Eminağaoğlu: Mahkeme savunmayı gözetmiyor

Açlık grevindeki eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın yargılandığı davanın altıncı duruşması bugün görülecek. İki eğitimcinin avukatlığını üstlenen eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, "Altıncı duruşmada da savunma ne derse desin mahkeme kendi ezberini bozamayacaktır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Açlık grevi eyleminde 269 günü geride bırakan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın yargılandıkları davanın altıncı duruşması bugün Sincan Cezaevi Kampüsü'nde saat 10.00'da görülecek.

'Terör örgütü üyesi olmak' suçlamasıyla Gülmen'e 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar, Özakça'ya ise 'örgüte yardım' suçlamasıyla 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Üçüncü duruşmada tahliye edilen Özakça ev hapsinde eylemine devam ederken beşinci duruşmada savcılığın tutuksuz yargılanması talebi mahkeme heyeti tarafından reddedilen Gülmen ise Numune Hastanesi'nde eylemini sürdürüyor.

'DAVANIN DURUŞMA SALONUNDAN YÖNETİLDİĞİNİ SÖYLEMEK ZOR'

Gülmen ve Özakça'nın avukatlarının tutuklanmasının ardından eğitimcilerin savunmasını üstlenen eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu son iki duruşmada Gülmen'in duruşma salonuna getirilerek savunma yapma isteğinin mahkeme heyeti tarafından reddedildiğini hatırlattı. Eminağaoğlu, mahkemenin savunmayı gözetmeden hareket ettiğin iddia ederek, şöyle konuştu:

"Savunmanın istekleri, gerekçesiz, hukuksal dayanaktan yoksun biçimde reddedilmektedir. Tüm sürece bakınca, davanın duruşma salonundan yönetildiğini söylemek çok zor. Çünkü ne tür savunma ortaya konulursa konulsun, mahkeme bunları gözetmeden hareket etmektedir."

Ömer Faruk Eminağaoğlu, mahkemenin tutumunu eleştirdi.

'EZBERLERİNDEKİ NE İSE ONU UYGULAYACAKLAR'

Gülmen'in tutukluluğunun sürdürülmesinin hukukla açıklanamayacağını söyleyen eski Eminağaoğlu, bugün görülecek altıncı duruşmaya ilişkin ise, "Dava anlamsızca uzatılıyor. Altıncı duruşmada da savunma ne derse desin mahkeme kendi ezberini bozamayacaktır. Mahkemenin yapacaklarını hukukla açıklamak olanaksız. Kendi ezberindeki ne ise onu uygulayacaklar" ifadelerini kullandı.

'AYM 'AÇLIK GREVİ İNSAN HAKKIDIR' DEDİ'

Yargıç olarak görev yaptığı dönemde, bir davada Anayasa Mahkemesine başvurduğunu ve mahkemenin 'açlık grevi insan hakkıdır' dediğini hatırlatan Eminağaoğlu, şöyle devam etti: "Türkiye'de açlık greviyle ilgili tek AYM kararı 2012 yılındaki bu karardır. O eylemler için bu nedenle ayrıca örgüt soruşturması yapılmadı. Bunlar ifade özgürlüğü içinde, yaşam hakkı içinde kalan şeyler. Mevzuat değişmedi. Üstelik bu davada bir terör örgütü bağlantısı hukuksal olarak ortaya konulamıyor. Buna rağmen açlık grevi yapmak suçlama konusu yapılabiliyor."