Ayhan Kaya: Arif Dirlik, sosyo-ekonomik ve politik eşitsizlikleri vurguladı

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Ayhan Kaya, hayatını kaybeden Arif Dirlik'in kimliksel farklılıkların öne çıktığı bir dünyayı eleştirdiğini söyledi. Kaya, "Bizi kültüralist olan paradigmadan uzaklaştırıp, daha sosyo-ekonomik olana ve politik olana doğru, yönlendirmeye çalıştı" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyanın en önemli Çin uzmanlarından Arif Dirlik, 1 Aralık'ta yaşamını yitirdi. Dirlik'in çalışmalarında eşitsizlerin üzerinde durduğunu söyleyen akademisyen Ayhan Kaya, "Bizi kültüralist olan paradigmadan uzaklaştırıp, daha sosyo-ekonomik olana ve politik olana doğru, yönlendirmeye çalıştı" dedi.

Medyascope TV'ye konuşan Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Kaya, Arif Dirlik ortaya attığı “küresel modernite” kavramıyla kültürcü yaklaşımı eleştirdiğini belirtti.

'KÜLTÜREL, KİMLİKSEL VE DİNİ OLANIN GEREĞİNDEN FAZLA VURGULANDIĞI BİR DÜNYA'

Dirlik'in kültürel ve kimliksel farkılıklar yerine sosyo-ekonomik ve politik eşitsizliklere vurgu yaptığı ifade eden Kaya, şunları söyledi:

"Bizi kültüralist olan paradigmadan uzaklaştırıp, daha sosyo-ekonomik olana ve politik olana doğru, yönlendirmeye çalıştı. Bu nedenle özellikle okuyucuyu aydınlatmaya çalıştığı konulardan birisi farklılıkların gereğinden fazla vurgulandığı bir dünya, ki bu postmodern bir dünya. Kültürel olanın, kimliksel olanın, dini olanın gereğinden fazla vurgulandığı bir dünya.

Son 30 yıldır belki de unuttuğumuz, sosyo-ekonomik ve politik eşitsizliklerden doğan adaletsizlikler. Bu hem lokal olana hem küresel olana damgasını vurmuş durumda. Özellikle sosyo-ekonomik ve politik olana doğru yönlendirmeye çalışması benim Arif Dirlik'te gördüğüm en önemli vurgudur."

Arif Dirlik anısına: Üretkenliği korkutucu, kapasitesi sıra dışıydıArif Dirlik anısına: Üretkenliği korkutucu, kapasitesi sıra dışıydı

Büyük akademisyen Arif Dirlik hayatını kaybettiBüyük akademisyen Arif Dirlik hayatını kaybetti