YHT, kılavuz trene çarptı: 9 ölü, 86 yaralı

Ankara'da Yüksek Hızlı Tren ile kılavuz tren çarpıştı. Kaza sonucu iki vagon devrildi, bir üst geçit de trenlerin üzerine çöktü. Ankara Valisi Vasip Şahin, 9 yolcunun yaşamını yitirdiğini, 86 yolcunun da yaralandığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara'da bu sabah 06.30'da YHT Garı'ndan Konya'ya hareket eden Yüksek Hızlı Tren (YHT), saat 06.40 sıralarında Yenimahalle Marşandiz İstasyonu yakınlarında kılavuz trenle çarpıştı.

Kaza sonucu 2 vagon devrilirken, üst geçit ve istasyon da trenin üzerine çöktü.

Kaza sonucu çok sayıda yolcu vagonlarda sıkıştı.

Ankara Valisi Vasip Şahin, YHT ile aynı hat üzerindeki kılavuz trenin (raylarda bir sorun olup olmadığını kontrol eden tren) çarpışması sonucu kazanın meydana geldiğini açıkladı. Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan kaza yerinde yaptığı açıklamada "Kazada 3 makinist 9 kişinin hayatını kaybettiğini' açıkladı. Turhan , 'kurtarılmayı bekleyen vatandaşların olmadığını' da belirtti. Trende bulunan yolcu sayısı 206 olarak bildirildi.

BAKANLIK: RAYDA OLMAMALIYDI!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan da kaza yerine gelerek, bilgi aldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Kontrol lokomotifinin, Yüksek Hızlı Tren rayında olmaması gerekiyordu" denildi.

YARALI YOLCU KAZAYI ANLATTI

Yolculardan biri kazayı şöyle anlattı: "06.30 Konya trenine binmiştim. Tren daha hızlanmamıştı. Birden büyük bir sarsıntı yaşadık. 6. vagonda trenin raydan çıktığını fark ettik. Kapılar tamamen kilitlenmişti. Diğer vagona geçemedik. Birinci ve ikinci vagonların koparak ters döndüğünü, üzerine üst geçidin çöktüğünü gördük."

3 SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise kazaya ilişkin soruşturma başlattı.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, "Ankara-Konya seferini yapan YHT'nin Yenimahalle'deki Marşandiz İstasyonu'nda yapmış olduğu kazayla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma başlatılmıştır" ifadesi kullanıldı.

Başsavcılık, olaya ilişkin 3 cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini duyurdu.

AJANSLAR 'ÜST GEÇİT' OLARAK DUYURDU

Kazayı ilk olarak Anadolu Ajansı (AA) duyurdu. AA haberinde kazanın, yüksek hızlı trenin üst geçide çarpması sonucu meydana geldiği ifade edildi. NTV muhabiri Serkan Kaya ise yolcuların kendisine "Tren üst geçide çarpmadı. Üst geçit trenin üstüne düştü" dediğini aktardı.

'HATLARIMIZIN TAMAMI 24 SAAT KAMERALARLA KONTROL EDİLİYOR'

TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın 6 Aralık Perşembe günü Meclis Kamu İktisadi Teşekkülleri Komisyonu’ndaydı. Komisyon toplantısında Apaydın, “Hızlı tren hatlarımızın tamamı kameralarla yirmi dört saat kontrol ediliyor ve buralar kamera kontrolü, merkezden kontrol edildiği gibi hat boyu da görevli personellerimiz var” demişti.

CHP HEYET GÖREVLENDİRDİ

TBMM CHP Grup Yönetimi’nin görevlendirmesiyle Ankara Milletvekilleri Murat Emir, Servet Ünsal, TBMM Ulaştırma Komisyonu Üyeleri İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, TBMM Adalet Komisyonu Üyesi İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan ile Ankara İl Başkanı Rıfkı Güvener Marşandiz İstasyonu’nda kurtarma çalışmalarını takip ediyor.

İnsan canının hiçbir öneminin kalmadığı bir ülke ve toplum haline gelmiş olmamız bu siyasi iktidarın en büyük başarısıdır. AKP iktidarı ülkede ölüm makinesi gibi çalışıyor. Seçim yatırımı, gösteriş, propaganda ve oy hesabı ile yapılan her iş seçimden sonra mutlaka can alıyor. 2004 yılında da alt yapıyı bitirmeden trenleri hızlandırma sonucunda Tavşancıl ve Pamukova’da yaşanan felaketlerde 49 insanımız hayatını kaybetmişti.

'AKP ÜLKEDE ÖLÜM MAKİNESİ GİBİ ÇALIŞIYOR'

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli 9 kişinin hayatını kaybettiği kazanın ardından açıklama yaptı. 'AKP iktidarı döneminde tren kazalarında en az 88 kişi yaşamını yitirdiğini' belirten HDP "Merak ediyoruz, hem TCDD yönetiminde hem de siyasi alanda sorumlu olanlar istifa etmeyi hiç akıllarına getiriyorlar mı? Bilmek istiyoruz, sorumlu olanların istifa etmeleri için daha kaç kişinin ölmesi bekleniyor?" diye sordu.

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı; "İnsan canının hiçbir öneminin kalmadığı bir ülke ve toplum haline gelmiş olmamız bu siyasi iktidarın en büyük başarısıdır. AKP iktidarı ülkede ölüm makinesi gibi çalışıyor. Seçim yatırımı, gösteriş, propaganda ve oy hesabı ile yapılan her iş seçimden sonra mutlaka can alıyor. 2004 yılında da alt yapıyı bitirmeden trenleri hızlandırma sonucunda Tavşancıl ve Pamukova’da yaşanan felaketlerde 49 insanımız hayatını kaybetmişti.  Tren hatlarını kontrol etmeyi, iyileştirmeleri yapmayı sağlayamayan bir yürütmenin başı, siyasi ambalaj olarak bu sefer de bir kararname ile Uzay Ajansı'nın kuruluşunu ilan ediyor ve 6 saat sonra ülkenin başkentinde bu felaket yaşanıyor. İnsanlar AKP’nin reklam siyasetinin kurbanı oluyor."

HDP Ankara İl Örgütü de yazılı bir açıklama yaparak, dünyanın en güvenli ulaşım sistemi olan demiryollarının, hükümetin politikaları nedeniyle kazalarla gündeme geldiğine işaret ederek, "AKP iktidarında Pamukova da meydana gelen katliam gibi “kazada” 41 yurttaşımız, Tavşanlı- Kütahya’da 7 kişi ve en son olarak Çorlu’da 25 kişinin yaşamını yitirdiğine tanık olduk" hatırlatmasında bulundu. Ayrıca kazanın tüm boyutlarıyla soruşturulması ve ihmali olanların yargı önüne çıkartılması için çağrı yapıldı.

'TÜM BİRİMLER SEFERBER EDİLSİN'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren’in Yenimahalle ilçesine bağlı Marşandiz istasyonunda yol kontrolüyle görevli kılavuz tren ile çarpışması neticesinde meydana gelen kaza hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, kazayla ilgili tüm birimlerin seferber edilmesinin önemini vurguladığı kaydedildi.

ÇORLU'DA 25 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRMİŞTİ

Çorlu'da temmuz ayında meydana gelen tren kazasında 25 kişi yaşamını yitirmiş, 340 kişi de yaralanmıştı.

Tren kazasıyla ilgili bilirkişi raporunda asıl kusurlu bulunan Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Yol Bakım Onarım Şefi Özkan Polat, Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk ile Köprüler Şefi Çetin Yıldırım, eylül ayında mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

(HABER MERKEZİ)

1945’ten 2018’e: Türkiye’de gerçekleşen ölümlü tren kazaları1945’ten 2018’e: Türkiye’de gerçekleşen ölümlü tren kazaları


'Kaza iki trenin aynı yöne yönlendirilmesi sonucu yaşandı'

Ankara'daki Yüksek Hızlı Tren kazasının nedenine ilişkin soruşturma başlatıldı. BBC Türkçe'den Fundanur Öztürk'e konuşan ve adını açıklamak istemeyen bir makinistin, kazanın iki trenin aynı yöne yönlendirilmesi sonucu meydana geldiğini söylediğini bildirdi.