Demirtaş ve Önder'in yargılandığı davada mahkeme heyeti salonu terk etti

Demirtaş ve Önder'in yargılandığı davada mahkeme heyeti avukatların salondan çıkarılmasına karar verdi. Avukatlar, çıkmayınca mahkeme heyeti salonu terk etti. Daha sonra avukatlar salondan çıkınca heyet geri geldi. İtirazlara rağmen mütalaasını açıklayan savcı Demirtaş, ve Önder'e 5 yıl hapis istedi. Duruşma ertelendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında İstanbul Zeytinburna'da 2013 yılında gerçekleştirilen Newroz kutlamalarında yaptıkları konuşmalar nedeniyle açılan davanın görülmesine bugün devam ediliyor. Demirtaş, İstanbul 26'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Cezaevi Kampüsü karşısında bulunan 2 No’lu duruşma salonunda yapılan duruşmaya mazeret bildirerek katılmadı. Demirtaş, duruşmaya SEGBİS ile katılmayı da reddetti.

Bunun üzerine mahkeme heyeti Demirtaş'ın başka mahkemedeki beyanını savunma olarak kabul ederek mütalaaya geçmek istedi. Demirtaş'ın avukatları ise bu duruma itiraz ederek mütalaaya geçilmemesi gerektiğini söyledi. Bunun üzerine mahkeme başkanı avukatların salondan çıkartılması kararını verdi. Avukatlar da salondan çıkmayı reddedince  mahkeme heyeti salondan ayrıldı.

AVUKATLAR ÇIKTI, MAHKEME HEYETİ DÖNDÜ

Daha sonra avukatlar duruşma salonunundan çıktıktı ve mahkeme heyeti salondaki yerini tekrar aldı. Avukatlar salon dışındayken mütalaasını açıklayan duruşma savcısı Demirtaş ve Önder'in "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla 5'er yıla kadar hapis cezası istedi.

Mahkeme heyetinin tutumunu eleştiren Demirtaş'ın avukatlarından Cahit Kırkazak, şunları söyledi: "Mahkeme bütün usul kuralları çiğneyerek Alelacele karar vermek istiyor. Sayın Demirtaş’ın görevsiz mahkemede alınan beyanı dosya kapsamında esasa ilişkin beyan olarak kabul edip, sayın Demirtaş savunma yapmaya hazır olmasına rağmen savunma alınmadan karar vermek istiyor. Mahkeme bütün beyanlarımızı ve tevzi-i tahkikat taleplerimizi hiç bir gerekçe göstermeden reddediyor. Dosyadaki bilirkişi raporları dahi tarafımıza tebliğ edilmemişken, Demirtaş’ın savunması alınmadan yangından mal kaçırır gibi karar verilmek isteniyor."

Mahkeme heyeti duruşmayı 8 Haziran'a erteledi.

 

'CESARETİNİZ VARSA SERBEST BIRAKIN...'

Duruşma sonrası davayı izlemeye gelenler duruşma salonunun dışında; 'hak, hukuk, adalet, Demirtaş irade, irademe dokunma' sloganları attı. Duruşma sonrası basın açıklaması yapan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş; "Demirtaş’ı alanlarda görmeye cesaretiniz varsa serbest bırakın" dedi: "Bir hukuksuzluğa daha tanık olduk ama bu burada bitmeyecek, bu yargılamalar kesinlikle keyfidir. Siyasetle yapılamayanlar yargı eliyle yapılmak istenmektedir.  Dava 8 Haziran’a ertelendi. Savcılık savunmaları almadan mütalaa verdi ve ceza istedi.  Şunu unutmayın, biz Demirtaş etrafında kenetlenerek 24 Haziran’dan büyük bir güçle ve kararlılıkla çıkarak hepsinin özgürlüğünü sağlayacağız; halk sağlayacak. Bizi mahkemeler önünde tutarak, keyfi yargılamaları devam ettirerek, sandıklardan kendilerinin çıkacaklarını sanıyorlar ama büyük bir yanılgı içerisindeler. HDP umuttur, cesarettir. Bizler umudumuzla, cesaretimizle, direnişimizle kazanacağız.

"Az önce şahit olduğumuz şey yargılama değildi" diyen Beştaş şöyle devam etti: "Hepiniz içeride ne kadar vahim bir tablo olduğunu gördünüz. Bizim biraz önce izlediğimiz bir mahkeme salonu değildi. Bir yargılama değildi, sadece aldıkları talimatları bir yöntemle alelacele yetiştirmeye çalışan 3 kişilik bir heyet vardı. Panik seçime gidenler panik yargılamalar da yapıyor. Bu yargılamalara ben hukukçu olarak yargılama diyemem. Ceza hukuk kanununu, uluslararası sözleşmeleri kabul etmeyen, görevlerini emir ve talimatlarla yapanlara yargı mensubu denemez. Öyle bir şey yaşadık ki Türkiye hukuk tarihinde bunun benzeri yok. Sırrı Süreyya Önder ve Selahattin Demirtaş savunma yapmamışken 'savunma yapılmıştır' diye kabul ettiler. Yani bir daha size savunma yaptırmayacağız demektir bu. Ancak savunma yargılamanın temelidir. Sözde yargılama konusu Demirtaş’ın ve Sırrı Süreyya Önder’in 2013’te Newroz'da yaptıkları konuşmalar. Çözüm sürecinde yapılan konuşmalar bugün suç olarak gösteriliyor. Ama nafile AKP ve ortağı batacak. Kendilerine Silivri Cezaevi önünden çağrı yapıyoruz. Siyasete yargıyı dahil etmeyin, siyaset mahkeme salonlarında değil meydanlarda yapılır. Demirtaş’ı alanlarda görmeye cesaretiniz varsa serbest bırakın."

'MAHKEMELERİN KARARI BİZİM KARARIMIZI ETKİLEMEYECEK'

Beştaş son olarak şöyle konuştu: "Buradan Beştepe’ye ve Bahçeli'ye söylüyoruz bu panik seçiminize, korku seçiminize bir nebze olsun adalet katmak istiyorsanız Demirtaş’ı derhal serbest bırakın. Demirtaş özgür koşullarda alanlarda sizinle karşı karşıya gelsin, diğer vekil arkadaşlarımız için de aynı çağrımız geçerlidir. Rakipleri rehin alarak yapılan siyaset, siyaset değil faşizmdir. Demirtaş’ı hapiste rehin tutarak halkı teslim almaya çalışıyorsanız, yanılıyorsunuz. Hepimiz Demirtaş’ız, Yüksekdağ’ız, Gültan Kışanak’ız. Bu bayrağı asla yere düşürmeyeceğiz. Biz adayımızı mahkeme kararına göre değil halkın isteği ile belirliyoruz. Mahkemelerin kararı bizim kararımızı etkilemeyecektir. Demirtaş’a propaganda suçlaması ile ceza verilmek istenmektedir."