İHD, çocuk istismarına karşı atölyeler düzenleyecek

İHD Ankara Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu, çocuk istismarına karşı atölyeler düzenleyecek. Ankara’nın farklı mahallelerinde çocuklara ve ailelere eğitimler verilecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu, çocuklara yönelik cinsel saldırılara karşı "Çocuğu Cesaretlendir, Sen De Susma!" atölyeleri başlatıyor.

Atölye çalışmalarında çocuk hakları alanında yer alan aktivist ve gönüllülerle çocuklara ve ailelere yönelik eğitimler düzenlenecek. Ankara’nın mahallelerinde gerçekleştirilecek farkındalık atölyelerinin tarih ve kesin adresleri önümüzdeki günlerde netleşecek.

'KORUYUCU ÖNLEMLER DEVLET TARAFINDAN ALINMALI'

İHD Ankara Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısıyla atölyelerle ilgili bilgi veren Çocuk Hakları Komisyonu, cinsel saldırılarda devletin görevinin yalnızca suçluları cezalandırmak olmadığını, koruyucu önlemlerin de alınması gerektiğini belirtti.

Cinsel saldırının önlenebilmesi için alınması gereken önlemler ise şöyle sıralandı:

- Yasalarda, adalet sisteminde, eğitim sistemi ve müfredatta çocukların yüksek yararını gözetecek düzenlemeler acilen yapılmalıdır. Bu düzenlemelerde 18 yaş altındaki her insanın çocuk olduğu gerçeği gözetilmelidir.

- Ceza indirimleri kaldırılmalıdır. Cinsel saldırılar karşısında çocuğun rızasının aranması hukuksuzluğuna derhal son verilmelidir.

- Cinsel şiddete uğrayan çocukların, sosyal ve hukuksal desteğe ulaşabilecekleri kurumsal yapılanmalar yaygınlaştırılmalı ve güçlendirilmelidir.

- Çocukların toplu halde yaşadığı kurumların denetimi sağlıklı hale getirilmeli, şeffaf olmalı ve sıklaştırılmalıdır.

- Hak odağından uzaklaşıp giderek muhafazâkarlaşan sosyal yapılanmalar çocuk hakları temelinde yeniden yapılandırılmalı, bu yapılandırma sırasında devlet kurumları, çocuk alanında sosyal, hukuksal, psikolojik çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliğine açık olmalıdır. (DUVAR)