Özgür Gazeteciler İnisiyatifi'nden 'eylül raporu'

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi eylül raporunu açıkladı: 53 gazeteci yargılandı, 2 gazeteci tutuklandı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), bu yılın eylül ayında basına hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. Rapora göre Eylül ayında 3 gazeteci gözaltına alındı, 2 gazeteci tutuklandı, 53 gazeteci yargılandı, 2 gazeteci yaşamını yitirdi.

Raporu ÖGİ Eş Sözcüsü Hakkı Boltan, İHDP Diyarbakır Şubesi’nde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Boltan, eylül ayı sonu itibarı ile 176 gazetecinin cezaevinde ağır hak ihlalleri altında tutulduğunu söyledi.

Boltan, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetmi'ndeki (IKBY) referandum nedeniyle Rûdaw, Waar ve K24 TV’nin RTÜK  kararı ile TÜRKSAT uydusundan çıkarıldığını ifade etti.

Boltan, eylül ayında tutuklu gazeteci sayısının azaldığını ancak Türkiye’deki tutuklu gazeteci sayısı dünyanın tüm tutuklu gazetecisinden daha fazla olduğunu belirtti.

"Gazetecilik suç değildir ve gazetecilik yapmaya devam edeceğiz” diyen Boltan, daha sonra hazırladıkları raporu açıkladı. ÖGİ’nin hazırladığı eylül ayı raporunda yer alan bilgiler şöyle:

-176 gazetecî tutuklu

-3 gazeteci gözaltına alındı.

-2 gazeteci tutuklandı.

4 gazeteci serbest bırakıldı.

-53 gazeteci yargılandı.

-1 gazeteci hakkında dava açıldı. Bir TV’nin açılma talebi reddildi.

-4 gazeteci cezalandırıldı. (Toplam 7 yıl 8 ay 20 gün hapis cezası)

-2 gazeteci öldürüldü.

-3 basın kuruluşun malları satışa çıkartıldı.

-3 TV kanalı RTÜK tarafından uydudan çıkartıldı.

Raporda yer alan hak ihlallerine ilişkin detaylar şöyle:

GÖZALTILAR

1 EYLÜL 2017: Dersim’de gözaltına alınan Evrensel Gazetesi muhabiri Kemal Özer’in gözaltı süresi 7 güne uzatıldı. Özer’e “örgüt üyeliği” suçlamasının yöneltildiği öğrenildi.

2 EYLÜL 2017: Gazeteci Çağdaş Erdoğan, Kadıköy’de bulunan Fenerbahçe Stadyumu yakınında bulunan alanda fotoğraf çektiği sırada gözaltına alındı.

1 EYLÜL 2017: Evine 1 hafta önce yapılan baskınla gözaltına alınan Özgürlükçü Demokrasi gazetesi dağıtımcısı Umut Demireki hala gözaltında tutuluyor.

TUTUKLAMA

13 EYLÜL 2017: Gazeteci Çağdaş Erdoğan, 12 günlük gözaltı süresinin ardından sevk edildiği mahkemece tutuklandı.

15 EYLÜL 2017: Dersim’de gözaltına alınan Evrensel Gazetesi muhabiri Kemal Özer, “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı.

DURUŞMA

11 EYLÜL 2017: Cumhuriyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, yazar Kadri Gürsel ve muhabir Ahmet Şık, gazetenin muhasebe çalışanı Emre İper'in hazır bulunduğu duruşma görüldü. Mahkeme heyeti sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilerek duruşma 25 Eylül'e ertelendi.

12 EYLÜL 2017: Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan gazeteci Tuğrul Eryılmaz’ın yargılandığı dava Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

18 EYLÜL 2017: 668 Sayılı KHK ile kapatılan "Zaman Gazetesi"nin eski yazarları Şahin Alpay, Ali Bulaç, Mümtazer Türköne, Ahmet T. Alkan, Nuriye Akman ve Mustafa Ünal ve aralarında bulunduğu 22'si tutuklu 30 medya çalışanının "darbe girişimi" ve "FETÖ/PDY üyeliği" suçlamasıyayargılandığı davada tahliye çıkmadı.

19 EYLÜL 2017: Aralarında Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak'ında olduğu 17 medya çalışanın ikinci duruşması Çağlayandaki İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

25 EYLÜL 2017: Gazeteciler Akın Atalay, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Ahmet Şık ve Emre İper’in tutuklu yargılandığı Cumhuriyet davasının 3’üncü duruşması görüldü. Duruşmada söz alan avukat Bahri Belen iddianamenin siyasi olduğuna dikkat çekerek “Gelinen noktada diyecek bir şey kalmadı” dedi. Mahkeme, Kadri Gürsel’intahliyesine diğer isimlerinin ise tutuklularının devamına karar vererek duruşmayı 31 Ekim’e ertelendi.

28 EYLÜL 2017: Bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan DİHA muhabiri Abdulkadir Turay’ın yargılandığı davanın 3’üncü duruşmasında tahliye çıkmadı.

DAVA

13 EYLÜL 2017: OHAL Komisyonu, KHK ile kapatılan TV10’nun başvurusunun “KHK listesinde adı yok” diyerek reddetti.

14 EYLÜL 2017: Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper’in trafik kazasında ölümüne ilişkin Cumhuriyet Gazetesi’nin Twitter hesabında yapılan paylaşım sebebiyle 15 Mayıs’ta tutuklanan gazeteci Oğuz Güven hakkındaki soruşturma tamamlandı. İddianamede Güven hakkında, “Terör örgütünün propagandasını yapmak” ve “Terör örgütlerinin yayınlarını basmak veya yayınlamak” suçlamasıyla 2 buçuk yıldan 10 buçuk yıla kadar hapis cezası isteniyor.

CEZA

05 ELÜL 2017: Gazeteci Mehmet Emin Demir hakkında “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla verilen 4 yıl hapis cezası Antalya Bölge Adliye Mahkemesi tarafından onandı.

14 EYLÜL 2017: “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla yargılanan Sendika.Org editörü Çağlar Özbilgin’e 11 ay 20 gün hapis cezası verdi. Mahkeme, hükmün açıklanmasını geri bırakarak Özbilgin’in cezasını erteledi.

17 EYLÜL 2017: Dört ayrı haber gerekçesiyle “örgüt propagandası” iddiasıyla yargılanan gazeteci Oktay Candemir’e 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

28 EYLÜL 2017: Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni” kampanyasına katılan oyuncu Jülide Kural’ın aldığı 1 yıl 3 aylık hapis cezası onandı.

TAHLIYE

15 EYLÜL 2017: Şirnex’te tutuklanan Fransız gazeteci Laup Jean Rene Bureau, hakkında açılan davanın ilk duruşmasında tahliye edildi

22 EYLÜL 2017: Sözcü gazetesi soruşturması kapsamında tutuklanan gazetenin internet sitesinin sorumlu yazı işleri müdürü Mediha Olgun, adli kontrol şartı ile tahliye edildi.

22 EYLÜL 2017: Diyarbakır’da yürütülen DTK soruşturması kapsamında tutuklanan Evrensel yazarı Yusuf Karataş tahliye edildi.

25 EYLÜL 2017: Cumhuriyet davasının üçüncü duruşmasında Kadri Gürsel tahliye edildi.

ÎADE TALEBÎ

28 EYLÜL 2017: Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturması kapsamında hakkında yakalama kararı verilen gazeteci Can Dündar ile ilgili kırmızı bülten ve iade talebinde bulunuldu.

ÎSTÎFA

02-EYLÜL 2017: Habertürk hazırlayıp televizyonunda ‘Karşıt Görüş’ adlı programı sunan Balçiçek İlter kanala veda etti.İlter, “Haber zorlaştı, doğru cümleleri söylemek imkansız hale geldi, meslektaşlar içeri alındı, inandığım savunduğum doğrular bir biryanlış çıkmaya başladı…Tekrar derin bir nefes alıp baştan başlayabilmek için radikal bir karar gerekiyordu, sanırım aldım.”

ÖLDÜRÜLEN GAZETECİLER

05 EYLÜL 2017: Hindistan’da tanınmış gazeteci ve insan hakları savunucusu, Gauri Lankesh dün Bangalore'deki evinin önünde vurularak öldürüldü

23 EYLÜL 2017: Suriyeli muhalif aktivist Orouba Bakarat ve kızı gazeteci Halla Barakat İstanbul Üsküdar’da yaşadıkları evde öldürülmüş halde bulundu.

SATIŞ

05 ELÜL 2017: KHK ile kapatıldıktan sonra TMSF’ye devredilen aralarında İMC TV, TV 10’nun da olduğu televizyon ile gazetelerin demirbaş ve lisanslarının ihaleye yoluyla satışa çıkarıldı.

PASAPORT

7 EYLÜL 2017: Yazar Aslı Erdoğan, yurt dışına çıkış yasağı kaldırılmış olmasına rağmen kendisine verilmeyen pasaportuna uluslararası kampanyalar ve kamuoyu baskısı sonucu kavuştu.

20 Eylül 2017: Diyarbakır’da gözaltına alındığı sırada darp edilen ve daha sonra tutuklanan gazeteci Hayati Yıldız, 7 ay tutukluluğun ardından tahliye edildi.

UYDUDAN ÇIKARTILAN YAYINLAR

25 EYLÜL 2017: Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki ‘bağımsızlık referandumu’ devam ederken RTÜK, merkezleri Kürdistan Bölgesi’nde bulunan Rudaw’ı ile K24 ve Waar TV’yi TÜRKSAT’tan çıkarma kararı aldı.

DİĞER

25 EYLÜL 2017: Kadın editör ve muhabirlerin çalıştığı JinNews, ‘Kadının kalemiyle, hakikatin izinde’ sloganıyla bugün yayın hayatına başladı.

30 Eylül 2017: Diyarbakır Açık Ceza İnfaz Kurumu İdaresi, cezaevi içinde Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin satın alınmasını ve okunmasını yasakladı. (DUVAR)