Eğitim Sen'den performans sistemine karşı kampanya

MEB'in yayınladığı 'Öğretmen Performans Değerlendirme Yönetmenliği'ne Eğitim Sen tepki gösterdi. Taslağa karşı okullarda imza kampanyası başlatacağını açıklayan sendika öğretmenler arasında mobbingin artacağını ve okulların işletmeye dönüşeceğini savundu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yayınladığı Öğretmen Performans Değerlendirme Yönetmeliği Taslağı'na Eğitim Sen tepki gösterdi. Taslağın öğretmenler için ne anlama geldiğini 10 soru ve cevapla açıklayan Eğitim -Sen, taslağın okulları işletme haline getirmeyi, öğretmenleri birbirlerinin rakibi gibi göstermeye amaçladığını ve eğitimciler arasında mobbingin artacağını ifade etti.

OKULLARDA TASLAĞA KARŞI İMZA KAPMANYASI BAŞLATILACAK

Mülkiyeliler Birliği'nde konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Sendika Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, taslağın bütün eğitim çalışanlarını 'iktidarın öğretmeni' ve onunla aynı düşünceyi savunan insanlar olmaya zorladığına söyledi. Aydoğan, ortaya çıkacak durumun eğitim sistemine yansımasını "Bir öğretmen arkadaşımız biyoloji dersinde evrimi anlattığı için ceza aldı. Bir diğer arkadaşımız müzik ile ilgili çalışmalar yürüttüğü için soruşturma geçirdi" örneğiyle anlattı.

Aydoğan, taslağın geri çekilmesi için tüm okullarda imza kampanyası başlatacaklarını da duyurdu.

'MEB İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ ANLAYIŞINI REFERANS ALIYOR'

MEB'in hazırladığı taslağın öğretmenlerin niteliğini artırmayı değil eğitim sistemini tamamen piyasalaştırmayı ve ticarethaneye çevirmeyi amaçladığını savunan Eğitim- Sen, bu görüşünün gerekçelerinin 10 soru ve cevapla açıkladı.

Feray Aytekin Aydoğan, "MEB piyasada faaliyet yürüten ticari işletme gibi hareket ederek, 'İnsan Kaynakları Yönetimi' anlayışını referans alıyor. Bakanlık öğretmenlerin yeterliliklerini belirlerken, 'şirket yönetimi' gibi davranıyor. Bundan sonra iktidarın öğretmeni olmayı kabul etmediğiniz sürece mesleğinizi yapamayacağınız bir ortam yaratılıyor" dedi.

'OKULLARDA KUTUPLAŞMALAR YARATILACAK'

MEB'in öğretmenleri birbirlerinin rakibi haline getirmeye çalıştığına dikkat çeken Aydoğan, durumun iş barışının bozulmasına neden olacağını, öğrencilerin ve velileri birer müşteri haline geleceğini ve okullarda kutuplaşmaların artacağını sözlerine ekledi. Bütün eğitimcileri ve eğitim sendikalarını söz konusu taslağa karşı birlikte hareket etmeye çağıran Aydoğan, bütün okullarda taslağa karşı imza kampanyası başlatacaklarını ve bu imzaları MEB'e ileteceklerini söyledi.

PERFORMANSTA OKUL MÜDÜRLERİNİN NOTU YÜZDE 25 ETKİLİ

MEB'in hazırladığı 'Öğretmenlerde Performans Değerlendirme ve Aday Öğretmenlik İş ve İşlemleri Taslağı'na göre öğretmenlerin her 4 yılda bir, mesleki yeterlilikleri ölçülecek. Öğretmenlerin mesleki yeterliliklerini ortaya koyacak performans puanın yüzde 25'i okul müdürü notu, yüzde 15'i veli notu, yüzde 15'i öğrenci notu, yüzde 20'si zümre öğretmenlerinin notu, yüzde 15'i diğer öğretmenlerin notu, yüzde 10'u da öz değerlendirme notundan oluşacak. Öğretmenlerin sınava girdikleri yıl performans puanlarının yüzde 30'u sınav notundan oluşacak. (DUVAR)