Valilikten yanıt: Sendikaların 1 Mayıs'ta ne işi var?

Ankara'da 1 Mayıs için başvuruya Valilik'ten verilen yanıt geldi. Türkiye’de 2009 yılından beri resmi tatil olarak kutlanan 1 Mayıs; valilik tarafından sendikalar, TMMOB ve TTB için “amaçlarının dışında faaliyetler” olarak gösterildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Türk-İş, DİSK ve TMMOB’nin Ankara Şubeleri ile Ankara Tabip Odası ve Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası 1 Mayıs'ı başkentte ortak kutlama kararı aldılar. Sendika konfederasyonları ve meslek örgütleri tarafından oluşturulan tertip komitesinin 1 Mayıs’ı Anadolu (Tandoğan) Meydanı'nda kutlamak için yaptığı başvuruyu Ankara Valiliği yanıtladı. Başvuru ve ekleri incelendiğinde mevzuata aykırılıklar görüldüğü savunulan yanıtta, sendikalar, TMMOB ve TTB'ye amaçları dışında faaliyette bulunamayacakları şeklinde bir uyarısında bulunuldu.

Evrensel'den Birkan Bulut'un haberine göre , Ankara Valisi Ercan Topaca, 1 Mayıs başvurusu yapan sendika ve meslek örgütlerine yazdığı yanıtta “mevzuata aykırılıklar” görüldüğü yanıtını verdi. Valiliğin 1 Mayıs konusunda sendikalar hakkında yaptığı uyarıda “6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmeleri Kanunu’na göre; işçilerin çalışma ilişkilerinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek amacıyla bir araya gelip faaliyette bulunmak üzere kurulmuş bulunan sendikalar, tüzüklerinde belirtilen amaçları dışında faaliyette bulunamazlar” ifadeleri yer aldı.

MESLEKİ DAYANIŞMA 1 MAYIS'IN AMACI DIŞINDA MI?

Meslek odalarına yapılan uyarıda ise “Türk Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliği Kanununda; mühendislik ve mimarlık mesleği mensuplarının, mesleği faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlerine uygun olarak gelişmesini sağlamak... şeklinde belirlenen kuruluş amaçları dışında faaliyette bulunamayacakları”, “Türk Tabipleri Birliği Kanununa göre de; tabipler arasında mesleki dayanışmayı korumak ve meslek mensuplarının hak ve yararlarını korumak amacıyla kurulmuş kamu kurumu niteliğinde mesleki bir kuruluş olan Türk Tabipleri Birliği, kuruluş amacı dışında faaliyette bulunamayacaktır” denildi.


Ankara Valiliği 'İşçiler ölüyor' sloganını yasakladı 

DUVAR - Ankara Valiliği, bildirim metninde yer alan bazı slogan ve afişlerin ise “anlamının anlaşılmadığı” savundu. 1 Mayıs’la ilgili olmayan pankart, afiş, levha ve broşürlerin yürüyüşte kullanılacağını ileri süren ve Ankara Valisi Erkan Topaca imzasını taşıyan ret yazısında şunlar kaydedildi:

Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, Valilik tarafından yapılan açıklamada “Belirtilen nedenlerle, bahse konu toplantı ve gösteri yürüyüşü ile ilgili olarak verilen bildirimdeki hususların tekrar gözden geçirilmesi ve düzenleme kurulu üyelerinden birisinin ayrılması dolayısıyla düzenleme kurulu ve bildirimin yenilenmesi hususunda bilgi ve gereğini rica ederim.” ifadeleri yer aldı.

Sakıncalı bulunan sloganlar şu şekilde;

.

Etiketler Ankara Sendika 1 Mayıs