Ali Erbaş: Fıkıh hükümlerini gözden geçirmek, dinde reform anlamına gelmez

Gündemdeki konularla ilgili basın toplantısı düzenleyen Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Bazı fıkıh hükümlerini yeniden gözden geçirmek, dinde reform yapmak anlamına gelmemektedir" dedi. İslam'la ilgili konuşmalarda dikkatli olunmasını isteyen Erbaş, "Herkes, metodolojik olarak hesabı verilemeyecek kişisel, aceleci ve popülist söylem ve yaklaşımlardan kaçınmak zorunda" şeklinde konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, basın toplantısı düzenledi.

"İslam'da reform" tartışmalarına değinen Ali Erbaş, "Bazı fıkıh hükümlerini yeniden gözden geçirmek, dinde reform yapmak anlamına gelmemektedir. Bir yenilenme esasen İslam ilim geleneğinin de ilkelerini beklediği bir görevdir. Herkes İslam hakkında konuşurken hak ve hakikate karşı sorumluluğun gereği dikkatli olmak durumundadır. Herkes, metodolojik olarak hesabı verilemeyecek kişisel, aceleci ve popülist söylem ve yaklaşımlardan kaçınmak zorundadır" dedi.

'ÖTEKİLEŞTİRİCİ YAKLAŞIMLAR ZARAR VERİYOR'

Ötekileştirici yaklaşımlar ve kaba bir dil kullanılmaması gerektiğini belirten Erbaş, "İslam’ın temel kaynaklarını, doğru bilginin metot ve yöntemini dikkate almayan, birlik ve beraberliğimizi zedeleyen, hikmeti göz ardı eden, ayrıştırıcı ve ötekileştirici yaklaşımlar, itici, kırıcı, katı ve kaba bir dil, bulanık ve gizemli bir üslup ile sahte ve yapmacık tavırlar, öfke ve nefret üreten davranışlar her şeyden önce Müslümanlara zarar vermektedir" diye konuştu.

'KADINA ŞİDDETE, İSLAM'DA REFERANS BULMAK MÜMKÜN DEĞİL'

Yanlış dini bilgiler yayanlara karşı çalışmaların devam edeceğini söyleyen Ali Erbaş, şöyle devam etti:

"Başkanlığımız yasal sorumluluğu gereği, yanlış dini bilgilerle milletimizi yanıltan, birlik beraberliğimizi zedeleyen, ayrıştırıcı ve dinin hakikatlerinden uzak, istismarcı söylem, kişi ve gruplara karşı gerekli araştırma ve çalışmaları titizlikle yaparak sürekli milletimizi bilgilendirmeye devam edecektir. Tasvip edilir hiçbir yanı, yönü ve mazereti bulunmayan kadına dönük şiddet merkezli eylem ve söylemin, rahmet ve esenlik dini olan İslam'dan referans bulması asla mümkün değildir."