Üsküdar'da kentsel dönüşüme isyan: Bizim kaşımız mı güzel, yüzümüz mü güzel!

Üsküdar'da kentsel dönüşüm kapsamında Çamlıca Camii'nin yapıldığı tepenin eteklerindeki binalar yıkılıyor. Üsküdarlılar mülkiyet haklarından vazgeçmeyeceklerini belirtiyor. Kentsel Dönüşüm İmar ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Rıza Şener kendilerinin kandırılmaya çalışıldığını öne sürerek, "Boğazı tepeden görüyoruz. İşte buradaki ranta aşıklar" diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'un Üsküdar ilçesine bağlı Kirazlıtepe mahallesindeki kentsel dönüşüm kararının ardından hak sahipleri mülkiyet haklarını aramaya devam ediyor. Kentsel Dönüşüm İmar ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Rıza Şener, yapımı devam eden Türkiye'nin en büyük camisinin inşa edildiği Çamlıca Camisi'nin kentsel dönüşüm kararında etkili olduğunu öne sürüyor. Kentsel dönüşüm mağduru olduğunu söyleyen Yakup Örs ise, “Seçimden önce buradaki halka, 'oyunuzu Cumhur ittifakına verin. Yoksa evleri yıkılanlar olduğu gibi kalır' diye tehdit edenler de vardı” iddiasında bulunuyor. Kentsel dönüşüm davalarına bakan avukat Hüriyet Azak da Üsküdarlılara hukuk mücadelesinden vazgeçmemeleri gerektiğini söylerken “Anayasa Mahkemesi'nin kararına dayanarak binalarını riskli alandan çıkartsınlar" önerisinde bulunuyor.

'ÖLMENİZİ İSTEMİYORUZ TÜRKÜSÜNÜ SÖYLEDİLER'

Kentsel dönüşümün başladığı Kirazlıtepe'de hak sahipleri Kentsel Dönüşüm İmar ve Güzelleştirme Derneği'nde bir araya geldi. Dernek başkanı Rıza Şener, Çamlıca Camisi'nin 'çevre düzenlemesi' nedeniyle yaşadıkları bölgenin kentsel dönüşüm kapsamına alındığını söylüyor. Şener, kentsel dönüşüm kararına tepkisini şöyle anlatıyor:

"Bizi sevdiklerinden, yerimiz kötü olduğundan ya da evimiz başımıza yıkılacak diye değil. Caminin çevresinde gecekondu istemeyenlerin doğrultusunda 7 parseli birleştirerek kentsel dönüşüme soktular. Önce TOKİ'ye verdiler. TOKİ, 'yakarım yıkarım' dedi. Sonra bakanlık devreye girdi. Bakan da bizim derneğe gelerek 'siz neden anlaşmadınız?' diye sordu. Kendilerine kentsel dönüşüme karşı olmadığımızı söyledik. Mahallemizde sosyal ihtiyaçlarımızı karşılayacağımız bir mahalle istedik. Ancak bir rant var. Yapılacak oluşumdan bizlere ne verilecek, kaç daire verilecek? Aradan iki yıl geçmesine rağmen hala bu sorulara yanıt verilmiyor. Çünkü bizi kandırmaya çalışıyorlar. İkinci görüşmemizde burayı riskli alan ilan ettiler."

'İKİ ŞEKİLDE DÖNÜŞÜMÜ İSTİYORUZ'

Şener, kentsel dönüşüm kararında mülk sahiplerinin düşünülmediğini söyleyerek şöyle devam etti: "Bizlere, 'Sizi seviyoruz, düşünüyoruz. Depremden koruyoruz. Ölmenizi istemiyoruz...' türküsünü söylediler. Biz de niye sadece bizim bulunduğumuz parselleri riskli alan ilan ettiklerini sorduk. 'Bizim kaşımız mı güzel, yüzümüz mü güzel' dedik. Ama bunların hiçbiri değilmiş. Bizim yerimiz güzel. Boğazı tepeden görüyoruz. İşte buradaki ranta aşıklar. Yoksa bizi sevdiklerinden değil. Çünkü para burada. Biz burada kentsel dönüşüm istiyoruz. Ancak iki şekilde bu dönüşümü istiyoruz. Adil olacaklar ve hukuksal dayanağı olacak. Örneğin bin metre tapusu olana 7 daire, 150 metre arsa tapusu olana 7 daire veremezsiniz. Bu adil değil. Buranın uygulanabilir planını yapsınlar. Hukuksal dayanağımız olsun. Adil olsunlar. Biz bunu istiyoruz."

SİİRT'TEN ÜSKÜDAR'A: HAKKIMIZI SAVUNACAĞIZ!

Kirazlıtepe'deki birçok mahalleli yıllar önce kendi memleketlerinden buraya göç etmiş insanlar... Buradan da göç etmek istemeyenler kentsel dönüşümden sonra buradan gönderilecekleri endişesini yaşıyor. Yıllar önce ailesiyle birlikte Siirt'ten Üsküdar'a taşınan Yakup Örs ise mülkiyet haklarından vazgeçmeyeceklerini belirtiyor:

"Manzarası ile 3 köprüyü de gören Üsküdar Kirazlıtepe bölgesi uzun yıllardan beri AKP ile yönetilen bir bölge. Fakat AKP belediyelerinin kendi rantları uğruna ülkenin her alanında olduğu gibi betondan talandan başka ülkede hiçbir getirisi olmadığından burada da sözde örnek dönüşüm diye adlandırdığı rant zihniyetine bugünlerde fazlasıyla tanık oluyoruz. Seçimden önce buradaki halka, 'oyunuzu Cumhur ittifakına verin. Yoksa evleri yıkılanlar olduğu gibi kalır' diye tehdit edenler de vardı. Bu izlenimle yola çıkarsak yerel seçimlerde yine aynı algılar ile karşımıza çıkacaklar diye düşünüyorum. Ama bizler mülkiyet hakkımızı sonuna kadar savunacağız. Yasa tanımayanlara, böylesine bir belediye hizmeti verenlere gereken cevabı da yerel seçimlerde vereceğiz."

Yakup Örs ve babası...

'AYM KARARINA DAYANARAK BİNALARINI RİSKLİ ALANDAN ÇIKARTSINLAR'

Anayasa Mahkemesi, kentsel dönüşümde riskli alan içerisinde kalan yapıların yıkılıp yıkılmayacağına ilişkin  kararını açıkladı. Karara göre artık riskli alan içerisinde yer alan sağlam yapılar yıkılamayacak. Kentsel dönüşüm davalarına bakan avukat Hüriyet Azak, Üsküdarlılara şu çağrıda bulunuyor:

"Daha önce İstanbul'un birçok yerinde mağduriyetler oldu. Çevre Şehircilik Bakanlığı'nda yapılan değişimle birlikte TOKİ'nin bu sürece el atması bekleniyor. Zaten TOKİ el atmadığı müddetçe bu işlerin düzelmesi mümkün görünmüyor. Üsküdarlılar mallarına, mülklerine sahip çıksınlar. Üsküdarlılar mallıların riskli dedirtmesin. Mülklerinin kötü olmasına razı olmasınlar. Bu konuda gerekli davaları açsınlar. Gerekli incelemeler yapılmış mı yapılmamış mı? Önce bunu araştırmaları gerekir. Daha önce Fikirtepe'de bu gerekli incelemeler yapılmadı. İnsanlar orada mallarını kötüledi. Yeni yapılmış binalar bile riskli alana dahil edildi. Üsküdar'da binası yeni olanlar Anayasa Mahkemesi'nin kararına dayanarak binalarını riskli alandan çıkartsınlar. Ama bir müteahhit yapsın diyorlarsa teminat almadan bu işlere girişmesinler."