Ömer Halisdemir davası karara kaldı

Ömer Halisdemir davasının sanıklarından Fatih Şahin'in savunma yaparken sık sık su içmesi üzerine mahkeme başkanı suyun alınması talimatı verdi. Bunun üzerine Şahin'in avukatı ve mahkeme başkanı arasında tartışma yaşandı. Mahkeme heyeti, 19 Nisan günü kararını açıklayacağını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişiminde, darbeci askerlerin açtığı ateş sonucu Ömer Halisdemir'in hayatını kaybetmesiyle ilgili 18 sanığın yargılandığı davada, sanık eski Binbaşı Fatih Şahin'in savunması sırasında sürekli su içmesi üzerine tartışma yaşandı. Duruşmada, sanıklar mütalaaya karşı savunmalarını tamamladı. Mahkeme heyeti, 19 Nisan Perşembe günü kararını açıklayacağını belirtti.

Ankara 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, esas hakkındaki mütalaaya karşı son savunmasını yapan sanık Fatih Şahin, sık sık su içti. Şahin'in, doğrudan mahkeme heyetine dönerek su içmesi üzerine Mahkeme Başkanı Bayrak Kantık, jandarmadan sanığın önündeki su şişesini almasını istedi.

Sanığın avukatı Çiğdem Koç'un buna itiraz etmesi üzerine, mahkeme başkanı ile aralarından tartışma yaşandı. Kantık ile Koç arasındaki diyalog şöyle gelişti:

Kantık: Sanığın önündeki suyu alır mısınız? Oraya bir daha su koymayın.

Koç: Bu yaptığınız insan haklarına aykırı.

Kantık: Peki bizim insan haklarımız yok mu?

Koç: Eğer yorulduysanız ara verebilirdiniz.

Kantık: Hayır, ara vermeyeceğim.

Koç: Su içmenin nesi size batıyor?

Kantık: Su içmek niye bize batsın?

Koç: Müvekkilim şeker hastası. Bu nedenle sürekli su içmesi gerekiyor.

'ÇATLASAM DA SU İÇMEYECEĞİM'

Tartışmanın ardından Şahin, savunmasına devam etti. Bir süre devam eden savunmanın ardından Mahkeme Başkanı Kantık, sanığın su ihtiyacı olduğunu fark etti ve jandarmadan sanığın önüne su getirilmesi talimatını verdi.

Kantık'ın bu talimatı üzerine araya giren sanık Şahin, su içmek istemediğini söyledi. Şahin, "Hayır başkanım, su içmeyeceğim. Siz su içmeme izin vermediğiniz için içmeyeceğim. Ben dağlarda üç gün su içmeden görev yaptım. Burada çatlasam da su içmeyeceğim" dedi.

Kantık'ın, "Heyeti tahrik etmek ile su içmek farklı şey" karşılığını vermesi üzerine Şahin, "Burada sinirlenmeyeceğim, saygımı koruyacağım" ifadelerini kullandı.

SANIKLARIN SAVUNMALARI TAMAMLANDI

Davanın 4 gün süren son celsesinde sanıklar ve avukatları esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmaları tamamlandı.

Savunmaların ardından ara kararını açıklayan mahkeme, karar için değerlendirme yapılacağını, 19 Nisan Perşembe günü kararını açıklayacağını bildirdi.

Mahkeme ayrıca, Ankara Barosu'ndan gelen yazıya göre, sanıklardan Cihat İbrahim Yörük'ün avukatının yaşamını yitirdiğinin anlaşıldığını ve sanığa 17 Nisan Pazartesi gününe kadar yeni bir müdafi tutması için süre verilmesine hükmetti.

Duruşmanın bir öncesi celsesinde savcı, 15 sanığın "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, 3 sanığın ise "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "kasten öldürmek suçlarından" 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etmişti. (ANKARA/DHA)