HDP'den öneri: Sayıştay'ın Van iddiaları araştırılsın

HDP Van Milletvekili Tayip Temel: Van Büyükşehir Belediyesi'nde yaşanan tüm usulsüzlüklerin tespit edilmesi ve bir daha yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla araştırma komisyonunun kurulması elzemdir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Van Milletvekili Tayip Temel, kayyımla yönetilen Van Büyükşehir Belediyesi’nde Sayıştay’ın da tespit ettiği yolsuzluklarla ilgili araştırma önergesi verdi. Anayasa'nın 98. TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını talep eden Temel, "Van Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleşen borçlanma, ihalelerde usulsüzlük, bütçe emanetlerine alma ve ödeme işlemlerinde yapılan yanlışlıklar ve sosyal yardımların amacı dışında kullanılması Sayıştay’ın Belediyeler ve Bağlı İdarelere ilişkin raporunda yer almıştır. Van Büyükşehir Belediyesinde yaşanan tüm usulsüzlüklerin tespit edilmesi ve bir daha yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla araştırma komisyonunun kurulması elzemdir” dedi.

ÖNERGENİN GEREKÇESİ

HDP Van Milletvekili Tayip Temel, önergede şu tespitleri dile getirdi:

RAPORDA 'KAYIT GERÇEĞİ YANSITMIYOR' DENİLDİ: DBP belediyelerine atanan kayyumlar atandıkları günden bu yana uygulamaya koydukları asimilasyon ve inkârcı politikalarının yanı sıra yolsuzluklar ile gündeme gelmektedirler. Seçim bölgem olan Van Büyükşehir Belediyesi'ne 17 Kasım 2016 tarihinde haksız ve hukuksuzca atanan kayyumun bahsi geçen yolsuzlukları Sayıştay’ın Belediyeler ve Bağlı İdarelere ilişkin 2017 Denetim Raporu’nda kamuoyuna sunulmuştur. Hazırlanan raporda, "Belediyenin 2017 yılına dair giderinin bütçe gelirinden yaklaşık 95 milyon 372 bin TL fazla olduğu, bu bütçe açığının büyük bir bölümünün ise borçlanma yoluyla finanse edildiği bilgisi yer almaktadır. Bütçe emanetlerine alma ve ödeme işlemlerinde yapılan yanlışlıklara raporda: Bütçe emanetlerine alma ve ödeme işlemlerinde yapılan yanlışlıklar nedeniyle 2017 yılı hesap dönemi sonu itibarıyla kurum bilançosunda 21 milyon 684 bin 725 TL tutarındaki kayıt gerçeği yansıtmamaktadır" şeklinde yer almıştır.

TEK TEK İHALEYE ÇIKILDI: Sayıştay Raporu’na göre bazı mal ve hizmetler aynı kişilere tek tek ihale edilmiştir. “Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı’nın yaptığı doğrudan alımların toplamı 15 milyon 635 bin 404 TL’ye ulaşmakta olup, doğrudan alımın 10 milyon 216 bin 598 TL’lik kısmı 61 satıcıdan yapılmıştır. En büyük doğrudan alımlar iş makinesi ve otomotiv yedek parçası teminidir. Farklı marka araç ve iş makinelerine yedek parça tedarik edildiği için tüm yedek parçaların tek bir tedarikçiden alımı mümkün olmamaktadır. Özellikle Makine İkmal Daire Başkanlığı’nın 5 milyon 267 bin 693TL’ye ulaşan (4 milyon 658 bin 596 TL’lik kısmı yedek parçadan ibarettir) mal alım işleri, yıllık pazarlık suretiyle yapılabilecektir. Makine ve otomotiv yedek parça, bakım, onarım işleri için bir firmaya 1 milyon 303 bin 532 TL ödenmiştir.

SOSYAL YARDIMLAR: Örneğin: 2017 yılında ihalesi ve geçici kabulü yapılan 13 adet yol yapım işinde ‘Makine ile Her Cins Toprak Zeminde Reglaj’ iş kalemi için 345 kilometre imalat öngörülmüş ve toplam 307 bin 695 TL tutarında yaklaşık maliyet hesaplanmıştır. İhale üzerinde bırakılan istekliler tarafından bu iş kalemine toplam 3 milyon 513 bin 050TL tutarında teklif verilmiştir. Bu iş kaleminde iş artışları nedeniyle yüzde 10,5 oranında keşif artışı gerçekleşmiş ve 381 km imalat yapılarak sözleşme fiyatları üzerinden 3 milyon 799 bin 403 TL tutarında ödemede bulunulmuştur. Bu iş kaleminde yaklaşık maliyet tutarının 11,4 katı tutarında ödeme yapılmıştır. Sonuç olarak, Sayıştay denetim raporunda AKP Van Büyükşehir Belediyesinde çokça usulsüzlük tespit edilmiştir. Söz konusu bu usulsüzlüklerin soruşturma/kovuşturmanın sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve kamu kaynakların nereye aktarıldığının ve sorumluların açığa çıkarılması amacıyla bir meclis araştırma komisyonu kurulması elzemdir.

DENETİM GÖRÜŞÜ: Van Büyükşehir Belediyesi 2017 yılına ilişkin yukarıda belirtilen ve ekte yer alan mali rapor ve tablolarının, “Denetim Görüşünün Dayanakları” bölümünde belirtilen hesap alanları hariç tüm önemli yönleriyle doğru ve güvenilir bilgi içerdiği kanaatine varılmıştır. (HABER MERKEZİ)