İHD Adana Şubesi: Şiddet politikası 90'lı yılları aştı

İHD Adana Şubesi rapor hazırladı: OHAL sürecinde şiddet politikaları 1990'lı yılları aştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İHD Adana Şubesi; üye ve yöneticilerine yönelik baskı, şiddet ve soruşturmalarla ilgili rapor hazırladı. Raporda  OHAL ve KHK’lerle baskıların arttığına dikkat çekildi. Son iki yıllık süreçte Adana’da demokratik alanda hak ve özgürlükler mücadelesi yürüten İHD Yönetici ve üyelerinin gözaltına alındığı, tutuklandığı belirtilen raporda birçok üye ve yöneticinin ceza tehdidi ile susturulmak istendiği ve haklarında soruşturma açıldığı ifade edildi.

'ANTİDEMOKRATİK UYGULAMALAR SİSTEM HALİNE GELDİ'

Dört sayfalık raporda şu görüşlere yer verildi: “Baskıcı totaliter anlayış ve pratiğiyle toplum mühendisliği yapmaya çalışan devlet aklı, hukuksuzluğu, antidemokratik uygulamaları bir sistem olarak hayata geçirmiştir. Bu baskıcı totaliter sürece en çok muhatap olan, İnsan Hakları Derneği yönetici ve üyeleridir. Son iki yıllık süreçte Hakkari, Erzurum, Şırnak, Mersin, İstanbul, Diyarbakır şube başkanları, dernek çalışanları ifade özgürlüğü kapsamında yaptıkları basın açıklamaları ve etkinlikler nedeniyle gözaltına alınmış, bir kısmı tutuklanmış olup haklarında yargı süreçleri devam etmektedir.”

SURUÇ KATLİAMI İLE BAŞLAYAN SÜREÇ

Raporda ayrıca şu tespit ve görüşlere yer verildi: “20 Temmuz 2015 tarihinde Suruç katliamı ile başlayan süreçten sonra, toplumu dizayn etme ve resmi ideolojinin iktidarda kalma devlet aklı, 1990’ları aşan şiddet politikaları ile kendini göstermiştir. 15 Temmuz 2016 tarihinde meydana gelen darbe girişiminden sonra ilan edilen OHAL ile beraber, insancıl hukuk ve yasal mevzuata aykırı çıkarılan KHK’ler ile toplumun tüm muhalif kesimlerine karşı baskı ve sindirme politikası hayata geçirilmiştir. Bu süreçte 120 binin üzerinde kamu görevlisi işten çıkartılmış, yüzlerce yazılı, görsel medya yayın organı, sivil toplum örgütü kapatılmış, 150’ye yakın gazeteci yazar tutuklanmıştır. Hak arama mücadelesi, çıkarılan KHK’ler gerekçe gösterilerek yargı eliyle engellenmeye çalışılmıştır. Demokratik siyaset alanında mücadele eden birçok siyasetçi, belediye başkanı milletvekili gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır.”