İHD'den Kaşıkçı eylemi: Suudi Arabistan arama izni ile sorumluluktan kurtulamaz

İHD: Cemal Kaşıkçı’nın akıbeti açıklansın, sağ olarak ailesine teslim edilsin...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan hakları savunucuları, Suudi Arabistan Konsolosluğu'na girdikten sonra günlerdir kendisinden haber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın akıbetini sordu. İstanbul Levent'teki konsolosluk önüne İnsan Hakları Derneği'nin çağrısıyla bir araya gelen insan hakları savunucuları Kaşıkçı'nın sağ olarak bulunması ve ailesine teslim edilmesi çağrısında bulundu.

'AKIBETİ AÇIKLANSIN...'

Saat 13.00'te konsolosluk önünde basın açıklaması yapan insan hakları savunucuları, Kaşıkçı'nın öldürüldüğüne dair iddiaların endişe yarattığını belirtti. İHD İstanbul Şubesi'nden Gülseren Yoleri, "İnsan Hakları Savunucuları olarak; Suudi Arabistan devleti yetkililerine, “Cemal Kaşıkçı’ya ne oldu? Akıbeti açıklansın, sağ olarak ailesine teslim edilsin” dedi.

'HERKESİN BİLDİĞİ BİR GERÇEK VAR'

Güvenlik kameralarının çalışmadığı iddiasını eleştiren Yoleri, "Ancak ortada, gizlenemeyen ve herkesin bildiği bir gerçek var. Bir gazeteci konsolosluk sınırları içinde kaybedildi ve ailesi ve kamuoyu sekiz gündür ondan haber alamıyor. Bilindiği üzere; zorla kaybetme insanlığa karşı bir suçtur ve İnsan Hakları Derneği kurulduğu 1986 tarihinden bu yana gözaltında kaybedilenler için, bu suçun önlenmesi için mücadele etmektedir. Cumartesi Anneleri 23 yıldır gözaltında kaybedilen yakınlarını aramakta, adalet talep etmekte, devleti inkârından vazgeçirmeye çalışmaktadır. Cemal Kaşıkçı'nın kaybolmasında da Suudi Arabistan Konsolosluk yetkililerinin sorumluluğu yanında, ülke toprakları üzerinde kurulu bir konsoloslukta yaşanan bu zorla kayıp olayından dolayı Türkiye Devleti'nin de tam sorumluluğu söz konusudur" diye konuştu.

'KONSOLOSLUK BU İŞİN SORUMLULUĞUNDAN KURTULAMAZ'

Suudi Arabistan Konsolosluğu'nun içeride sadece arama yapılmasına izin vererek bu işin sorumluluğundan kurtulamayacağını ifade etti. Yoleri şöyle devam etti, "Cemal'in konsoloslukta baskı görmediğini ve sağ salim çıktığını ispatlamak zorundadır. Türkiye devleti, ülkesinde yaşayan herkesin ve Kaşıkçı'nın yaşam hakkını korumakla yükümlüdür. İnsan hakları savunucuları olarak; soruyoruz Cemal Kaşıkçı'ya ne oldu? Suudi Arabistan ve Türkiye devleti yetkilileri, Cemal Kaşıkçı'nın akıbetini açıklasın ve sağ olarak ailesine kavuşmasını sağlasın."

BM: Kaşıkçı zorla kaybedilmiş görünüyorBM: Kaşıkçı zorla kaybedilmiş görünüyor

Cemal Kaşıkçı'nın son görüntüsüCemal Kaşıkçı'nın son görüntüsü

Yasin Aktay: Kaşıkçının vahşice öldürülmesine mani olamadıkYasin Aktay: Kaşıkçının vahşice öldürülmesine mani olamadık

8 soruda: Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı nerede?8 soruda: Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı nerede?