'23 yıldır cezaevindeki kardeşimi ilk kez kötü gördüm: Kolunu kullanamıyor'

51 yaşındaki Soncan Gedik 10 ay içerisinde 3 cezaevine sevk edildi. Son olarak Tarsus Cezaevi'ne sevk edilen Gedik'le cezaevinde görüşen kardeşi Haskar Turhan işkence gördüğünü söyleyerek, “Kardeşim bana, 'Gördüğüm işkenceden dolayı sağ kolumu kullanamıyorum' dedi. Turhan, "Bize neden işkence ediyorlar” diyerek yetkililere seslendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 23 yıldır cezaevinde olan müebbet hapis cezası hükümlüsü 51 yaşındaki Soncan Gedik, ailesi aracılığıyla Tarsus Cezaevi'ndeki uygulamalardan dolayı sağ kolunu kullanamadığını açıkladı. Kardeşiyle cezaevinde görüşen 65 yaşındaki Haskar Turhan, “Neden işkence ediyorlar? Bunun nedenini açıklasınlar” diyerek yetkililere seslendi. Ayrıca konuyla ilgili olarak Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na başvurarak kendilerine bilgi verilmesini talep etti.

'KARDEŞİMİ 23 YILDIR İLK KEZ KÖTÜ GÖRDÜM...'

Turhan, kardeşinin yasadışı örgüt üyeliğinden 23 yıldır cezaevinde yattığını ve kendisini hep ziyaret ettiğini, ilk kez Tarsus Cezaevi'nde bu kadar kötü gördüğünü söylüyor: “Bu ana kadar birçok cezaevinde kardeşimin görüşüne gittim. Alanya Cezaevi'nde kalıyordu. Ama geçtiğimiz Aralık ayından sonra önce Adana Kürkçüler Cezaevi'ne, buradan da 18 gün önce gece aniden Tarsus Cezaevi'ne sevk ettiler. Geçtiğimiz Çarşamba günü görüşe gittim. Kardeşimi 23 yıldır ilk kez böyle kötü gördüm. Sağ kolunu kullanamıyordu. Kendisine neden kolunu kullanamadığını sorduğumda bana, 'Abla burası çok kötü. Geçenlerde gardiyanlar odalara gelip bize emir verdiler. Buna karşı çıktım. Daha sonra elimi kelepçeleyip beni dövdüler. Her akşam bu uygulamalarla karşı karşıya kalıyoruz. En son yaptıkları işkenceden dolayı sağ kolumu şu an hiç kullanamıyorum' dedi.”

'İŞKENCENİN NEDENİNİ AÇIKLASINLAR'

“Kardeşime yapılan işkencenin nedenini açıklasınlar” diyen Turhan, Gedik'in tek başına hücrede tutulduğunu belirtiyor: “Bütün bunlar yetmezmiş gibi kardeşimi küçücük bir odada tek başına bir hücrede tutuyorlar. Bu nasıl bir vicdan? Benim kardeşim 23 yıldır cezaevinde. Hiç bu kadar kötü muameleyle karşılaşmadı. Bunu yapma hakları yok. Bunu ne bize ne de kardeşime yapmamalılar. Neden işkence ediyorlar? Bunun nedenini açıklasınlar. Tarsus Cezaevi çok kötü, yetkililer bunu görmeli.”

TİHK'E BAŞVURU

Turhan konuyla ilgili olarak Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği'ne başvurdu. Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği de Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na (TİHK) başvurarak kendilerine bilgi verilmesine istedi.  Soncan Gedik'in ve cezaevindeki diğer mahpusların durumuna ilişkin bilgi talep edilen başvuruda Gedik'in ailesinden alınan bilgiler doğrultusunda Gedik’in Tarsus'a sevk edildiği tarihten itibaren iki hafta tek kişilik hücrede tutulduğunu ve bu iki haftanın ardından koğuşa alındığını ama kendisiyle birlikte Kürkçüler F Tipi Ceza İnfaz Kurumu'ndan gelen arkadaşlarının hâlâ tek kişilik hücrede tutulduğu belirtildi. Soncan Gedik’in tek kişilik hücrede tutulduğu esnada, havalandırmaya çıkması ve askeri nizamda sayım vermesinin istendiği, bunu kabul etmeyince darp edildiği, iki kolunu birden kullanamadığı, bu uygulamayı kabul etmeyen bütün mahpusların darp edildikleri ve hükümlü oldukları halde 3 kişinin görüş hakkının engellendiği ifade edildi.

Ayrıca Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, konuyla ilgili olarak Adalet Bakanlığı'na, Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne, Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na ve Başbakanlık İletişim Merkezi'ne de başvurarak konunun incelenmesini talep etti.