Avukat ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu 16 kişi ifade verdi

19 Ekim'de ESP, SGDF ve ETHA'ya yönelik baskınlarda gözaltına alınan 16 kişi savcılıkta ifade verdi. İfadeleri alınanlara katıldıkları cenaze ve anma törenleri soruldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  İstanbul'da 19 Ekim'de ESP, SGDF, EHB, ETHA'ya yönelik baskınlarda gözaltına alınan 16 kişinin savcılık ifadeleri sonlandı. Savcılık kararı bekleniyor.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB) ve Etkin Haber Ajansı (ETHA)'ya yönelik soruşturma kapsamında ETHA Editörü İsminaz Temel ve ETHA Muhabiri Havva Cuştan'ın aralarında bulunduğu 16 kişi, bugün adliyeye sevk edildi. Adliyede avukatlar Özlem Gümüştaş ve Sezin Uçar ile birlikte 16 kişinin savcılık ifadesi alındı.

Gazeteci Havva Cuştan'a 2014 yılında katıldığı eylemler ve haber takibi için bulunduğu eylemler soruldu. Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gezgin Cam tarafından sorgusuna başlanan Cuştan'a 2014 yılının Aralık ayında Kobani'de hayatını kaybeden Sibel Bulut anmasına, yine 2014 yılının Ekim ayında Kobani'de hayatını kaybeden Suphi Nejat Ağırnaslı için düzenlenen anmaya, Gazi Mahallesi'nde polisle çıkan çatışmada hayatlarının kaybeden ve Cuştan'ın haber takibi için gittiği Şirin Öter ve Yeliz Erbay'ın cenazesine neden katıldığı soruldu.

'ANMA VE CENAZELERE KATILMAK SUÇ DEĞİLDİR'

Cuştan'ın savcılıkta verdiği ifadede Sibel Bulut'un anmasına katıldığını belirterek "IŞİD bir terör örgütüdür. Dünyanın her yerinde terör eylemi yapmaktadır, Sibel Bulut da IŞİD ile çatışmıştır ve sonucunda öldürülmüştür. Bu nedenle onu anmak amacıyla ben oradaydım. Dünyanın her yerinde terör örgütüyle mücadele edenler saygıyla anılır bende o amaçla oradaydım. Ayrıca ülkemizde IŞİD'e karşı mücadele yapılmaktadır" diye konuştu.

Cuştan, ayrıca Sibel Bulut için yapılan eyleme katılan kişiler hakkında Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından takipsizlik kararı verildiğini söyleyerek, bunun dikkate alınmasını istedi.

İfadede bulunan avukatlardan Yıldız İmrek de şunları söyledi: "Dosyalardaki kısıtlama kararı savunma hakkını engeller ve adil yargılamaya aykırıdır. Müvekkilimizin de beyan ettiği gibi katıldığı çeşitli anmalar ve benzeri etkinlikler, cenaze törenleri hukuka aykırı olmadığı gibi suçların ve cezaların şahsiliği gereğince bu etkinliklerde bulunuş şekli itibariyle herhangi bir yasa dışı örgütle ilişkilendirilmesi mümkün değildir."

'KAÇAN VEYA KAÇACAK BİRİ DEĞİLİM'

İfade veren avukat Özlem Gümüştaş'a da katıldığı cenaze ve anmalar soruldu. Gümüştaş, verdiği ifadede ilk olarak evine yapılan baskınla gözaltına alınmasına dair konuştu. Geçtiğimiz Mayıs ayında müvekkili ile ilgili adli işlemlere katıldığı esnada UYAP'tan kendisinin de aynı dosyada şüpheli olduğunu gördüğünü belirten Gümüştaş, "Devamında sizinle görüşmek istedim. Ancak böyle bir görüşmede imkan bulamadım. Hatta avukatım bu konuda makamınıza bir dilekçe verdi. Gerekirse ifade verebileceğimizi ilettik. Kaçan veya kaçacak birisi değilim, avukatım. Ancak hakkımda gözaltı kararı uygulandı" dedi.

Gümüştaş, gözaltı esnasında usuli şartların uygulanmadığını belirterek; "2014-2015 yılında katıldığım bir takım eylemlerden ötürü gözaltına alındığımı öğrendim. Oysa ki deliller toplanmış ve soruşturma işlemleri tamamlanmış olmasına rağmen 6 gün süreyle gözaltında kaldım" diye konuştu.

Avukat Sezin Uçar da ifadesinde, bir müvekkilinin dosyasını incelerken hakkında başka bir dosyadan sorgulandığını öğrendiğini ancak konuyla ilgili bilgi almak için savcılığa yaptığı başvurudan bir sonuç alamadığını kaydetti.

Uçar da usule uygun olmayan bir şekilde gözaltına alındığını belirtti. Katıldığı cenaze törenlerinin müvekillerinin ailelerinin ya da kendilerinin cenaze ya da anma töreni olduğunu ve suç teşkil etmediğini kaydetti.

Savcı, Ivana Hofman için 2015'te İstanbul'da katıldığı anmayı da sordu. Uçar bu soruya, "Ivana Hofman IŞİD'e karşı savaşmış bir kadındır. Ayrıca LGBTİ kimliği olan biridir" diye cevap verdi.

16 kişinin ifadeleri sonlandı, savcının vereceği karar bekleniyor.