'Saraçoğlu Mahallesi’ne züccaciye dükkânına giren fil gibi girilmez'

Saraçoğlu Mahallesi’nin askıdaki koruma amaçlı planı hakkında açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Saraçoğlu Projesini tanıtan bakanların, belediye başkanlarının kamuoyuna eksik bilgi verdiğini söyledi. 

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kent İzleme Merkezi Danışma Kurulu Üyeleri, Ulaşım uzmanı Erhan Öncü ve Orman Mühendisi Ahmet Demirtaş, Saraçoğlu Mahallesi’nde tanıtımı yapılan projeyi ve koruma amaçlı imar planını eleştirdi.

‘YER ALTI OTOPARKI OLABİLECEĞİNİ SİZ SÖYLEMESENİZ DE PLAN SÖYLÜYOR’ 

Tezcan Karakuş Candan “Onca yöneticinin tanıtım yaptığı ve anlaştığı Saraçoğlu Mahallesi  Ankara’nın ve Cumhuriyetin en değerli varlığı ve 1’inci derece kentsel SİT alanıdır…Saraçoğlu Mahallesi'nin kentsel SİT özelliği tek tek taşıdıkları değerden daha da kıymetlidir. Ankara’nın en kıymetlilerindedir” dedi. ‘Tek bir tuğlasına dokunmayacaklarını’ ifade eden yetkililere sözümüz çok açık ve nettir. 1’inci derece kentsel SİT alanına züccaciyedükkânına giren fil gibi girilmez” diyen Candan sözlerine şöyle devam etti, “1’inci derece kentsel SİT alanında tek tekbinaları korumak yetmez,  bütün varlıklarını korumak zorunluluktur. Bütün varlıklarını koruyoruz, tarihi koruyoruz diyemezsiniz çünkü Saraçoğlu Mahallesi'nin tüm ada parsellerinin altının yer altı otoparkı olabileceğini sizsöylemeseniz de plan söylüyor… Saraçoğlu Mahallesi yapı bütünlüğü ile birlikte, doğasıyla, anılarıyla, toprağıyla, altıyla ve üstüyle bir bütündür. Üstünü koruyorum altını oyuyorum yaklaşımı tarihi korumak değildir. Bu haliyle Saraçoğlu’na dair ortak akılla değil yöneticiler aklı  ile oluşturulan proje derinlikli değildir, eksiktir, yanıltıcıdır. Vicdanı olan, Cumhuriyet değerlerine, bilimselliğe inanan hiç kimse böyle bir projeye evet dememeli. Saraçoğlu Mahallesi için toplumsal muhalefete çağrı yapıyoruz.”

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kent izleme Merkezi Danışma kurulu üyesi, mimar ve ulaşım uzmanı Erhan Öncü ise kent merkezine otomobil girişini azaltmak yerine teşvik eden projeyi şu sözlerle eleştirdi, “Kızılay kentin toplu taşım hatlarının, raylı sistemlerin kesiştiği odak noktasıdır ve bu potansiyeli yapılacak yeni metro hatlarıyla daha da güçlenecektir... Tüm bu raylı sistem yatırımlarını düşünmeden ve kent merkezinin geleceğini kurtaracak projeleri hazırlamadan kentin en değerli alanındaki yer altı düzenlemelerini otomobillere otopark olarak ve Kızılay’dan çıkartılması gereken minibüsler için bir tutunma noktası yapmaya çalışmak kentin geleceğini ipotek altına almaktır. Bu düzenlemeler önümüzdeki dönemde inşaatına başlanacak metro hatlarında büyük maliyet artışlarına yol açacak ve projeleri çözümsüzlüğe götürebilecektir.”

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kent izleme Merkezi Danışma Kurulu Üyesi, Kırsal Çevre Derneği temsilcisi Ahmet Demirtaş da “Kentsel Sit olması sebebi ile üzerindeki bütün bitki varlığının tek tek tescilli olduğu yüzlerce bitkinin geriye dönüşü olmayan yok edilişe izin vermeyeceğiz. Ağaç yaşamdır yaşam da biz” diye konuştu. (DUVAR)