'TEOG'dan pis kokular yükseliyor'

TEOG'da bu yıl 17 bin birincinin çıkması, bazı soru işaretlerini de gündeme getirdi. Yeniçağ yazarı, TEOG'la ilgili konuşulan iddiaları köşesine taşıdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -Temel eğitimden ortaöğretime geçiş sınavı olan TEOG'da bu yıl 17 bin öğrenci 120 sorunun tamamını doğru yanıtladı. Birçok ilde TEOG birincilerinin başarı hikâyeleri haberleştirilerek, basında yer aldı.

Ancak, bu 'başarı patlaması' bazı iddiaları da beraberinde getirdi.

Yeniçağ yazarı Ahmet Takan, bugünkü 'TEOG'dan yükselen pis kokular' başlıklı yazısında, söz konusu iddiaları ve aldığı yanıtları ele aldı. Takan'ın yazısının özeti şöyle:

... Çok kafamı kurcalamıştı:

TEOG-2'deki sonuçlar... 17 bin öğrencinin tüm soruları doğru olarak cevaplaması. 81 ilde 17 bin birincinin çıkması... Geçen yıl ikinci dönem TEOG'da 987 öğrenci tüm testlerdeki 120 soruyu doğru olarak cevaplandırmıştı... Bugüne kadar yapılan tüm TEOG sınavlarında 2 bin ile 4 bin arasında öğrencinin 120 soruya doğru cevap verdiği de ortadaydı...

Geçen seneye oranla (120 sorunun hepsini doğru cevaplama) başarı neredeyse yüzde bin 600 artmış!.. Eğitim sistemimize ve eğitimcilerimize aradan 365 gün geçmeden sihirli bir değnek mi değdi?..

...Eğitim Bakanlığı'nda uzman bir kaynağıma büyük başarının sırrını sordum. "Sen 17 bin öğrencinin dağılımına bak" dedi. AKP iktidarının yeni menzilini anlatarak, değişenleri, eskide kalanları, yeni gelenleri sıraladı.

...Eğitim koridorlarında tartışılanları ve söylenenleri daha ileriye taşımak için kuvvetli belge gerekir. Bir zamanlar, sınav sorularının sızdırıldığını, milyonların hakkının yendiğini ortaya koyanlar tu kaka hatta hain ilan edilirdi...

Peki, ben bu satırları niye mi kaleme aldım?..

Yıllarca, "aldatılanlar" bir daha aldatılmasın diye.. Yağmurdan kaçarken doluya tutulmayalım diye.. Siz buna "erken uyarı" da diyebilirsiniz!..