Tanrıkulu'ndan hak ihlalleri raporu

CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Şubat ayında Türkiye'de yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdı. Rapora göre Afrin harekatıyla ilgili sosyal medya paylaşımı ya da açıklamaları gerekçe gösterilerek 372 kişi gözaltına alındı ve 78'i tutuklandı. 47 kadın, Şubat ayı içerisinde erkekler tarafından öldürüldü.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Şubat ayı içerisinde Türkiye'de yaşanan hak ihlallerini bir raporda topladı. İş cinayetinde yaşamını yitiren işçilerin, cezaevinde işkence gördüğü iddia edilen mahkumların sayılarının olduğu rapor, birçok sivil toplum kuruluşunun verilerinden yararlanılarak hazırlandı.

Raporun sunuş kısmında, "Toplu gösteri ve yürüyüş hakkının OHAL gerekçesiyle sistematik olarak yasaklanarak ihlal edildiği Şubat ayında ifade özgürlüğü kısıtlaması ise eşi benzeri görülmemiş bir boyuta taşınmıştır" diyen Tanrıkulu, "AKP iktidarının hak ihlallerini sürdürdüğünü söylemek gelinen noktada yetersiz kalmaktadır. Doğru ifade, halk ihlallerinin korkunç düzeyde artmış olduğudur" ifadelerine yer verdi.

47 KADIN ERKEKLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ

Tanrıkulu'nun hazırladığı Şubat ayı hak ihlalleri raporunda, kayda geçen bazı veriler şu şekilde:

- En az iki çocuk sahipsiz patlayıcı maddeler nedeniyle yaralandı.

- Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilerine göre, 2018 yılı Ocak ayında en az 28, Şubat ayında ise en az 47 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

AFRİN HAREKATINI ELEŞTİREN 372 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

- Şubat ayında, en az 14 gazeteci, yazar ve yayıncıya hapis cezası verildi, 11 gazeteci yargılandıkları davalarda beraat etti. Bu dönemde, en az 3 gazeteci hakkında da dava açıldı. Ocak ayında, yaptıkları haberler ya da sosyal medya paylaşımları nedeniyle en az 22 gazeteci gözaltına alındı, en az 4 gazeteci tutuklandı.

- Çoğunluğu Afrin operasyonuna ilişkin olmak üzere sosyal medya paylaşımları, konuşmaları ya da katıldıkları etkinlikler/eylemler nedeniyle en az 372 kişi gözaltına alındı, en az 78 kişi de tutuklandı.

- 10’dan fazla internet sitesine yayınladıkları haberler nedeniyle erişim engeli getirildi ya da yayın yasağı kararı alındı.

- Polislerin müdahale ettiği gösteri, etkinlik ve basın açıklamalarında en az 161 kişi gözaltına alındı.

16 KİŞİ İŞKENCE GÖRDÜĞÜNÜ AÇIKLADI

- 16 kişi güvenlik güçlerinin işkencesine maruz kaldığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu ve/veya insan hakları örgütlerine başvurdu.

- Cezaevlerinde en az 80 kişinin gardiyanlar ve kolluk güçlerinin fiziksel/psikolojik şiddetine maruz kaldığı, tedavi haklarının engellendiği ve temel haklarından mahrum bırakıldığı belirlendi.

- Cezaevlerinde 357’si ağır 1.025 hasta tutuklunun sağlık hakkından yararlanamadığı belirtildi.

AFRİN'DEN ATILAN ROKETLER NEDENİYLE 7 SİVİL YAŞAMINI YİTİRDİ

- Başbakan Binali Yıldırım 4 Şubat günü yaptığı açıklamada Afrin ve çevresinden atılan 94 roket veya havan mermisinin Hatay ve Kilis’e düştüğünü, bu saldırılar sonucunda 7 sivilin yaşamını yitirdiğini ve 113 sivilin yaralandığını duyurdu.

- Afrin’deki hastanelerde görev yapan doktorlar adına Dr. Ciwan Mihemed, 1 Şubat günü yaptığı açıklamada, operasyon sırasında 104 sivilin yaşamını yitirdiğini ve 156 sivilin ise yaralandığını iddia etti.

- Güneydoğu bölgelerinde çıkan çatışmalarda en az 9 asker, 1 korucu ve 3 yasadışı örgüt üyesi öldü, en az 17 asker yaralandı. Resmi açıklamalara göre, Afrin operasyonunun başladığı en az 42 asker hayatını kaybetti, 156 asker de yaralandı.

141 İŞÇİ İŞ CİNAYETİNDE HAYATINI KAYBETTİ

- İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Ocak ayında 5’i çocuk olmak üzere en az 141 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı. En çok iş cinayeti İstanbul, Bursa, Antalya, Kocaeli, Konya, Adana, Aydın ve İzmir’de yaşandı...

5 MÜLTECİ HAYATINI KAYBETTİ

- 26 Şubat günü Hakkari’nin Şemdinli ilçesinin karşısında Irak topraklarından Türkiye’ye geçmeye çalışan, 3’ü çocuk, 1’i kadın 5 kişi, donarak yaşamını yitirdi. Beş kişinin cenazeleri, Iraklı yetkililer tarafından sınırdan alındı.

6 BİN 567 TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ ÖĞRENCİ HARÇLARINI ÖDEYEMİYOR

- Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği/Türkiye Hapishane Çalışmaları Merkezi (CİSST/TCPS), Açık Öğretim Fakültesi’ne kayıtlı 6.567 tutuklu ve hükümlü öğrencinin harçlarını ödeyemediğini açıkladı.