'250 höyük, 5 binden fazla mağara su altında kalacak'

Baraj projesinin tamamlanmasının ardından sular altında kalacak Hasankeyf için basın açıklaması yapıldı. 250'ye yakın höyük, 5 binden fazla mağara ve çok sayıda kültür varlığını sular altında kalacağı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2019 yılında tamamlanması planlanan Ilısu Barajı nedeniyle, sular altında kalacak Hasankeyf için, Beşiktaş İskelesi'de basın açıklaması yaptı. 10 bin kişinin göç etmek zorunda kalacağını belirten Betül Taylan, "Su tutulduğunda tıpkı diğer baraj alanlarında olduğu gibi artık her şey çok geç olacak" dedi.

İlk defa 1954 yılında DSİ’nin saha araştırmalarında ortaya atılan ve 2019 yılında tamamlanması planlanan Ilısu Barajı Hidroelektrik Santrali'nin, her alanda geri dönüşü olmayan zararlara neden olacağı belirtildi. 55 dernek, Beşiktaş İskelesi’nde "Dicle Özgür Aksın, Hasankeyf 'in Sesine Kulak ver" sloganıyla basın açıklaması yapıldı. Projenin hayata geçmesi halinde 250’ye yakın höyük, beş binden fazla mağara ve çok sayıda kültürel varlık, 199 yerleşim alanının sular altında kalacağı kaydedildi.

'BAZI CANLI TÜRLERİ SONSUZ KADAR SİLİNİP GİDECEK'

55 demokratik kitle ve sivil toplum derneği adına ortak basın açıklamasını HDK Ekoloji Meclisi'nden Betül Taylan yaptı. Taylan, projenin tamamlanması halinde 10 bin kişinin göç etmek zorunda olacağını belirtti. Betül Taylan, şunları söyledi:

"Dicle Vadisi’nin ekosistemi tahrip edilecek, rakamlarla ifade edilmeyecek kadar çok canlı bu süreçten etkilenecek, yaşam alanlarından sürülecek veya buralarda suların altında yok olmaya mahkum kalacak. Bazılarının türleri sonsuza kadar silinip gidecek. Sadece Ilısu Barajı Gölü’nün kaplayacağı 331 kilometrekarelik alan değil; Dicle’nin güneye doğru özgürce aktığı her yer benzer kaderi paylaşacak. Bir ceylan tıpkı kendinden öncekiler gibi su içtiği yere geldiğinde Dicle nehrinin özgürce akmadığını görecek. Sazlıklar arasında dolaşan balıklar susuzluktan ölecek. Bostanlarını sulayamayan köylüler, kuruyan sebzelere bakacak. Veya tıpkı Atatürk Barajı gibi tehdit aracı olarak kullanılan kapakların açılmasıyla güneydeki her şey sular altında kalacak. Bu proje siyasi projedir."

hasankeyf-3

'BİNLERCE YILLIK EMEĞİN ÜRÜNÜ'

Yetkililerin, baraj alanına su tutulmadan 8 kültür varlığını taşıyacaklarını vadettiklerini aktaran Betül Taylan, açıklamaya şöyle devam etti:

"İnsanlara TOKİ konutlarında ev vereceklerini söylüyorlar. Ama yaşam Zeynel Bey Türbesi'nin taşınması gibi 'kısacık' bir zamanda olmaz. Ilısu Barajı Hidroelektrik Santrali Projesi altında kalacak Hasankeyf ve diğer yerleşimler Güçlükonak’tan Siirt’te binlerce yıllık tarihin, emeğin ürünüdür. Birkaç on yılda oluşmaz. Ama bir geri dönüşü olmayan bir şekilde yok edilebilir. Su tutulduğunda tıpkı diğer baraj alanlarında olduğu gibi artık her şey çok geç olacak. Tarih, ekosistem çamur yığını içinde boğulurken; yani gelecek yok olurken birileri zengin olacak. Sermaye bu barajın yapımından, yurt dışına pazarlanacak enerjiden para kazanacak, sonra haklara karşı silah olarak kullanacak. Doğal alanların katliamından, kültürel varlıkların yok edilmesinden, canlıların yerinden edilmesinden yani ölümden ürettiği enerji ile ihya olacak. Ölümün ismine ise sadece kendisinin inandığı bir isim koyacak: Kalkınma."

Hasankeyf dinamitle patlatılıyorHasankeyf dinamitle patlatılıyor

'50 yıllık baraj için 12 bin yıllık tarih yok ediliyor''50 yıllık baraj için 12 bin yıllık tarih yok ediliyor'

HDP milletvekili Aslan kendisini Hasankeyf'e zincirlediHDP milletvekili Aslan kendisini Hasankeyf'e zincirledi

Hakikat Hasankeyf’tirHakikat Hasankeyf’tir

Hasankeyf bedava dolgu malzemesi için mi dinamitlendi?Hasankeyf bedava dolgu malzemesi için mi dinamitlendi?

Hasankeyf’e 3 gündür dinamit döşeniyorHasankeyf’e 3 gündür dinamit döşeniyor

Etiketler hasankeyf