MSB: Topun arkasındaki parça koptuğu için patlama yaşandı

MSB, Hakkari'de 7 askerin yaşamını yitirdiği patlamanın, topun arkasındaki parçanın kopması nedeniyle yaşandığı duyurdu. Açıklamada, "175 mm’lik M107 K/M" topların kullanımının durdurulduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Hakkari'de Süngü Tepe Üs Bölgesi'ndeki patlamayla ilgili incelemenin sonuçlarını duyurdu. Açıklamada, "Atışın ardından merminin namluyu normal olarak terk ettiği ancak, topun arkasında 'kama' olarak adlandırılan parçanın olağandışı bir şekilde koptuğu, bu nedenle namlu gerisinden çıkan alevin atışlarda kullanılacak barutları tutuşturarak zincirleme yangın ve patlamalara sebebiyet verdiği" belirtildi.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde bulunan Süngü Tepe Üs Bölgesi'nde, 09 Kasım'da yapılan top atışı sırasında patlama yaşanmıştı. Kaza sonucu yaşandığı açıklanan patlamada, 7 asker hayatını kaybetmiş, 25 asker de yaralanmıştı.

'NAMLU GERİSİNDEN ÇIKAN ALEV BARUTLARI TUTUŞTURDU'

Milli Savunma Bakanlığı'ndan bugün yapılan yazılı açıklamada, idari ve teknik heyetin incelemeyi tamamladığı belirtildi. Açıklamada, topun arkasındaki parçanın olağandışı şekilde koptuğu ve namlu gerisinden çıkan alevin patlamaya neden olduğu aktarıldı. Açıklamada, inceleme sonuçları şu şekilde sıralandı:

"- Kayıtların incelenmesi ve tanıkların dinlenmesinden, silah ve mühimmatın atışa uygun durumda olduğunun, eğitim ve atış göreviyle ilgili hazırlıkların usulüne uygun olarak yapıldığının anlaşıldığı,

- Atışın ardından merminin namluyu normal olarak terk ettiği ancak, topun arkasında “kama” olarak adlandırılan parçanın olağandışı bir şekilde koptuğu, bu nedenle namlu gerisinden çıkan alevin atışlarda kullanılacak barutları tutuşturarak zincirleme yangın ve patlamalara sebebiyet verdiği,

- Ayrıca 175 mm’lik M107 K/M toplarla bugüne kadar yapılan atışlarda bu tip bir kazanın meydana gelmediği belirlenmiştir."

TEDBİR OLARAK TOPLARIN KULLANIMI DURDURULDU

Ayrıca, kazanın kesin sebebi belirlenene kadar "175 mm’lik M107 K/M toplar" ve bunlara ait mühimmatın kullanımının durdurulduğu açıklandı. (HABER MERKEZİ)