Üçok'a 'hipnoz' davasından beraat

Emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, Kayseri'de görevli olduğu dönemde üç astsubaya hipnozla işkence yapmak suçlamasıyla bir dönem tutuklu yargılandığın davadan beraat etti. Üçok, kumpas olarak nitelendirdiği davanın tarihe kara bir leke olarak geçtiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kamuoyunda 'hipnoz' davası diye bilinen ve Anayasa Mahkemesi'nin yeniden görülmesine karar verdiği davada, 3 astsubayın 'işkence ve hipnoz'la ifadelerini aldığı iddiasıyla tutuksuz yargılanan Hava Kuvvetleri Komutanlığı eski Başsavcısı, emekli hakim albay Ahmet Zeki Üçok, beraat etti.

Kayseri İkinci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına, tutuksuz yargılanan Hava Kuvvetleri Komutanlığı eski Başsavcısı, Emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok ile davacı eski astsubaylar Ali Balta, İsmail Dağ ve Orhan Güleç'in avukatları katıldı. Kendisine 'FETÖ' üyeleri tarafından kumpas kurulduğunu belirten Üçok, "Raporu verenler, hazırlayanlar FETÖ üyesi oldukları iddiasıyla yargılanıyor. Rapordaki beyanların doğru olduğunu kabul etmiyorum. Raporun içeriğinin doğru olduğunu kabul etmek mümkün değil" dedi.

Mahkeme heyeti yapılan yargılama sonucu, 17 Nisan 2012'de verilen hükmün iptaline ve Üçok'un delil yetersizliğinden beraatine karar verdi.

ÜÇOK: ÖRGÜTÜ RAHATSIZ ETTİM 

Adliye önünde avukatı Uğur Altun'la birlikte açıklama yapan Üçok "Hipnozla işkence olarak tarihimize kara bir leke olarak geçmiş olan bir Fethullahçı Terör Örgütü'nün kumpas davası daha beraat ile sonuçlanmış oldu. Bu nedenle çok mutluyum. Biz 2009 yılında TSK içindeki emirleri çalan, personelleri fişleyen, sahte emirlerle Türk halkı ile TSK'nın arasını açmayan çalışan bir terör örgütü olduğunu ortaya koymuştuk. Bu durum da örgütü çok rahatsız etmişti. Adil Öksüz'ün müdahalesiyle aleyhime çevrilen bir davada hipnozla işkence yapmak gibi Türk hukuk tarihinde daha önce hiç görülmemiş, son derece aşağılayıcı bir kararla 7,5 yıl hapis cezası almıştım" diye konuştu.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Ahmet Zeki Üçok, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcısı olduğu dönemde, 2009'da, o dönem 'Fetullah Gülen Grubu' diye bilinen oluşumla ilgili Kayseri'de soruşturma yürütmüş, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın elektronik yazışma sistemine girdikleri ve bazı TSK personelini 'Ergenekon' üyesi göstermek amacıyla sahte emirler ürettikleri iddiasıyla 3 astsubay hakkında soruşturma açmıştı. Astsubayların tutuklanmasından 9 ay sonra Üçok, söz konusu soruşturma sırasında astsubaylara hipnozla işkence yapmakla suçlanarak tutuklanmıştı.

Kayseri 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin 17 Nisan 2012'de Üçok hakkında 'işkence' suçlamasıyla verdiği 7,5 yıl hapis cezası kararı, Yargıtay 8'inci Ceza Dairesince onanmış, sanığın başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi, yargılamanın yeniden yapılmasına karar vermişti. 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, dava konusu Üçok'un askeri personel olduğu dönemde gerçekleştiği için dosyanın Askeri Yargıtay’a gönderilmesine hükmetmişti. Üçok'un itirazı üzerine Yargıtay, yeniden yargılamada Kayseri 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin yetkili olduğuna karar vererek dosyayı geri göndermişti.

(KAYSERİ-DHA)