THKP-C'nin kurucularından Oktay Etiman yaşamını yitirdi

TKHP-C’nin kurucularından Oktay Etiman zatürre tedavisi gördüğü Hacettepe'de yaşamını yitirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Oktay Etiman 70 yaşında hayatını kaybetti. TKHP-C’nin kurucularından, yazar, çevirmen, yayıncı Etiman bir süredir zatürre tanısıyla yatırıldığı Hacettepe Hastanesi’nde tedavi görüyordu.

Dev-Genç'in kurucularından Bülent Uluer de 22 Ağustos'ta akciğer embolisi nedeniyle yaşamını yitirmişti.

'YAŞAYARAK ÖLDÜ'

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, “Birlikte hapis yattık, birlikte aranıyor afişimiz basıldı” dediği mücadele arkadaşı Oktay Etiman’ı “Ne yazık ki bizi bıraktı” diyerek şöyle anlattı:

DAHA DERİN BİR MUHASEBE İHTİYACI İSTEDİ: Oktay bugünkü kuşakların yakından tanığı bir arkadaşımız değil. 70 sonrası devrimci politik hareketler içinde önde bir rol üstlenmedi. İsteseydi yapardı. 1971’de yaşadığımız yenilginin ardından esaslı bir muhasebe yapıldığına kanaat getirmediği için böyle bir tutum takındı. Daha derin bir muhasebe ihtiyacını dile getirdiğini biliyorum. Ancak bu onun bizim için de devrimci hareket için de önemini azaltmaz. Önde görünmemek önemli olmakla çelişen bir şey değil benim için.

YANI BAŞIMIZDA ONU GÖRDÜK: Oktay doğruluğu ve cesaret ile temayüz etmiş bir arkadaşımız ve hep öyle yaşadı. Cezaevi sonrası siyasi sorumluluk üstlenmemesi siyasete bigane olduğu anlamına gelmedi. Ne zaman yeni bir adım atılsa orada yanı başımızda gördük. Oktay’ın siyasette politik sözcülük üstlenmedini söyledim ama devrimci yenilgi koşullarında “nasıl yaşamalı” konusunda aslında “yaşayarak” örnek verdi. Hayatını çalışarak geçirdi. Herhangi bir avantaj peşinde koşmadı, bunlardan kaçtı. Alçak gönüllü, gençlerle yardımlaşan, fikirlerine önem verilen bir kişi oldu. Oktay böylece politikaya belki başka yerden, yaşam tarzı örneği ile katkıda bulundu. Bence bu saygın bir katkı.

ONURLU BİR İNSAN OLARAK MÜCADELE ETTİ: Oktay’ı kaybetmek aynı hareketten gelen bizim açımızdan Kızıldere sonrası kaybettiklerimizin ilki. Bu nedenle geride kalan bizler için daha acı. Çok onurlu bir insan olarak mücadele etti, yaşadı ve aramızdan ayrıldı. Örnek bir yaşam. Onu anlatmak da geride kalanlara düşecek. Oktay’la yaşamak ve mücadele etmiş olmak benim için bir gurur.”

OKTAY ETİMAN KİMDİR?

1947 yılında Adana’da dünyaya gelen Oktay Etiman, Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde (SBF) öğrenim gördü. Burada öğrenci eylemleri nedeniyle tutuklandı. 68 kuşağı devrimcilerinden ilk kez elektrikli işkenceye tabi tutulan isim oldu.

THKP-C’nin çekirdek kadrosu arasında yer aldı. İstanbul eylem grubu içindeydi. Efraim Elrom’un kaçırılma eyleminde bu­lundu. 12 Mart’ta açılan THKP-C davasından yargılandı ve müebbet hapse mahkum oldu. 12 Mart Muhtırası sonrası hakkında idam cezası talep edildi, ancak af yasası ile cezası 30 yıla düşürüldü. İnfaz hükümleri ile hayatının 14 yılı cezaevinde geçirdi.

(HABER MERKEZİ)

Etiketler oktay etiman thkpc