Yakın koruma sayısında yüzde 78 artış! 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, koruma sayısının son 4 yılda 2 bin 327’den 4 bin 156’ya çıktığını açıkladı. Yüzde 78'i bulan artışın nedeni olarak da terör davalarına bakan yargı mensupları ve Güneydoğu’daki kayyımlara verilen korumalar gösterildi. 

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda İçişleri Bakanlığı’nın bütçesi görüşüldü. CHP İzmir Milletvekili Zekeriye Temizel, yakın korumaların riskle karşı karşıya kalan insanların dışında bir prestij olmaya başlandığını söyledi, “Bu koruma ordusu çığırından çıkmaya başladı” dedi.

MECLİS'İN İÇİNDE AĞIR SİLAHLAR GÖRDÜK

Koruma ordularıyla gezmenin bir güç gösterisi haline geldiğini, bu durumun toplumsal tepkiye yol açtığını anlatan Temizel, söz konusu korumaların Meclis’teki hareketlerini de eleştirdi.

Temizel şunları söyledi; “Meclis kapıdan içeriye girildiği anda dünyanın en güvenli yerlerinden birisi olmalıdır, Türkiye’nin en güvenli yeri olmalıdır. Bunu dışsal olarak sağlayacak olan örgütü buranın vardır. O, onu sağlayamayacak, içeride bile insanların hepsi peşinde 20 tane korumayla, 10 korumayla gezecek. Şimdiye kadar böyle bir şey olmadı. Daha önce bakanların korumalarının ana kapıdan içeriye girmediğini bile gördük, yoktu böyle bir olay. Herkesin belinde silahlar hatta ağır silahlar da gördük Meclisin içerisinde. Türkiye Büyük Millet Meclisi, silahlarla fiilî olaraktan insanların korunduğu bir yer olmamalıdır, olamaz da zaten.”

Komisyon Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç de, “Ben sabahleyin burada salondan bir koruma arkadaşı çıkarana kadar herhâlde beş dakika uğraştım. Tabii, Meclis içerisinde biraz daha dikkatli olmak gerekiyor” sözleriyle katkı verdi.

KORUMA SAYISINDA BÜYÜK ARTIŞ

Korumalarla ilgili eleştirilerinin ardından Temizel, Bakan Soylu'ya “Yıllara göre koruma sayısında kaç artış var?” diye sordu. Bakan Soylu’nun verdiği rakamlar şöyle oldu:

2014 yılında 2.327, 2015 yılında 2.650. 2016 yılında 2.758 kişiye 3.375, 2017 yılında 3.258 kişiye 4.156.”

Bakan Soylu koruma sayısında 4 yılda yüzde 78 olan bu artışın gerekçesini ise yargı mensupları ve kayyımlara verilen koruma sayısındaki artışa bağladı. Bakan Soylu, “Özellikle hâkimler ve savcılarımıza terör davalarıyla ilişkili, hukukçular bunu çok iyi bilirler, aynı zamanda da Güneydoğu’da 93 tane kayyımımıza yönelik yeniden oluşturduğumuz bu güvenlik konsepti, burada bu sayının bu noktaya ulaşmasına sebebiyet teşkil etmiştir” dedi.