Mimarlar Odası Ankara Şubesi: 8,5 milyona dinozor getirdi, arasanız böyle başkan bulamazsınız

Mimarlar Odası, istifası gündemde olan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in icraatlarıyla ilgili açıklama yaptı. 23 yılda bir metronun yapılmadığını söyleyen mimarlar, plan değişiklikleriyle kentin altyapısının bozulduğunu belirttiler.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Mimarlar Odası Ankara Şubesi yöneticileri, uzun süredir istifa edip etmeyeceği konusu gündemde olan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in “hasar raporu”nu çıkardı. "Korkunç bir bütçe açığa var" diyen Oda Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “8,5 milyona Çin’den dinozor getirdi, arasanız böyle bir belediye başkanı bulamazsınız" şeklinde konuştu.

Mimarlar Odası yöneticileri, istifası gündeme gelen Gökçek’in 23 yıllık icraatını değerlendiren basın toplantısı düzenledi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Gökçek hakkında açılmış 600 davaları olduğunu söyledi.

Candan, Gökçek hakkında Ankara'ya karşı işlenen suçlar, şehrin kimliğini değiştirmeye yönelik uygulamalar ve "rejimi temsil eden değerlere karşı yaptığı uygulamalar" gerekçesiyle de dava açacaklarını belirtti.

“Gökçek dönemine AKP’nin yerel yönetim politikasının laboratuvarı olarak bakılması gerekiyor” diyen Candan, 23 yılın “hasar tespiti” konusunda şunları söyledi:

BAKANLIK METRO YAPIMINI ELİNDEN ALDI: Yağmur yağdığında alt geçitlerde balık adamların yüzdüğü bir kentiz. 20 yıl boyunca 1 metre metro yapamadı. Toplu taşımı geliştiremedi, Ulaştırma Bakanlığı tarafından metro yapımı elinden alındı. Tüm açılan yollar yeşilin ortasından geçen yollar, ulaşım ana planından yoksun bütün düzenlemelerin hepsi rant odaklı gelişti. Kişiye, kuruma ve cemaate özel rantlar olarak karşımıza çıktı.

HORMONLU BİR KENT HALİNE GELDİ: Her ay Belediye Meclisi'nde 200’ü aşkın plan değişikliği yapılıyor. Bu ihtiyacı olmayan yapıya bünyeye emsali hormon olarak basıyorsunuz ve denge bozulduğu için inanılmaz bir büyüme yaşıyor. Kentin altyapısı bunu kaldırmıyor. Hormonlu bir kent haline geliyor.

İŞÇİ BÜROKRAT ÇOCUĞU AYRIŞTI: Kentsel dönüşüm süreçlerinde çok ciddi bir rantsal ölçekle karşı karşıyayız. Ankara’nın en önemli vadileri yok ediliyor. Kentsel ayrışma kentsel dönüşüm projeleriyle inanılmaz bir kentsel yarılma yarattı. İşçi çocuğu ile bürokrat çocuğunun bir arada okuyamadığı bu kentsel ayrışma kentsel ölçekte her yere taşındı ve herkesi mekansal olarak kucaklayan Ankara bir anda bütün kimsesizleri değişik notalara atan bir kent haline geldi.

KENT ESTETİĞİ VE LALELER: Kent estetiğine bakışını laleler, plastik ağaçlar, çeşmeler, saatler kent kapıları, şelaleler ithal ağaçlar, robotlar dinozorlardan okuyoruz. Kent ekonomisi ithal ağaçlarla çok büyük zararlara yol açıp kent yönetiminde bilim insanlarıyla meslek odalarıyla yan yana gelemeyen ‘Ben bilirim’ yaklaşımı ile şekillendi. Bu bakış açısı önce yerel yönetimlerde gelişti şimdi de merkezi yönetimde var. 'Bilime ihtiyacım yok ben size ders veririm’ diyen tarzıyla da kent yönetimi antidemokratik olarak şekillendi.

KÜLTÜREL VARLIKLAR YIKILDI: Havagazı Fabrikası’ndan su süzgecine, Marmara Köşkü’nden İller Bankası’na kadar Cumhuriyet’in önemli yapıları koruma kurullarının da siyasallaşmasıyla yıkıldı. Melih Gökçek üzerinde fotoğraf çektirmeyi marifet sandı. ODTÜ de ağaç katliamı AOÇ alanlarında kökleriyle çıkartılan ağaçların her birinin ahını taşıyor.

EN BORÇLU BELEDİYE: Korkunç bir bütçe açığı var ve bu borçlar Sayıştay raporlarına kadar geçti. İhaleleri şeffaf değil. En son Ankapark’ta ticari sır diye hiçbir belge verilmedi.

KENTİ OTOBANA ÇEVİRDİ: Kent merkezinde yayayı devre dışı bıraktı, kenti otobana dönüştürdü. İktidara geldiğinin üçüncü ayında çatışmayla başladı, gidiyor 23 yıl oldu hala gerilim hala çatışmacı.

8.5 MİLYONA DİNOZOR GETİRDİ: Ankapark hayvanat bahçesindeki hayvanların telef edilmesi pelüş hayvan çiftliği tartıştırdı. 8,5 milyona Çin’den dinozor getirdi, arasanız böyle bir belediye başkanı bulamazsınız.