Van KCK Davası'nda ceza yağdı

KCK Van Davası'nda Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya'ya 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Tutuksuz sanıklar hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Yargıtay 16. Dairesinin bozma kararı üzerine Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi’inde yeniden görülen ‘KCK Van Ana Davası’nda yargılanan siyasilere ceza yağdı. Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya’ya 8 yıl 9 ay, diğer isimlere ise 7 yıl 6 ay ile 8 yıl 9 ay arasında değişen hapis cezaları verildi. Mahkeme tutuksuz tüm sanıklar hakkında da hükmen yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi.

Van’da bugün görülen duruşmada daha önceki duruşmada olağanüstü polisiye tedbirler alındı ve Van Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü de duruşmayı izledi. Duruşmaya Bekir Kaya dışında yargılanan diğer siyasetçilerin katılmamasına rağmen mahkeme onların savunmalarını almadan karar verdi.

Kaya ve diğer Kürt siyasetçiler hakkında 2013 yılında hapis cezası veren Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi hakimleri ve savcıları, 15 Temmuz’un ardından tutuklanmış ve meslekten ihraç edilmişti.

Yargılamayı değerlendiren HDP Van İl Eş Başkanı Avukat Ümit Dede, mahkeme kararının Türkiye yargısı açısından kara bir leke olduğunu kaydetti. Daha salona girerken salondaki durumun hükmün daha önce alındığını gösterdiğini belirten Dede, “Mahkemeye girerken gördüğümüz atmosfer yine bir yerlerden talimat alınmışçasına karar verildiğinin göstergesiydi. 2011 yılında karar verilmiş ve Yargıtay kararı bozulmasına rağmen mahkeme Yargıtay’ın bozma gerekçeleri bile görülmedi. Dosya kısmında örgütsel faaliyet mi, siyasi faaliyetleri mi şeklinde Yargıtay Siyasi faaliyetler olduğuna karar vermişti ama Savcı ve Mahkeme yine bugün böyle bir ayrıma gitmeden tüm arkadaşlarımız hakkında ceza isteminde bulundu” diye konuştu.

‘SAVUNMA HAKKI İHLAL EDİLDİ’

Duruşmada sadece Bekir Kaya’nın hazır bulunduğunu ve onun dışında hiçbir sanık duruşmada hazır bulunmadığını kaydeden Dede, “Mütalaaya karşı savunma yapılması gerekirken bu savunma hakkı kişilerin elinden alındı. Daha önce ilk yargılamada Belediye Eş Başkanımız Bekir Kaya ve İl Başkanı Cüneyt Caniş’e en üst sınırdan ceza verilmiş ve Yargıtay bunu da bozma sebebi yapmıştı. Ancak daha en üst ceza verilmişken dahi hükmen yakalama kararı çıkarılmamıştı. Daha önce ki kararı veren hakimlerin tümü FETÖ üyesi olduğu gerekçesiyle meslekten ihraç edilen ve birçoğunun tutuklandığının belirtilmesi gerekiyor. FETÖ’cüler bile hükmen yakalama kararı vermemişken, bugün böyle bir karar verilmesinin hukuken hiçbir izahı mümkün değil. Yani FETÖ üyesi tutukladıkları insanların aldığı kararı bugün kendileri onayladılar“ ifadelerini kullandı.

HDP Van İl Eş Başkanı Avukat Ümit Dede

Bugün eşi benzeri görülmemiş bir mahkeme görüldüğünü dile getiren Dede, “Evrensel hukuk değil düşman hukuku işledi. CMK’de belirtilen usül işlemlerine uyulmadı. Düşman hukuku çerçevesinde yapılan yargılamada sanıkların savunması alınmadan, son sözleri sorulmadan verilen cezalar hukukla izah edilemez. Bu siyasal iktidarın güdümüne girmiş yargının bir kararı olarak görüyoruz. Bu yargılama hukuki bir yargılama değil. Siyasal iktidarın kendine muhalif olarak gördüklerini yargı eliyle ıslah etme çabasıdır” şeklinde konuştu.

Geçen hafta haklarında hapis cezası verilen HDP’nin bir önceki dönem Eş Genel Başkanı Demirtaş ve 26. Dönem milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in yargılamasının da aynı politika çerçevesinde yürütüldüğünü kaydeden Dede şöyle konuştu: Onlar nasıl ki yargının verdiği karar karşısında yılgınlığa düşmeyeceklerini belirtmişse Sayın Bekir Kaya da mücadeleyi sürdüreceklerini ve cezaların kendileri için bir gerekçe olamayacağını belirtmişlerdir. Evrensel hukuk ve hatta Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı olarak verilen bu cezaları kınadığımızı, siyasi mücadeleyi devam ettireceğimizi, yürütmenin sopası haline getirilmiş yargı kararlarının bizi yılgınlığa götürmeyeceğini HDP Van İl Örgütü olarak bir kez daha belirtmek isteriz. (DUVAR)

Etiketler dava jandarma KCK