Hüseyin Avni Mutlu ve Hüseyin Çapkın'a hapis cezası

FETÖ davasında yargılanan eski vali Hüseyin Avni Mutlu ve eski emniyet müdürü Hüseyin Çapkın'a hapis cezası verildi. Mutlu'nun yurt dışına çıkış yasağı ile tahliyesine karar verildi. Kararın ardından Çapkın, "Küçük bir takıntımız var ama tahliye olduk tabi. Bizden vatan haini çıkmaz. Özeti bu." dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - "FETÖ'nün Mülkiye yapılanması" davasında karar açıklandı. Eski vali Hüseyin Avni Mutlu'yu 3 yıl 1 ay 15 gün, eski emniyet müdürü Hüseyin Çapkın'a da 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi.

İstanbul 30'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve 7'si tutuklu 14 sanığın yargılandığı davaya devam edildi. Sanıklar ve avukatları esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını yaptı. Ardından mahkeme başkanı, davayı karara bağlayacağını belirterek sanıklara son sözlerini sordu.

MUTLU: VİCDANIM TERTEMİZ

Tutuklu sanık eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 32 yıl görev yaptığını belirterek "Rabbim, beni devletime asla ve asla mahcup etmeden alnımın akıyla çıkmamı nasip etti" dedi.

26 Temmuz'da gözaltına alındığını, 4 Ağustos'ta Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edildiğini anlatan Mutlu, “Terör örgütü DHKP-C'lilerin sözlü saldırılarına maruz kalmış bir valiyim. Ben hayatım boyunca Türk bayrağına gölge düşürmedim. İhanet etmedim. Vicdanım tertemiz, huzurunuzdayım" diye konuştu.

"Adalete güveniyorum" diyen Mutlu, "Verilecek karara tevekkül ediyorum. 32 yıllık meslek hayatım boyunca devletime bir saniye ihanetim olmadı. İhanet edenlerin karşısında oldum. Dışarı çıksam korumaya ihtiyacım var. Suçsuz olduğuma yürekten inanıyorum. Hukuka güveniyorum" ifadelerini kullandı.

ÇAPKIN: TÜRK ADALETİNE GÜVENİYORUM

Tutuksuz yargılanan eski İstanbul İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da "Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme ile suçlandık, yargılandık. Bu bizi çok üzdü. Türk adaletine güveniyorum. Beraatıma karar verilmesini talep ediyorum" dedi.

Diğer 12 sanık da beraatlerine ve tahliyelerine karar verilmesini istedi. Sonrasında duruşmaya ara verildi.

MUTLU'YA VE ÇAPKIN'A 'ÖRGÜTE YARDIMDAN' CEZA

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Hüseyin Avni Mutlu'yu "Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım" suçlamasından, 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti, ayrıca hakkında yurt dışına çıkış yasağı koyarak Mutlu'nun tahliyesine hükmetti.

Mutlu'nun tahliyesine karar veren mahkeme heyeti, yurt dışına çıkış yasağı koydu.

Hüseyin Çapkın da “Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım" suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. Çapkın hakkında yurtd ışına çıkış yasağı konulmasına karar veren mahkeme heyeti Çapkın hakkındaki adli kontrol kararının kaldırılmasına da hükmetti.

6 SANIK BERAAT ETTİ, 6 SANIK CEZA ALDI

Mahkeme heyeti, eski Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal, eski Sancaktepe Kaymakamı Feyzullah Özcan, eski Mülkiye Başmüfettişi Gürkan Polat, eski İstanbul Vali Yardımcısı Haluk Nadir, eski Pendik Kaymakamı Osman Tunç ve eski Mülkiye Başmüfettişi Yılmaz Kurt'un tüm suçlardan beraatlerine karar verdi.

Eski Bağcılar Kaymakamı Erdal Çakır'ın “Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan 5 yıl hapis, Eski Artvin ve Hakkari Valisi Necmettin Kalkan'a da aynı suçtan 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi. Çakır'ın tutukluluk halinin devamına, Kalkan'ın ise yurt dışına çıkış yasağı tahliyesine hükmedildi.

Eski Muğla Valisi Fatih Şahin, eski Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Mürteza Balcı ile eski Rize ve Çorum Valisi Nurullah Çakır'ın “Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6'şar ay hapsine karar veren mahkeme, sanıkların tutukluluk halinin devamını kararlaştırdı.

Eski Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan'ın “Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 8 yıl 1 ay 15 gün hapsine ve tutukluluk halinin devamına karar verildi.

TÜM SANIKLAR 4 SUÇLAMADAN BERAAT ETTİ

Mahkeme heyeti, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", “TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve “Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Kanunu'na muhalefet" suçlarından tüm sanıkların beraatlerine karar verdi.

Öte yandan, üye hakim, sanıklar Hüseyin Avni Mutlu, Hüseyin Çapkın ve Necmettin Kalkan'ın tüm suçlardan beraat etmesi kararına muhalefet şerhi koydu.

Duruşmadan çıkan Hüseyin Çapkın, kısa bir açıklama yaptı.

ÇAPKIN: BİZDEN VATAN HAİNİ ÇIKMAZ

Kararın ardından dışarı çıkan Hüseyin Çapkın, "Türk adaletine hep inandık, güvendik tahliye olduk. Küçük bir takıntımız var ama tahliye olduk tabi. Adalet sistemine inandık, çok şükür tahliye olduk, sevinçliyiz. Bizden vatan haini çıkmaz. Özeti bu." dedi. (İSTANBUL/DHA)