AYM, uzun tutukluluk başvurusunu reddetti

Anayasa Mahkemesi, Nureddin Atuğ’un 2011 yılında tutuklanması ve üç yıl tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilmesine ilişkin yaptığı başvuruyu reddetti. AYM Başkan Vekili Engin Yıldırım ise "Seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı"nın ihlal edildiğini belirterek karşı oy kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi (AYM), 2011'de tutuklanan Nureddin Atuğ’un, üç yıl tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilmesine ilişkin başvurusunu reddetti.

Tutuklandığı dönemde BDP Parti Meclisi üyesi olan Atuğ’un “Tutuklamanın hukuka aykırı olması ve tutukluluğun makul süreyi aşması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının, yargılamanın özel yetkili mahkemede devam etmesi nedeniyle kanuni hakim güvencesinin, siyasi parti faaliyetleri ve yasal eylemlerden dolayı tutuklanma nedeniyle siyasi faaliyette bulunma hakkı ile toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlal edildiği” gerekçeleriyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yaptı.

UZUN TUTUKLULUK SÜRESİNDEN DOLAYI TAHLİYE EDİLMİŞTİ...

AYM, tutuklamanın hukuki olmadığına ilişkin iddianın "açıkça dayanaktan yoksun olması", tutukluluğun makul süreyi aştığına ilişkin başvuru yollarının tüketilmemesi, kanuni hakim güvencesinin ihlal edildiğine ilişkin iddianın başvuru yollarını tüketilmemiş olması gerekçeleriyle "kabul edilmez" olduğuna karar verdi.

Siyasi faaliyette bulunma ile toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddia ise "dayanaktan yoksun olması" gerekçesiyle, oyçokluğu ile reddedildi. Üyelerden, Engin Yıldırım karşı oy kullandı.

AYM Başkan Vekili Engin Yıldırım’ın karşı oy gerekçesinde "Başvurucu hakkında dava ilk derece mahkemesinde derdesttir. Anayasanın 19/7. fıkrasında düzenlenen kişi özgürlüğü ve  güvenliği hakkı ile bağlantılı olarak Anayasa'nın 67'nci maddesinin ihlal edildiği düşüncesiyle çoğunluk kararına katılmıyorum" ifadesine yer verdi.

Atuğ, 2011’de Mersin’de KCK soruşturması kapsamında gözaltına alınmış, sonrasında tutuklanmıştı. Üç yıl tutuklu kalan Atuğ, uzun tutukluluk süresi göz önüne bulundurularak 2014'te tahliye edilmişti.

AYM Başkan Vekili Engin Yıldırım’ın karşı oy gerekçesi şöyle:

(HABER MERKEZİ)