'Atatürkçü AKP, Paradigmanın İflası'nı yeni keşfetti'

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, akademisyen, yazar Fikret Başkaya’nın gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Polisin, Başkaya’nın evinden, resmi devlet ideolojisinin eleştirisi olan 'Paradigmanın İflası' kitabını almasını ise "Bir aylık Atatürkçü AKP, Başkaya’nın Kemalizm’i eleştiren kitabını yeni keşfetti galiba" sözleriyle eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, 77 yaşındaki akademisyen, yazar Fikret Başkaya’nın sabah saat 06.30’da evinden gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Yarkadaş “Tek tesellimiz, yaşının ve sağlık durumunun göz önünde bulundurularak serbest bırakılması olmuştur” dedi.

Yarkadaş, polisin, evde yaptığı arama sırasında Fikret Başkaya’nın 1991 yılında kaleme aldığı ve bir resmi ideoloji eleştirisi olan “Paradigmanın İflası” adlı kitabını da alarak Emniyet’e götürmesine şu sözlerle tepki gösterdi:

“Fikret Başkaya değerli bir bilim insanıdır ve hakkındaki suçlamalar en kısa sürede boşa çıkacaktır. 90’larda gözaltına alınan, tutuklanan Fikret Başkaya’nın 2017’de de aynı muameleye maruz kalması tam da Başkaya’nın ifade ettiği üzere 'paradigmanın iflası'dır. Son bir aydır Atatürkçü olan AKP, Başkaya’nın Kemalizm’e sert eleştiriler yönelttiği 'Paradigmanın İflası'nı yeni keşfetti galiba ki Başkaya’yı gözaltına aldırarak yeni rolüne bizi ikna etmeye çalışıyor.

Ben bir Atatürkçü olarak Başkaya’nın Kemalizm’e yönelttiği eleştirileri büyük bir dikkatle ve oralardan dersler çıkararak okuyorum ve Başkaya’nın bu yazdıkları nedeniyle yargılanmasını asla kabul etmiyorum. Tüm hayatı çilelerle geçen ve 80 yaşına merdiven dayamış bir akademisyen olan Fikret Başkaya’nın ipe sapa gelmez suçlamalarla sabah saat 06.30’da evinden gözaltına alınmasını hiçbir şekilde hazmedemiyorum. Fikret Başkaya mevcut sisteme bilimsel eleştiriler yönelten bir araştırmacıdır. Türkiye’nin Fikret Başkaya gibi araştırmacı bilim insanlarına her zamankinden daha çok ihtiyacı var."