belirten savcı, teknik izleme ile D-100 karayolunda yakalandığı, sanığın Kocaeli sınırına kadar eyleminden vazgeçemediği kanaati ile sanıkların birbiriyle irtibatları, eylemi birlikte gerçekleştirdikleri kanaatine vararak, "Anayasayı ihlal" ve "Tasarlayarak adam öldürme" suçlarından ayrı ayrı cezalandırılmalarını istedi.

'OLAYDAN 1 GÜN ÖNCE EMRE'YE BAHSETTİM'

Tutuklu sanıklardan Oğuzhan Korkmaz, "Genellikle samimi sıcakkanlı, insanlara iyilik yapmayı seven bir insanım. Eylemin ismi Yalnız Kurt'tu. İsminden de anlaşılacağı üzerine bu bireysellik gerektiren bir eylem. Olaydan 1 gün önce Emre Emre'ye bahsettim. Diğer arkadaşlarım konudan habersiz, alakaları da yok. Oturup, sohbet ettiğim günlük hayattan insanlar" dedi.

Emre Emre'nin kendisini uyardığını söyleyen Korkmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Emre, 'İnsanlar arasında Müslüman olur, masum olanlar vardır' dedi. Ben de muallakta kaldım. Kafamda bir sürü soru vardı. Kornaya basıp, gidecektim belki de. Hiç kimseden mal mülk istemedim. Bana bunlarda vaat edilmedi. Peygamberim evliyayım demiyorum. Allah'ın yarattığı basit bir kulum. Kainatı yaratan Allah'tır. Yeryüzü Allah'a aittir. Yer yüzünde sadece onun emir ettiği kanunlar uygulanmak zorundadır. İnsanlara, aileme, akrabalarıma ve kentteki vatandaşlara broşürlerle Kur'an ayetlerini anlatmaya çalıştım."

'ORAYA İNSANLARI KATLETMEK İÇİN GİTMEDİM'

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, Oğuzhan Korkmaz savunmasına devam etti. Suriye'ye gittiğini söyleyen Korkmaz, "Suriye'ye PKK, Haşdi Şabi, Amerika, Rusya ve Allah'ın kanunlarını beğenmeyen Esad ile savaşmak için gittim. Bu yüzden de kolumdan sakatlandım. İnsanlara zarar verme niyetim yoktu. Bir silah arayışına gireyim diye düşünmedim. Oraya insanları katletmek için gitmedim. Oraya nasıl ve hangi düşünceyle gittiğimi bilemiyorum. Karışık duygular içindeydim" diye konuştu.

'ÜZERİMDE BASKI VARDI'

Suriye'den kendisine bir miktar para geldiğini ifade eden Korkmaz, "İnsanlar Suriye'den para gönderdiği için üzerimde bir baskı oluştu. 'Git yap, buna ihtiyacımız var' baskısı oluştu. İnsanları paniklettiğim için üzgünüm. Tedirginlik yarattığım için de herkesten özür diliyorum" dedi.

Mahkeme heyeti ara kararla, 5 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, sanık avukatlarının esasa ilişkin savunma yapmak için süre istemeleri üzerine davayı 6 Şubat 2019'a erteledi. (KAYSERİ/DHA)