'Dolmuşta öğrenci geçmiyor'

Ankara'da bu yıl ulaşım ücretlerine zam yapılmayacağını Belediye Başkanı Mustafa Tuna açıkladı. Ancak öğrenciler indirimli ücret geçerli olmadığı için dolmuşlarda da kartlı sisteme geçilmesini istiyor. Dolmuş şoförleri ise mazot ücretlerinde indirim istiyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, EGO'nun toplu taşıma ücretlerine ilişkin, "2018 yılı için bir fiyat artışına gitmeyeceğiz, bilet fiyatları aynı kalacak" açıklamasını yaptı. Bu açıklamanın ardından Ankara'da hem EGO'da hem de dolmuşlarda ücret tartışması başladı.

Ankara'da yaygın kullanılan bir diğer ulaşım aracıysa dolmuşlar. Bölgelere göre değişebilen dolmuş fiyatlarında ortalama 2.75 TL ücret alınıyor. Yasal bir düzenleme olmadığı için dolmuşlarla ulaşımlarını sağlayan öğrenciler de tam ücreti ödüyor. Dolmuşçulara göre ise mazot ve trafik cezalarında indirime gidilirse öğrenciler bedava da taşınabilir.

'NASIL ÖĞRENCİSİN SEN SAKALIN VAR?'

Dolmuş fiyatlarıyla ilgili konuştuğumuz öğrenciler genellikle tam parası ödediklerini söylüyor. Günde iki kez dolmuşu kullanmak zorunda olduğunu ve  her gün 5.50 TL ücret ödediğini söyleyen bir öğrenci,"Dolmuşta öğrenci geçmiyor. Öğrenci dediğimizde de tam alıyorlar. Bazen öğrenci dememize rağmen de para üstünü vermiyorlar" diye konuştu.

"Belediyeye ait toplu taşıma araçlarında nasıl öğrenci alınabiliyorsa dolmuşlarda da bunun uygulanabileceğini düşünüyorum" diyen bir üniversite öğrencisiyse dolmuştaki ücret politikasına dair şunları söyledi: "Öğrenci dediğimde sorgulamadan alan çok az oluyor. 'Nasıl öğrencisin sen sakalın var' diyorlar. 'Üniversite öğrencisiyim' dediğimde ise 'lise üstünden tam para alıyorum' diyorlar. Üniversite okuyanlar öğrenci olmuyor mu? Biraz ücretleri şoförün keyfine göre değişiyor."

Öğrencilerin ortak talepleri ise tüm toplu taşıma araçlarında tek bir sisteme geçilmesi. Dolmuşlarda da kartlı sisteme geçilerek  ikiliğin ortadan kaldırılacağını söyleyen öğrenciler, " Tek sistem olsa çok iyi olur. Bunu yapmak da çok zor olmasa gerek. Paramı geri verecek mi diye de düşünmemiş oluruz" diye düşüncelerini ifade etti.

'BİZ BURADA BAZEN ALMIYORUZ'

Ankaralıların çok sık kullandığı Kızılay Güvenpark'taki dolmuşçular ise öğrenci ücretleri konusunda yasal bir düzenlemenin olmadığını fakat inisiyatif kullanıp 2- 2.5 TL ücret aldıklarını söylüyorlar. Öğrencilerden indirimli ücret alıp almadığını sorduğumuz bir dolmuş şoförü, "Dolmuşta öğrenci kuralı  yok, geçmez. Ama biz burada bazen almıyoruz.  Kendi inisiyatifimize göre iki lira falan alabiliyoruz. Bizim fiyatları düşürmemiz için mazotun düşmesi, trafik cezalarının indirime gitmesi ve ayakta yolcu almamıza karışmamaları gerekiyor" diye konuştu.

Bir başka dolmuş şoförü ise, "Mazotu dengelesinler biz bedavaya da yolcu taşıyalım. Yasal hakkımız yok indirim için ama 1.5'u oluyor veriyor geçiyor öğrenci. Biz sorgulamıyoruz ne yaptığını" ifadelerini kullandı.