Suruç davasında sanıklar duruşmaya getirilmedi

Suruç Katliamı davasının 4’üncü duruşması başladı. Sanıklar duruşmaya getirilmedi. SEGBİS ile 1 sanığın ifadesi alınacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Urfa’nın Suruç ilçesinde IŞİD’in canlı bomba saldırısı sonucu 33 gencin yaşamını yitirmesine ilişkin açılan davanın 4’üncü duruşması görüldü. Davanın tek tutuklu sanığı duruşmaya bir kez daha getirilmeyerek SEGBİS ile duruşmaya bağlanırken, sorulan hiçbir soruya cevap vermeyerek susma hakkını kullanacağı yönünde beyanda bulundu.

Yine davanın firari sanıklarından Deniz Büyükçelebi’nin eşi Şengül Büyükçelebi ile 10 Ekim’in sanığı Metin Akaltın tanık olarak SEGBİS üzerinden davaya katıldı. Davada beyanda bulunan ailelerin avukatları sanığın duruşmaya getirilmesini ve yaralılara gaz sıkan polislerin tespit edilerek cezalandırılmasını talep ettiler.

Ailelerin avukatı Kazım Bayraktar, önceki duruşmada sanıkların duruşmaya getirilmesi kararının alındığına dikkat çekerek “Buna rağmen alınan karardan geri dönüldü. SEGBİS ile 1 sanığın ifadesi alınacak. Sanıklardan biri bulunamıyor. Şehmus Sarı isimli sanık muhtemelen kaçtı. Diğer sanığın ifadesi daha önce alınmıştı fakat gıyabımızda alınmasını istedik. Bunun içinde talimat yazıldı fakat henüz duruşma bilgisi gelmedi”dedi.

KATLİAMIN ARDINDA NELER YAŞANDI?

20 Temmuz 2015’te Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’nun (SGDF) çağrısıyla Kobanê’ye oyuncak ve insani yardım malzemeleri götürmek için Suruç’a gelenler Amara Kültür Merkezi’nde konaklandı. Kültür Merkezi önünde yapılan basın açıklaması sırasında ise, IŞİD tarafından düzenlenen bombalı saldırıda 33 kişi yaşamını yitirdi. Katliamın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen görülen davada hiçbir ilerleme yaşanmadı. 2 yıl içinde üç soruşturma savcısı, bir de mahkeme heyeti değiştirildi. Saldırıyla ilgili soruşturmaya, 23 Temmuz 2015’te “Dosya içerisinde bulunulan belgelerin incelenmesinin soruşturmanın amacını tehlikeye düşüreceği” gerekçesiyle gizlilik kararı getirildi.

İDDİANAME 18 AY SONRA HAZIRLANDI

Katliamdan 18 ay sonra Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 213 sayfalık iddianamede biri başka suçtan tutuklu IŞİD üyesi olduğu belirtilen 3 kişi hakkında toplam 104’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. İddianamede, bombalı saldırıyı gerçekleştiren kişinin incelenen deliller, kamera kayıtları ve teşhis yapılması sonucu IŞİD’li Abdurrahman Alagöz olduğu belirlendi. İddianamede, katliamın failleri olarak canlı bomba Abdurrahman Alagöz, 10 Ekim Katliamı’nı da organize ettikleri, ancak Antep’teki bir hücre evi baskınında kendilerini patlattıkları öne sürülen Yunus Durmaz ve Halil İbrahim Durgun, 10 Ekim Ankara Tren Garı Katliamı davası sanıklarından Yakup Şahin, firari olduğu belirtilen Deniz Büyükçelebi ile İlhami Mali gösterildi. Bu yüzden davada yargılanan tek sanık Yakup Şahin oldu. İddianamede, devlet yetkililerinin sorumluluğuna yer verilmemesi ailelerin tepkisine neden oldu. (Kaynak: Evrensel)