Evrensel yazarı Çaralan'a hapis cezası

Özgür Gündem nöbetçi yayın yönetmenliği davası: Gazeteciler Hüseyin Aykol ve İnan Kızılkaya'ya 1'er yıl 10'ar ay 26'şar gün, İhsan Çaralan'a ise 11 ay 20 gün hapis cezası verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin eski eş genel yayın yönetmeni Hüseyin Aykol ile gazetenin Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ve Evrensel Yazarı İhsan Çaralan'ın yargılandığı davanın duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Evrensel'de yer alan habere göre, Aykol, Kızılkaya ve Çaralan'ın, Özgür Gündem'de nöbetçi yayın yönetmenliği yaptıkları dönemde çıkan bir yazıda "Cumhurbaşkanı'na hakaret edildiği" suçlamasıyla yargılandıkları davada ceza çıktı. Üç gazeteciye de hapis cezası verilirken Kızılkaya ve Çaralan için hükmün açıklanması geri bırakıldı. Aykol için ise gerekli koşullar oluşmadığı için hükmün açıklanması ertelenmedi.

AKYOL VE KIZILKAYA'YA 1'ER YIL 10'AR AY 26'ŞAR GÜN CEZA

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme, Aykol ve Kızılkaya'ya "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçlamasıyla 1'er yıl 6'şar ay hapis cezası verdi. Mahkeme, gazetecilerin eylemlerini alenen gerçekleştirdiğini iddia ederek cezayı 1'er yıl 9'ar aya yükseltti. Gazetecilerin aynı suçu değişik zamanlarda birden fazla kez işlediğini ileri süren mahkeme, cezayı 2'şer yıl 2'şer ay 8'er güne çıkardı.

Gazetecilerin yargılama sürecindeki davranışlarına atıfta bulunan mahkeme, cezayı 1'er yıl 10'ar ay 26'şar güne indirdi. Mahkeme hakimi, Kızılkaya hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına hükmederken, Aykol hakkında gerekli koşullar oluşmadığı için hükmün açıklamasını ertelemedi.

Mahkeme, İhsan Çaralan için de aynı suçtan 1 yıl hapis cezası verdi. Çaralan'ın eylemini alenen gerçekleştirdiğini ileri süren mahkeme, cezayı 1 yıl 2 aya çıkardı. Çaralan'ın yargılamadaki davranışlarını göz önünde bulunduran mahkeme hakimi, cezayı 11 ay 20 güne indirdi. Mahkeme hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.