Van'da sokak isimlerine operasyon!

Van’ın İpekyolu İlçe Belediyesi’ne kayyım olarak atanan Vali yardımcısı Cemil Öztürk, tarihi binalardan sonra cadde ve sokak isimlerini de değiştirdi.

Google Haberlere Abone ol

VAN - Van’da tarihi bir binanın isminin şair Necip Fazıl Kısakürek olarak değiştirilmesinin ardından cadde ve sokak isimleri de değişti. Cadde ve sokaklara verilen yeni isimlerin Van’ın tarihi ve kültürel dokusuyla bağı olmaması dikkat çekiyor. Yeni isimlerin bazıları şöyle: Emniyet, Ordu, Cezaevi, Meçhul Asker, Osman Çavuş, Şeyh Şamil, Bilal.

Vanhaberdar’dan Oktay Candemir’in konuyla ilgili görüştüğü siyasetçiler ise kayyımın cadde ve sokak isimlerini değiştirme uygulamasına tepki gösterdi.

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, Kürt halkının hafızasının silinmek istediğini belirterek, şunları söyledi: “Cadde, sokak, mahalle, köy isimlerinin bu şekilde değiştirilmesi bilinçli bir devlet politikasıdır. Sokak isimleri o sokağa, kente dair bir tarihi, hafızayı anlatmalı. İsimler o kentin kimliğidir, tarihiyle ilgilidir. Ancak bu isimler, devletin güvenlikçi politikasıyla örtüşüyor. 100 yıllık inkar, imha ve hizaya getirmenin güncellenmesidir. Gerçek hafızayı silip devletin hafızasını yerleştirme politikasıdır. Hafızalarda karakol, asker, silah devletin gücünü temsil eden semboller olacak. Roboskî, Ehmedê Xanî, Orhan Doğan ve Uğur Kaymaz heykel ve anıtlarını yıkmaları da bu politikanın bir parçasıdır.”

‘KAYYIMLAR REJİMİN KOMİSERİDİR’

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan kayyımların Kürt illerinde devletin 1930’lu yıllarda uyguladığı politikaları yeniden hayata geçirmek gibi bir misyona sahip olduklarını savunuyor. AKP ve MHP koalisyonunun, 1925’lerde başlayan tekçi devletin mirasından beslendiğini belirten Botan, “Türkçü ve Sünni bir şef olan Erdoğan yönetimindeki Türk devletinin kayyım olarak atadığı memurlar birer rejim komiserdir. İşte son örneğini yaşadık. Yeni atanan vali ilk iş olarak Van’da 108 kişiyi gözaltına aldırdı. Gayet bilinçli bir biçimde ırkçı-militarist bir politika hayata geçirildi. Van’da cadde ve sokaklara verilen isimler de bunun ürünüdür” diyor.

Van’daki STK’ların sessiz kalmasını da eleştiren Botan, şunların altını çizdi: “Bakınız, isimler Türkçe de olabilir ama toplumların ortak hafızasında olumlu çağrışımı olmalı. Bizim hiç mi şairimiz, sanatçımız yok? Mesela neden Yaşar Kemal değil de asker, paşa isimleri ısrarla veriliyor. Tüm STK’ları duyarlı olmaya davet ediyoruz.”

ALİ KALÇIK: BÜYÜK SAYGISIZLIK

Konuyla ilgili konuşan Çev-Der Başkanı Ali Kalçık ise kentte yaşayan insanlar, topluluklar ve kimliklerin yok sayılarak devletin klasik Kürt refleksine uyan isimlendirmeler yapıldığını ifade etti ve ekledi: "İnsanlar emniyet, ordu, asker, çavuş gibi kavramlarla sindirilmeye çalışılıyor. Bizim bir kültürümüz, alimlerimiz, şairlerimiz ve sanatçılarımız var. Kentin dinamikleri baskılanarak yok ediliyor. Kendi egemenliğini, otoritesini sağlamaya çalışan militarist bir yöntem.” (DUVAR)