Ankara Katliamı'nın yıldönümünde polis saldırısı: Aileler gözaltına alındı

102 kişinin yaşamını yitirdiği Ankara Gar katliamının yıldönümü dolayısıyla tren istasyonu önünde açıklama yapmak isteyen kitleyi polis biber gazıyla engellemeye çalıştı. Sabah erken saatlerden itibaren Gar'a çıkan bütün yollar trafiğe kapatıldı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara'da 2 yıl önce Gar Kavşağı'nda meydana gelen ve 101 kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin de yaralandığı bombalı saldırının yıl dönümünde, hayatını kaybedenleri anmak için Ankara Tren Garı önünde toplanmak isteyen gruplar, polisin biber gazlı engeliyle karşılaştı.

Ankara Garı önünde gerçekleşecek olan anma nedeniyle polis çevrede yığınak yaptı.

Gara çıkan bütün yollar sabah erken saatlerde trafiğe kapatıldı, anmanın yapılacağı yerde aramalar yapıldı. Gar'a bir kilometre mesafede kurulan kontrol noktalarından kimsenin geçişine izin verilmedi.

Sıhhiye caddesinde toplanan kitle anma programının düzenleneceği alana gitmek istedi. Fakat polis, sadece olayda hayatını kaybeden kişilerin yakınlarına, milletvekillerine ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerine izin verdi. Fakat grup hep birlikte girmek isteyince polis ekipleri biber gazlı saldırıda bulundu.

'Atılan tekmelerin, hakaretlerin tanığıyız''Atılan tekmelerin, hakaretlerin tanığıyız'

Polisin ablukası ve müdahaleleri nedeniyle çok az sayıda aile katliamın gerçekleştiği alana gelerek açıklama yaptı.

'ŞİMDİ Mİ DÜŞÜNÜYORSUNUZ'

Katliamda eşi Ali Kitapcı'yı kaybeden Emel Kitapcı, " Biz sizin için de o gün buradaydık. Siz ölmeyin diye de buradaydık. O gün güvenliğimizi almadınız şimdi mi bizi düşünüyorsunuz" sözleriyle tepki gösterdi.

10 Ekim anıtını onaranlara biber gazı!10 Ekim anıtını onaranlara biber gazı!

GÖK: 5 DAKİKALIK ANMAYA DAHİ İZİN YOK

Polisin anmaya izin vermek istememesine tepki gösteren CHP Milletvekili Levent Gök, "Dün yaptığımı görüşmelere rağmen sabah saatlerinde anmaya gelenlere müdahale oldu ve aileler dağıtıldı. Çok önemli bir katliamın üzerine anmanın yapılması engellendi.

CHP milletvekilleri ve STK temsilcileri, polisin tutumuna tepki gösterdi.

Gar katliamında yaşadığım üzüntü neyse şu an onu yaşıyorum. Emniyet gerekli tedbiri almıştı. 5 dakika dahi sürmeyecek anmaya izin vermeyen zihniyeti kınıyoruz. Biz de anma gerçekleştirmeyeceğiz. Türkiye'de bir katliamın anması yapılamıyor. Burada biz nasıl demokrasiyi inşa edeceğiz?" diye sordu.

'AYNI KAFA'

CHP milletvekillerinden Veli Ağbaba da "Anmaya izin vermeyenler katliama izin verdiler. Ailelere şiddetle saldırdılar, yaralılara izin vermediler. Burayı bombalayanlarla aynı kafa izin vermedi. Bunlar katliamın koruyucuları" dedi.

'AİLELER DERNEĞE DÖNÜYOR'

Ailelerin ve demokratik kitle örgütlerinin yapmak istediği katliam anmasına izin verilmemesinin ardından aileler 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneğine gidiyor. Öte yandan anma alanına giremeyen aileler Necatibey Caddesindeki İnşaat Mühendisleri Odası'nda toplandı. Polis buradakilere biber gazı sıkarak dağıtmaya çalıştı. İnşaat Mühendisleri Odası önünde toplanan ailelerden çok sayıda kişi gözaltına alındı.

'ACIDAN KAVRULAN AİLELERİ SÜPÜRDÜLER'

Adnan Bulut polis müdahalesi sırasında gözüne isabet eden biber gazı nedeniyle uzun süre gözlerini açmakta zorlandı.

Gar katliamında hayatını kaybeden Meryem Bulut'un oğlu Adnan Bulut da ikinci yıl anması için katliam alanına gitmeye çalıştı. Polis kontrol noktasında ailelerle birlikte arkadaşlarının da alana girmeyi istediğini fakat izin verilmediğini söyleyen Bulut sözlerine şöyle devam etti; "Liste vardı kendilerinde buna göre içeriye girecektik. Acılarımızı paylaşan dostlarımız da vardı. O arada polis 'süpürün bunları'dedi. Biz bu acıyı çeken insanlarız, acıdan kavrulan aileleri süpürdüler. Aileler tarafından hiçbir şiddet devlete zarar verecek bir şey olmadı. Ölümlerde acı paylaşılır. Ankara'nın göbeğinde bu acı yaşandı ve bunu paylaşmak isteyenlere izin vermediler. Önce kalkanlarla ittiler, plastik mermi sıktılar. Adliyenin orada da saldırı oldu, orada da saldırdılar. Aklı selim olan bir insan bizimle acımızı paylaşması gerekirken müdahale ettiler."

DEMİRTAŞ: UMUDUMUZU YİTİRMEYELİM

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş 10 Ekim Katliamı'nın yıldönümünde cezaevinden bir mesaj gönderdi. 'Katliamın arkasındaki odaklardan halen hesap sorulmadığını belirten' Demirtaş, 10 Ekim anmasına izin verilmemesini kınadı. 

Demirtaş'ın mesajında şu ifadeler yer aldı; "Türkiye Cumhuriyeti tarihinin bu en acımasız ve insanlık dışı saldırısının üzerinden geçen bu sürede acılarımız azalmadı. Ülkenin dört bir yanından barış için Ankara'ya gelip o katliamda yaşamını yitiren güzel insanların anısı bizlerle. Katliamın meydana geldiği yere bir anıt yapılması gerekirken, yıldönümlerinde anma yapılmasına bile izin verilmedi. İnsanlarımızın yasını tutması engellendi. Ama tüm bu günler ve acılar gelip geçecek. Suçlulardan hesap sorulacak, katliamın meydana geldiği yere, olması gerektiği gibi bir anıt dikilecek ve yitirdiğimiz canları yüz binlerle anacağız. Bizleri ayakta tutan en güçlü değer umuttur. Umudumuzu yitirmeyelim"

10 Ekim'de yaşamını yitirenlerin fotoğrafları yırtıldı

10 Ekim Katliamı'nın ikinci yıldönümü anmasında, yaşamını yitirenler anısına yapılan anıttaki fotoğraflar, sivil polis olduğu iddia edilen kişilerce yırtıldı. Konur Sokak'ta bulunan anıtta yer alan fotoğrafların kimler tarafından yırtıldığı araştırılıyor.

Yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu anıta kimliği belirsiz kişiler tarafından saldırı düzenlendi.