Yıldırım: Ege'de gereken karşılığı veririz

Başbakan Yıldırım Yunanistan'ın Didim açıklarında Antrofotos kayalığına Yunan bayrağı dikme girişimini değerlendirdi. Yunanistan'a iyi komşuluk ilişkilerinin devam ettirilmesini tavsiye etti ve aksi halde gereken karşılığın verileceğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başbakan Binali Yıldırım İstanbul'da yaptığı açıklamada Yunanistan'a uyarıda bulundu.

Yıldırım özetle şu ifadeleri kullandı:

"Ege Denizi'nde zaman zaman gerginliği artırmaya yönelik komşumuz Yunanistan'ın birtakım faaliyetlerinin olduğu malumunuz son zamanlarda bu ihlallerde artışlar göze çarpıyor. Aidiyeti, sahipliği belli olmayan kaya parçaları var. Bunlara yönelik Kardak kayalıklarına benzer girişimlerin olduğunu görüyoruz. Didim açıklarında Antrofotos kayalığına Yunan bayrağı dikme girişimi oldu. Sahil Güvenlik ekiplerimiz gerekli müdahaleyi yaptılar oradan o bayrağı kaldırdılar. Yunanistan'a tavsiyemiz iyi komşuluk ilişkileri içerisinde gerginliği artıracak provokasyonlardan uzak durmasıdır. Ülkemizin egemenlik haklarından kimsenin taviz vereceğimizi düşünmemesini bekliyoruz. Bu yönde yapılacak fiili durumlara gereken karşılığı vermeye kararlıyız."

YUNANİSTAN'DA İLK GÜNDEM

'Mikros Anthropas' kayalıklarına bayrak dikilmesi olayı milliyetçi bir grup Yunanistanlı gencin Cuma günü gerçekleştirdikleri bireysel bir eylem olarak ülke basınına yansıdı. Duvar'ın Yunanistan'daki yerel kaynaklardan edindiği son bilgilere göre 13 Nisan günü, milliyetçi bir grup Yunanistanlı genç Yunanistan bayrakları ile donatılmış olan bir sürat teknesi ile kayalığına ulaştı. Yunanistanlı gençler denize Samos Adası'ndan açıldı.

Didim açıklarındaki kayalığa çıkan gençler Yunanistan bayrağını göndere çekti ve fotoğraf çekti. Sonrasında hiçbir müdahaleye maruz kalmaksızın kayalıktan ayrıldı. Yunanistanlı gençlerin kayalıklardan ayrılmasından sonra duruma Türk Silahlı Kuvvetleri müdahale etti ve Yunanistan bayrağı bölgeden uzaklaştırıldı. Konu hakkında Pazartesi öğlen saatlerine dek Atina'dan resmi bir açıklama yapılmazken, konu Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamaları ile beraber Yunanistan medyasında ana gündem maddesine dönüştü. Anthropas kayalığı ıssız bir ada konumunda ve Yunanistan'da Fournoi Belediyesi'ne ait olarak kabul ediliyor. Bölgede bu kayalık ile beraber 17 ıssız kayalık daha bulunuyor.

Atina'da hükümet kaynakları bayrak indirme iddiasını yalanladı. Aynı şekilde yerel kaynaklar söz konusu kayalıktaki Yunanistan bayrağının yerinde olduğunu öne sürüyor.

Didim açıklarındaki kayalığa Yunan bayrağı diktiğini açıklayan bir grup görüntüleri sosyal medyadan paylaşmıştı.