HDP Diyarbakır Eşbaşkanı Buluttekin: Newroz hazırlıkları AK Parti kongresi gerekçesiyle engelleniyor

Diyarbakır’da 21 Mart Çarşamba günü kutlanacak Newroz için hazırlıklar sürüyor. HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Filiz Buluttekin, çalışmaları bileşenlerle yürüttüklerini belirtti. Zaman zaman polisle karşı karşıya geldiklerine belirten Buluttekin, AK Parti’nin 17 Mart’ta gerçekleşecek Erdoğan'ın da katılacağı kongresi gerekçe gösterilerek afiş ve pankart asmalarına izin verilmediğini vurguladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 8 Mart Dünya Kadınlar Günün’den sonra HDP ve bileşenleri Diyarbakır ve bölgenin diğer illerinde 2018 Newroz kutlamalarına ağırlık vermeye başladı. Diyarbakır milletvekilleri ve parti yöneticileri gündüz ilçe ve köylerde, akşamları ise ev toplantılarında insanları 21 Mart’ta gerçekleşecek kutlamalara davet ediyorlar.

Her yıl yüzbinlerce insanın katıldığı Diyarbakır’daki Newroz kutlamaları ise merakla bekleniyor. Yurtiçi ve yurtdışından davetli siyasetçiler, gazeteciler, sanatçılar kim olacak? Newroz’un geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Olağanüstü Hal (OHAL) koşullarında gerçekleşecek olması katılımı nasıl etkileyecek?

Bunlar, Newroz öncesi sorulan başlıca sorular. Biz de bu soruların cevabını almak üzere HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Filiz Buluttekin ile görüştük. HDP İl Binası’nın giriş kapısına iki müzik kolonu konulmuş, buradan yükselen şarkıların sesi bütün mahalleden duyuluyor. Newroz hazırlıklarının start aldığına dair önemli göstergelerden biridir bu.

ÇALIŞMALARA MİLLETVEKİLLERİ DE KATILIYOR

Newroz kutlaması hazırlıklarıyla ilgili bilgi veren Buluttekin, “Hem şehir merkezinde yürütüyoruz çalışmalarımızı hem de ilçe ve köylerde. Akşamları ise ev toplantıları yapıyoruz. Broşürler dağıtıyor, sohbet ediyoruz. Çalışmalara milletvekillerimiz, il yöneticilerimiz ve bileşenlerimiz kurumlardan arkadaşlarımız katılıyorlar” dedi.

HDP Diyarbakır il binasında konuştuğumuz Buluttekin  “Newroz’u her koşulda kutlamaya hazırız ve kararlıyız” diyor.

Buluttekin, gittikleri yerde halkın coşkusuyla karşılaştıklarını belirterek, “İnsanlarımız OHAL’in baskılarından usanmış, gözaltına alınmalardan, Kanun Hükmünde Kararname ile işsiz bırakılmaktan usanmış. Hükümetin Afrin politikasından, cezaevlerindeki baskılardan da usanmış. İnanıyorum ki biriktirdikleri bu öfkeyle, Newroz coşkusuyla alana akacaktır” şeklinde konuştu.

Newroz çalışmalarına başladıklarından bu yana bazı arkadaşlarının gözaltına alındığına dikkat çeken Filiz Buluttekin, “Sokakta çalışırken zaman zaman polisin tacizyle karşılaşıyoruz, bazı yerlerde arkadaşlarımız gözaltına alındı. Bununla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Umuyoruz bu uygulamalara son verirler” dedi.

AK PARTİ KONGRESİNE BİTENE KADAR AFİŞ VE PANKART YASAK

Cumhurbaşkanı ve AK Parti genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı AK Parti Diyarbakır İl Kongresi’nin 17 Mart’ta gerçekleşeceğine değinen Buluttekin, bu nedenle karşılaştıkları sorunları ise şöyle anlattı: “Kongre bitinceye kadar afiş ve pankart asmamıza izin verilmedi. Anons aracımızın sokağa çıkmasına ise Newroz’dan bir gün öncesi için izin verildi. Bu tabi bir çifte standarttır ve katılımın önüne geçme çabasıdır. Buna rağmen yüksek bir katılımla bu uygulamaya da cevap vereceğiz.”

AFRİN OPERASYONU VE ÖCALAN'A TECRİT

Filiz Bulutekin bu yıl kutlanacak Newroz’a gündemdeki sorunların damga vuracağını söyledi. Buluttekin, “Öncelikli gündemlerimizden biri tabi ki Afrin’e yönelik saldırıdır. IŞİD gibi çete örgütlerden kaçarak Afrin’e sığınan insanlar ikinci kez aç ve susuz bırakılıyor. Yıllardır barış içinde yaşayan Araplar, Kürtler ve inançlar yerlerinden ediliyor. Bunu kabul etmediğimizi Newroz alanında da dile getireceğiz. Öte yandan sayın Öcalan’a yönelik tecrit var. bu da bizim için kabul edilemez konuların başında geliyor” dedi.

AVRUPA VE ABD'DEN ÇOK SAYIDA GAZETECİ BAŞVURDU

Her yıl olduğu gibi bu yıl da gazetecilerin rahat çalışabilmesi için çabaladıklarını söyleyen Buluttekin, gazeteciler için akreditasyon yapılacağını kaydetti. Diyarbakır’daki Newroz kutlamalarına her yıl çok sayıda gazetecinin katıldığını hatırlatan Buluttekin, “Akreditasyon duyurusu yaptığımız ilk üç gün içinde yüzlerce gazeteci başvuruda bulundu. Bunların arasında çok sayıda Avrupa ve ABD’den gazeteci de yer alıyor. Bu da gösteriyor ki bu yıl kutlanacak Diyarbakır Newroz’una ilgi yine büyük olacak.”

Buluttekin çok sayıda siyasetçiye davetiye gönderdiklerini ve katılacakları konusunda geri dönüşler almaya başladıklarını da belirtti: “Dünyanın dört bir yanındaki siyasetçiye davetiye gönderdik. Şu ana kadar 10 ülkeden geri dönüş oldu, bu sayının artacağını da söyleyebilirim. Newroz öncesi gelip daha sonra Newroz alanındaki yerlerini alacaklar.”

XERO ABBAS VE BANDİSTA KONSERİ

Filiz Buluttekin, Newroz günü HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk’ün konuşma yapmasının kesinleştiğini ifade etti. Buluttekin, iki eş başkanın demokrasi, barış, özgürlük ve eşitlik taleplerini dile getireceklerini söyledi.

Newroz’da konser verecek sanatçılar hakkında da bilgi veren Filiz Buluttekin, “Kürt halkı acıyı da sevinci de birlikte yaşıyor. Afrin için ve diğer taleplerimiz için şarkılarla da sesimizi yükselteceğiz. Rojavalı sanatçı Xêro Abbas ile Bandista’nın yanı sıra başka sanatçılar da Newroz’da sahne alacak” dedi.