İstanbul'da deprem 7 üstü olacak

Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, İstanbul'da meydana gelecek bir depremin 7'den büyük olacağını anlattı. MarDİM Proje Koordinatörü Dr. Doğan Kalafat ise 7 üzeri depremden 7 dakika sonra tsunami olabileceği konusunda uyardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, 7 üstü bir İstanbul depreminin kesin olduğunu belirtti ve deprem sonrası meydana gelebilecek tsunami hakkında uyarıda bulundu.

Nisanda son bulacak Marmara Bölgesinde Deprem ve Tsunami Zararlarının Azaltılması ve Türkiye’de Afet Eğitimi (MarDİM) Projesi ile büyük İstanbul depreminin zararlarını azaltmayı hedeflediklerinden bahseden Özener,  7 üstü bir depreme neden kesin gözüyle baktıklarına da açıklık getirdi.

Sabah gazetesinden Aslışah Sarıtaş'ın haberine göre Özener, "Yeryüzünün hareketlerine bağlı sürekli enerji oluşuyor ve depremler bu enerjinin atılmasını sağlıyor. Örneğin Sakarya depreminde 150 yılda toplanan enerji 45 saniyede atıldı. Dünyanın hiçbir yerinde depremin önceden bilinmesi mümkün değil. Depremi bilmek demek ne zaman, ne büyüklükte ve nerede sorularına cevap vermek demek. Biz yeri ve büyüklüğü biliyoruz ama zamanı bilemiyoruz ama bir gün olacak" diye konuştu.

'X İLÇESİ BERBAT DİYE BİR ŞEY YOK'

Özener, Marmara Denizi'ne yerleştirdikleri deprem ölçerler sayesinde 0.5'lik depremleri bile ölçebildiklerini ifade ederken, küçük depremlerin hangi noktaların aktif olduğunu göstermesi açısından önemli olduğunu ama küçük depremlerin büyük depremi engellemeyeceğini söyledi.

Projedeki afet eğitim programlarının önemini anlatan Özener ev alırken veya taşınırken de mutfak ve fayanslara bakmadan önce deprem şartnamesine bakılması gerektiğini ifade etti. Depremin yıkım etkisinin faya uzaklık, zemin ve yapı gibi üç faktöre bağlı olduğunun altını çizen Özener, "'X ilçesi berbat' diye bir şey yok. Hasarı etkileyecek çok fazla parametre mevcut. Bu konu ile ilgili manipülasyonların nedeni insanların güvensizlik problemi." dedi.

7 DAKİKA SONRA TSUNAMİ

Deprem sonrası beklenen tsunamiyi ise MarDİM Proje Koordinatörü Dr. Doğan Kalafat anlattı. Kalafat, projede tsunami ile ilgili çalışmaya ağırlık verdiklerini belirtirken İstanbul'da 7 üzeri bir depremden fay hattının yakınlığını göz önünde bulundurarak yaklaşık 7 dakika sonrasında bir tsunami olmasını öngördüklerini söyledi. Kalafat: "Bu tsunami Uzakdoğu'dakiler gibi olmayacak. Marmara Denizi tabanında gerçekleşecek heyelanların tetiklediği bir tsunami bekliyoruz. Ama bu tsunami depremden daha az etkili olacaktır. Biz şu anda da bütün depremlerden sonra tsunami uyarılarını kurumlarla ve komşu ülkelerle paylaşıyoruz" diye konuştu.

Haberin tamamı https://www.sabah.com.tr/yasam/2018/02/19/7-dakika-sonra-tsunami