'Hayata Dönüş' operasyonunda 17 yıl sonra 'kimyasal yok' raporu!

Bayrampaşa Cezaevi'ne düzenlenen ve 12 kişinin öldürüldüğü 'Hayata Dönüş' operasyonunda kimyasal kullanıldığı iddiası 17 yıl sonra Adli Tıp tarafından incelendi, rapor 18. yılda dava dosyasına girdi. Raporda, 'kimyasal izine rastlanmadığı' iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cezaevlerinde hücre tipi yapılanmaya geçiş için 19 Aralık 2000'de düzenlenen 28 tutuklu ve hükümlünün yaşamını yitirdiği 'Hayata Dönüş' operasyonlarıyla ilgili davalar sürüyor. 12 kişinin öldürüldüğü Bayrampaşa Cezaevi davasıyla ilgili yıllardır beklenen Adli Tıp raporu da 18 yıl sonra Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaştı.

Cumhuriyet'ten Hilal Köse'nin haberine göre, raporda, operasyon sonrası adli emanete alınan giysilerin yıkama çözeltisinde CS gazı ve Kapsaisin bulunmadığı öne sürüldü.

'ÇELİK RANZALARI NE ERİTTİ?'

Operasyondan yaralı kurtulanlar ve avukatları, neredeyse bütün duruşmalarda operasyonda kimyasal gaz kullandığını söyleyerek, “Çelik ranzaları eriten şey, insanları bir avuç küle döndüren kimyasal nedir? Adli emanette saklanan o güne ait eşyaların incelenmesini istiyoruz?” sorularını yöneltmişti.

Mahkeme, operasyondan 15 yıl sonra, 14 Ekim 2015’te görülen 17. oturumda bu talebi dikkate aldı. Adli emanetteki giysiler ve eşyaların kimyasal silah kullanma veya yanma sonucu deforme olup olmadıklarının tespiti için Adli Tıp’tan rapor alınmasına karar verdi. Eşyalar üzerinde, kimyasal madde kalıntısı olup olmadığının ve kurşun izi varsa atış mesafesinin tespitini de istedi.

NUMUNELER 2017'DE ADLİ TIP'A ULAŞTI

Adli emanetteki eşyalar bir türlü ortaya çıkarılmadı ve sonunda 3 Kasım 2017’de numuneler Adli Tıp’a ulaştı. 17 adet mühürlü torbada gönderilen materyaller, 13 Kasım’da incelemeye alındı. Kimya İhtisas Dairesi’nce 8 Aralık 2017’de tamamlanan raporun sonuç bölümünde, iki torbadan çıkan gaz bombası örnekleri ile 14 numaralı torbadan çıkan kısmen yanmış, isli, yırtık durumdaki havlunun yıkama çözeltisinde CS gazı bulunduğu belirtildi. 8 torbadan çıkan giysilerde, spor ayakkabıda, çorapta, ayakkabılarda, yastıkta, battaniyede, havluda, eldivende, ayakkabı keçesinde ve bir gaz bombası örneğinde CS gazı ve Kapsaisin bulunmadığı ifade edildi. Raporda, mahkeme yazısındaki diğer inceleme taleplerinin gerçekleştirilmesi için dosya ve eklerinin ATK Fizik İhtisas Dairesi’ne gönderildiği bildirildi.

'FOSFOR OLABİLİR'

Müdahil avukatlarından Several Ballıkaya, “Bu deliller üzerinde, soruşturma başlatıldığında savcılık tarafından inceleme yapıldığına ilişkin bir rapor yok. Mahkemede de bugüne dek inceleme yapılmadı. Raporu inceleyip görüşlerimizi mahkemeye sunacağız” dedi.

Mağdurlardan Hacer Arıkan’ın operasyonda yüzü tamamen yanmıştı. Onlarca ameliyat olan Arıkan, ilk oturumda, “27 kadındık koğuşta. Delinen yerden içeri bir hortum bırakıldı. Oradan atılan alev topu gibi bir madde ile yataklar tutuştu. Sonra biz gaz bırakıldı ve içerisi simsiyah dumanla göz gözü görmez oldu. Yanıyoruz diye bağırarak oradan çıkmaya başladık. Arkadaşlarımın derilerinin eridiğini gördüm. Ben beni yakan gazın ne olduğunun aydınlatılmasını istiyorum. Çünkü elbiselerimiz yanmadı derimiz eridi. Parmaklarım yok ama avucumun içi yanık değil. Sırtım belime kadar yandı. Saçlarım, kaşlarım yandı. Burnumun yerinde boşluk oluştu. Dizlerimde de yanık var” demişti. Adli Tıp uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Hacer Arıkan’ın açıklamaları üzerine yaptığı değerlendirmede, o maddenin uluslararası anlaşmalara göre kullanımı yasak olan beyaz fosfor olabileceğini belirtmişti.

DAVAYA BUGÜN DEVAM EDİLİYOR

39 jandarma eri ve operasyona katılan Ankara Jandarma Özel Harekat’tan rütbeli askerler dahil 196 sanığın yargılandığı davaya bugün devam ediliyor. Müdahil avukatları ise raporu incelemek üzere mahkemeden süre talep edecek.