ÖHP'den Roboski tepkisi: Tıpkı Cizre Sur gibi politik karar!

ÖHP, AİHM'in Roboski'yle ilgili verdiği karara ilişkin tepki gösterdi. Verilen kararın politik olduğunu belirten ÖHP, "Tıpkı Cizre’de, Sur’da yüzlerce insanın ölüm ve yaralanmasına dair başvuruları iç hukuka havale etmesi kadar politiktir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AİHM'in Roboski Katliamı'yla ilgili başvuruyu reddetmesine ilişkin Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) bir açıklama yaptı. AİHM'in verdiği Roboski kararının sokağa çıkma yasaklarında Cizre ve Sur'da verdiği birkaç tedbir kararı gibi 'politik' olduğunu söyleyen ÖHP, "AİHM’in bu tutumunu bulunduğumuz her zeminde, bileşeni olduğumuz uluslararası hukuk örgütlerinin tamamında teşhir edeceğiz" açıklamasında bulundu.

Avukat Elçi'den Roboski davası eleştirilerine yanıt: AİHM'in geçmişinde böyle bir karar yok!Avukat Elçi'den Roboski davası eleştirilerine yanıt: AİHM'in geçmişinde böyle bir karar yok!

'BUNUN UYGULAYICILARI HUKUKÇU DEĞİL HUKUK TEKNİSYENİ OLABİLİR'

AİHM, Roboski’de savaş uçaklarının bombardımanı sonucu çoğu çocuk 34 kişinin hayatını kaybettiği katliam ile ilgili yapılan başvuruyu geçtiğimiz günlerde, ‘belge eksikliği’ gerekçesiyle reddetti. Verilen bu kararı, 'hukuk katliamı' olarak tanımlayan ÖHP, “AİHM de Anayasa Mahkemesi’ni takip ederek, yüzlerce başvurucudan bir kaçının esasa etki etmeyecek bazı evraklarının eksik olmasının neden tüm başvurucuları bağlayacağını tartışmadı. Bunun yerine sayısının hiçbir öneminin bulunmadığı birkaç evrakın eksikliği büyük usul ve hukuk sorunu haline getirildi. Oysa hukuksal olan, bir toplum sorunu yine toplumsal kurallar çerçevesinde çözümleyebilme yeteneğiyle demokratik bir varoluş değeri kazanabilir. Adına usul denilen formellik ancak bir sorun ya da talebin istismar aracına dönüştürülmesini engellediği ölçüde kabul edilebilir. Bunun ötesinde haklar mevzusunda katı usulcülük, istismarın bizzat kendisi haline gelir. Zira hukuk, ahlaktan arındırıldığında geriye kalan teknik bir usulcülüktür. Bunun uygulayıcıları ise hukukçu değil ancak hukuk teknisyeni olabilir.”

Roboski'de 11 yakınını kaybeden Veli Encu: AİHM de Roboski'yi bombaladı!Roboski'de 11 yakınını kaybeden Veli Encu: AİHM de Roboski'yi bombaladı!

'TIPKI CİZRE, SUR GİBİ POLİTİKTİR...'

“AİHM kararı, politik bir karardır. Tıpkı AİHM’in sistematik ihlalleri tespit ve mahkum etmek yerine, Hükümete tazminat komisyonları, OHAL komisyonları önererek sorunları sürüncemede bırakan, ekonomiye indirgeyen tutumu kadar politiktir” diyen ÖHP, “Roboski kararı politik bir karardır” dedi ve ekledi: “Tıpkı AİHM’in 2011’den bu yana İmralı tecridini ve avukat yasağına ilişkin başvuruyu gündemine almamakta direnmesi kadar politiktir. Cizre’de, Sur’da yüzlerce insanın ölüm ve yaralanmasına dair birkaç utangaç tedbir kararı aldıktan sonra, kararlarının uygulanmadığını gördüğü anda yüzünü aksi yöne dönerek başvuruları iç hukuka havale etmesi kadar politiktir. Bu denli politikleşen bir yargı mekanizmasına karşı yapılması gereken, dağınık ve halen tekil kalan tepkiler olamaz. Hak mücadelesini yürüten her kurum, platform, baro ve birey ortak bir tutumla tepkisini ortaya koymak zorundadır.”

'HUKUK VE İNSANLIK MÜCADELESİ YENİDEN BAŞLAYACAK'

ÖHP, olarak AİHM'in bu tutumunu her yerde teşhir edeceklerini belirten ÖHP son olarak şöyle devam etti: "Özgürlükçü hukukçular olarak, AİHM’in bu tutumunu bulunduğumuz her zeminde, bileşeni olduğumuz uluslararası hukuk örgütlerinin tamamında gündem, teşhir ve mücadele edeceğimizi beyan ederiz. Roboski halkının acısını ahlaki olmayan hiçbir karara sığdıramaz, failleri hiçbir gerekçeyle perdeleyemezsiniz. Roboski katliamı insanlığa karşı suçtur ve insanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımı yoktur. Roboski ailelerinin dediği gibi: yarınlarda Roboski şehitlerinin mezarları başında vahşi katliamın hukuk ve insanlık mücadelesi yeniden başlayacak. Biz de orada, hemen yanı başlarında olacağız." (HABER MERKEZİ)