Atatürk Havalimanı saldırısı davasında 41 sanığın ifadesi alındı

Atatürk Havalimanı'na düzenlenen saldırıyla ilgili davaya devam edildi. Dün başlayan duruşmada 41 tutuklu sanığın ifadesi alındı. Sanıklar, saldırıyla ilgilerinin olmadığını savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - IŞİD'in Atatürk Havalimanı'na, 28 Haziran 2016'da düzenlediği saldırıyla ilgili davanın dün başlayan duruşmasında 41 tutuklu sanığın ifadesi alındı. Sanıklar, suçlamaları reddederek saldırıyla ilgililerinin olmadığını öne sürdüler.

28 Haziran 2016'da Atatürk Havalimanı'na düzenlenen saldırıda 46 kişi hayatını kaybetti. Saldırıyla ilgili 42'si tutuklu 46 sanık hakkında açılan dava İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Davanın ilk duruşması dün Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'de bulunan duruşma salonunda görülmeye başlandı.

'İTİRAFÇI OLMAK İSTİYORUM'

Tutuklu sanıklardan Mısır vatandaşı Ali Mostafa Ali Marzouk, saldırıyla ilgisinin olmadığını iddia etti. IŞİD'e katıldığını söyleyen Marzouk, "DEAŞ'a katılmıştım bir dönem inkar etmiyorum. Ancak ben onlardan kaçtım. Onlardan çektiklerimi bir ben bilirim" dedi.

“Etkinlik pişmanlıktan yararlanmak ister misin? Örgüt ile ilgili bildiklerini anlatır mısın?" şeklindeki soruya Marzaouk, “İtirafçı olmak istiyorum" diye cevap verdi.

“Suriye'ye gittin neden döndün?" sorusu yöneltilen Marzouk, “İlk hafta kaldıktan sonra anladım ki onların söyledikleri her şey yalandı. Ben dönmeye karar verdim. Onlara da 'Nişanlım var onu görmek istiyorum' dedim. Benim casus olduğumu düşündüler ve beni tehdit ettiler. Bu iki ay süre içerisinde onların çok suç işlediklerini, medyada görüldüğü gibi olmadığını anladım. İletişim Fakültesi mezunu olduğum için bana medyayla ilgili görev verdiler" diye konuştu.

İddianamedeki ses kayıtlarını sorulan Marzouk, “Doğrudur ben onlarla görüştüm, oradan çıktıktan sonra onlarla tamamen iletişimimi kestim" dedi.

'AVRUPA'YA GEÇECEKTİM'

Tutuklu sanık Fahim Ait Allaoua ise, Türkiye'ye 1 Ocak 2016'da geldiğini ve çıktığını daha sonra 5 Haziran'da tekrar Türkiye'ye geldiğini söyledi. Allaoua, "Türkiye'ye geliş amacım çalışmak ve para kazanmaktı. Ardından Avrupa'ya geçecektim" şeklinde konuştu. Allaoua da saldırıyla bağlantısı olmadığını öne sürdü.

Allaoua, "Aksaray'da kaldığın evde kimler sana yardımcı oldu?" sorusuna "Türkiye'ye ilk geldiğimde kendime ev kiraladım. Ancak ikinci geldiğimde kafede otururken, Cezayirli biriyle konuştum ve ucuz ev aradığımı söyledim. O da bana yardımcı oldu ve Aksaray'daki eve götürdü" cevabını verdi. Allaoua, aynı evde kaldığı 4 sanığı duruşmada göstererek, isimlerini söyledi.

Telefonundan çıkan ses kayıtları ve fotoğraflarla ilgili soru üzerine Allaoua, “Telefonu aldığım zaman 4 gün olmuştu içinde ne olduğunu bilmiyordum" ifadelerini kullandı.

'ÖRGÜTE KATILMAK İSTESEM CEZAYİR'DE KATILIRDIM'

“Sosyal paylaşım sitesi Facebook ve Twitter'da yazışmaların var. 'Kardeşim önlem alalım , görevlerimiz var bizim. Örgütün 5. Konuk evinde kalıyoruz…' şeklindeki yazışmalar için ne diyeceksin?" sorusu üzerine Allaoua, “O telefonu ben kullanmadım, bilmiyorum" dedi.

Hakkındaki suçlamaları reddeden Allaoua, “Ben DEAŞ'a katılmadım. Örgüte katılmak istesem Cezayir'de katılırdım, o örgüt orada da var" diye konuştu.

'EŞİM OKUMA YAZMA BİLMİYOR, MESAJI BAŞKASI YAZMIŞTIR'

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde savunma yapan tutuklu sanık Ramazan İdrisov, suçlamaları kabul etmediğini söyledi. Cep telefonundaki “…Kafirler için problem …", “Kardeşlerim İstanbul sokakları kafirlerle dolu…" şeklindeki mesajların sorulması üzerine de İdrısov, “Böyle şeyler yazmadım" dedi.

Sanıklardan Ahmet Dizlek de IŞİD üyesi olmadığını belirtti. Dizlek, “Mağdur oldum. İnşaatçıyım, işimden oldum. Kendimi cezaevinde buldum. Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıyla yakından ve uzaktan bir bağlantım yoktur. İçtenlikle söylüyorum. DEAŞ düşüncesi olmayan biriyim" dedi.

Mahkeme başkanı “Bombacı Rakim Bulgarov ile Muhammed Kalafai bağlantılı. Senin de telefon rehberinde DAEŞ militanı Muhammed Kalafai 'cano' olarak kayıtlı olarak geçiyor iddianame. Buna ne diyeceksin?" diye sordu. Dizlek de şunları söyledi:

"Ben inşaatçıyım. Telefonumu tozdan dolayı bozulmuştur, telefoncuya vermişimdir. Bu olay olmasaydı, bu unutulurdu. Telefon değiştirdiğimden her şeyi hatırlamıyorum. İddia edilen numara eşimin numarası, benim eşim de telefonu kullanıyor. Okuma yazma bilmiyor. Başkası yazmıştır, bilemem. Kendim kullanmadım."

Söz alan diğer tutuklu sanıklar da Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıyla ilgilerinin olmadığını savunarak, suçlamaları reddetti. İki gündür görülen duruşmada toplam 41 tutuklu sanık ifade verdi. Duruşma yarına devam edecek. (İSTANBUL/DHA)