Berkin Elvan davası: 14' ünde Berkin'i öldüren polis neden tutuksuz yargılanıyor?

Berkin Elvan davasının 4'üncü duruşması görülüyor. Duruşma salonunda olay anına ait görüntülerin izlendiği sırada baygınlık geçiren anne Gülsüm Elvan, "Kolun kopsaydı katil. Kolun kopsaydı da yavruna kavuşamasaydın katil” diye tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gezi eylemleri sırasında polisin attığı gaz kapsülünün başına gelmesi nedeniyle yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede 269 gün yaşam mücadelesi verdikten sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın ölümüne ilişkin davanın 4. duruşması, İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.

Duruşmaya CHP İstanbul Milletevekili Sezgin Tanrıkulu, CHP Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı, ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, CHP PM Üyesi Canan Kaftancıoğlu, Berkin Elvan'ın ailesi ve yakınları katıldı.

Berkin'in Avukatı Çiğdem Akbulut, mahkeme sırasında "14'ündeki Filistinli çocuğu gözleri bağlı sürükleyen İsrailli askerler terörist ise tutuklanmaları gerekmez mi? 14' ünde Berkin'i vurup öldüren polis neden tutuksuz yargılanıyor ve üstelik halen görevde, halen elinde silah var?" savunması yaptı.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada ilk olarak tanık ifadeleri dinlendi. İlk olarak Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi’nde görev yapan Acil Tıp Teknisyeni Cihan Gençoğlu tanık sıfatıyla dinlendi. Cihan, sanığı tanımadığını belirterek, “Olay günü orada görevliydim. Sabah 7.30-8 gibi geldi hasta, koşarak yanına gittim. Üzerinde sonradan torpil olduğunu öğrendiğim bir paket buldum. Üzerinden düştü o sırada düştü torpil. Polis odasına teslim ettim” dedi. Tanık, olay günü tutulan tutanağı gösteren Hakime, “Evet üzerinde bir adet patlayıcı madde bulunmuştur şeklinde olan bu tutanağı ben imzaladım. Bu basına sızdırılan tutanak” dedi.

Ardından Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Hemşire olarak görev yapan tanık Dilek Öztürk dinlendi.  Dilek, sanık olarak yargılanan polisi tanımadığını belirterek, “Hastanın ameliyatı başlamıştı. Hastaya ait eşyalar olanı yazmamı istediler ben de eşyaları poşete koyup ağzını bağlayıp gönderdim. Eşya teslim formunu halledip nöbetçi memura teslim ettim. O tutanaktaki bütün bilgileri ben yazdım” diye konuştu.

'DAVANIN KONUSU TORPİL DEĞİL'

Daha sonra avukat Can Atalay konuştu. Tanıkların beyanının kuşku verici olduğunu söyleyen Can, “13 yaşındaki çocuğunun üzerinden kız kaçıran ya da torpil denilen maddelerin çıkması davanın konusu ile alakalı değildir” dedi. Atalay, hakime olay anına ait görüntü göstererek, “Bu görüntüde dahi Fatih’in suratı açık şekilde görünüyor” dedi. Görüntüler izlendiği sırasında anne Gülsüm Elvan, “Kolun kopsaydı katil. Kolun kopsun da yavruna kavuşama. Cumhurbaşkanı Erdoğan senin de ciğerin yansın” diye tepki gösterdi.

'TÜBİTAK GÖRÜNTÜLERİ İYİLEŞTİRMEDİ'

Konuşmasına devam eden Av. Can, söz konusu görüntüler ile oynandığını ve olay anındaki polislerin yüzlerinin karartıldığını söyledi. Avukat Çiğdem Akkılıç, TÜBİTAK’ın görüntüleri iyileştirmediğini belirterek, daha iyisinin yapılabileceğini vurguladı. Akkılıç, ham görüntüler izlendiğinde bile bir oynama yapıldığının anlaşılacağını vurgulayarak, “TÜBİTAK’ın bazı görüntülere yer vermediğini görüyoruz. Berkin vurulduktan sonra 18 saniye içinde o noktaya toplam 5 atış daha yapılıyor. Oradaki insanların Berkin’i oradan kaldırmaları ve hastaneye yetiştirmesi engellenmiş oluyor” dedi.

KAYNAK